A Vogue valódi értéke

Befektetés vagy felesleges reklám? Vajon mit jelent a Vogue szeptemberi számában megjelenni? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel azokban, akik legalább egyszer hallottak a Vogue szeptemberi, különleges kiadásáról.

Tény, hogy egy tervező számára az egyik legnagyobb álom, ha külön oldalakat kaphat abban a bizonyos magazin számban, amiről a fél világ beszél. A divatrajongók tűkön ülve várják, hogy kezükbe foghassák a körülbelül két kilós magazint.

Aki elszántan vadászná le a magazint, annak azért érdemes végig gondolnia, hogy valóban szüksége van-e rá. A Vogue magazin alapvetően nem egy olvasmányos női magazin, hiába a néha kíméletlenül sok igényes reklámanyag benne. Divatmarketing szempontjából remek lehetőség a divatházaknak, hogy a legnagyobb divatrajongókat magukhoz csábíthassák, mert a magazinban szerepelni presztízs és kiváltság. Anna Wintour rendíthetetlenül fáradozik azon, hogy csak a minőségi kampányok kapjanak helyet az ikonikus magazinban. Ugyanakkor egy átlagfogyasztó nem biztos, hogy kellőképpen értékelni tudja azt a művészi munkát, amit a magazin képvisel a kezdetektől fogva.

Motivációként szolgálhatnak ezek a képek, nagyszerű mood boardokat lehet készíteni, de még mindig úgy gondolom, hogy a magazin a magasabb árkategóriás termékeket fogyasztók számára készülnek, valamint a szakma krémjének. A magazin közel fele fizetett hirdetés, a továbbiakat tekintve sem számíthatunk több olvasnivalóra. A magazin képi anyagokkal dolgozik, vagyis érdemi információt a tervezőkről és a kollekcióról nem igazán szerezhet az olvasó.

Akkor mit ér az egész? – kérdezheti nyugodtan egy laikus. Ahogy korábban írtam, ez a presztízsről szól. Anna Wintour felépített egy márkát, a Vogue magazin az ő márkája. Hibátlanul kiépítette kapcsolati hálóját, az ő szava szent divatkörökben. Az Anna ihlette filmekről gyakran hallani, hogy sokkal több a valóságalapja, mint bármilyen más, hitelesnek vélt forrásnak. Az igazat persze mi sem tudjuk, de gondoljunk bele, hogy több országban, több nyelven is megjelenik a Vogue magazin. Egy kézben tartani ezt a hatalmas kiterjedést, valamint folyamatosan építeni a márkát/magazint és részt venni a hétköznapi feladatokban nem egyszerű. Ha üzletasszonyként tekintünk rá, máris értelmet nyer, hogy miért alakította úgy a magazint, hogy tényleg csak a legjobbak szerepelhessenek a nyomtatott verzióban.

A Vogue történelmében számos népszerű és gyönyörű fotósorozat készült színésznőkről, modellekről, énekesnőkről vagy egyéb ismert személyiségről. A képek mindig gyönyörűek és szerintem itt lenne az ideje, ha a világ megbékélne azzal, hogy a Vogue olyan, amilyen, több, mint egy átlagos magazin, de valahol mégsem. Ne várjuk tőle, hogy a hétköznapi ember számára különösebb értéket hozzáad az életéhez, mert nem ezt a célt szolgálja. Célcsoportja nem az átlagos ember, aki vagy követi a divatot, vagy nem. Persze, mindenki megveheti magának és gyönyörködhet a képekben, mert a magazin mindenkinek szól, de ne várjunk tőle csodát.

Összeszedtük a számunkra leginspirálóbb és leggyönyörűbb címlapokat. Az elmúlt években sokat lazultak a címlapot érintő szabályok, már nem csak modellek, hanem egyéb területen ismerté vált személyek is felsorakoztak a címlap szereplők hosszú sorába. Igazi ikonokat is láthatunk, mint Beyonce vagy Michelle Obama. Gyönyörködjetek a címlapokban! 😊