A zenében a jövő divatja?!

Sokaknak feltűnhetett már, hogy korunk énekesnői-énekesei valószínűleg a legnagyobb trendteremtők a világon. Elsősorban nem is arra gondolok, hogy közülük többen már saját márkát alapítottak (Victoria Beckham), csupán arra, hogy a figyelem középpontjában lévő előadók, sztárok hamar világméretű tömegeket tudnak mozgósítani, egy új, eddig még ismeretlen, vagy rég feledésbe merült trenddel. Persze nem elég egy bábu, szinte minden sztár mögött, több fős image illetve stylist csapat dolgozik, akik elkészítik azt, amit a nagyközönség már készen láthat – természetesen jócskán előfordulnak mellélövések is.

 

A követhető példa:

Copyright by GoogleElég annyit mondani, hogy „a Rihanna haj” s még annak is hamar eszébe jut az énekesnő felnyírt frizurája, akinek abszolút nem tartozik kedvencei közé. Sokak szerint a barbadosi szépség a jelenkori legnagyobb trendszetter, ő az az énekesnő, aki a legjobban, legemészthetőbb formában közvetíti a divatot, csapata segítségével. Szinte minden társadalmi rétegben találkozhattunk lányokkal, akik az énekesnő hatására nyíratták fel (oldalt, vagy teljesen) a hajukat. Rihanna menő. Ezt mindenki tudja, ha kifejezetten rá gondolunk, a frizurája mellett beszélhetünk a szinte havonta változó hajszíneiről, s a néha kicsit erkölcstelen és botránkoztató megjelenéseiről. Jelenleg ő az egyik olyan hölgyemény a világon, akinek hétköznapi viseletei nagyobb hangsúlyt, elismerést kapnak, mint a vörös szőnyegeken viselt ruha költeményei (na jó, Rihanna általában mindig jól néz ki).

 

Az elvetemült divatdiktátor:

Copyright by GoogleOlyan Gagás” – a kifejezés, amit talán minden 3. ruhára/hajra/stílusra használnak az énekesnő követői, ismerői. Lady Gaga csupán két éve tűnt fel, azonban a túlzott „copycat” móddal elérte, hogy ami valamivel extrémebb, mint az átlag, az rögtön vele kerül összeköttetésbe. Legyen itt szó szegecsekről, keresztekről vagy a fizikát meghazudtoló magas sarkú cipőkről, az énekesnő neve mindenki fülében, tudatában ott cseng, ha valami durvábbat lát. Lady Gaga és stylist barátja Nicola Formichetti talán legfontosabb címszava az extrémség, a figyelemfelkeltés. Ez a figyelemfelkeltés, meghökkentő öltözködés az amit, a „hétköznapok embere” nem tud megvalósítani. Próbálkozások lehetnek, de sokszor ezek inkább kudarcokba fulladnak. (Itt kapcsolhatjuk be a történetbe újra Rihanna-t, hiszen az ő stílusa „könnyebb”, jóval egyszerűbben lehet lemásolni, akár a középkategóriás üzletek választékából is.)  Senki sem vonhatja kétségbe, azt az állítást, hogy Lady Gaga  „divatnagykövet” szerepét, a 2010-ben megrendezésre kerülő McQueen bemutató után szerezte meg. Mivel barátságot ápolt, a fantasztikus tervező Alexander Mcqueen-nel, így az énekesnő egyre magasabb szintekre léphetett ezen a területen is. A kollekció bemutatóján debütált „Bad Romance” című dala, így már magába az eseménybe is beférkőzött a hölgyemény. (Gaga több klipjében, megjelenésén McQueen „rákollóra” hasonlító cipőit és egyéb kreációit viselte.) Az énekesnőnek köszönhetően a korábbinál is nagyobb figyelmet kapott a divatház és felgyorsultak az események a cég körül… Talán túlzottan is, hiszen a tervező öngyilkossághoz folyamodott (persze nem a média, vagy Lady G miatt….elvileg.)

 

Az énekesnő, akiért kapkodnak a divatházak:

Copyright by Google

2012 egyértelműen Lana Del Rey éve. Az amerikai énekesnő pillanatok alatt került „Born To Die” című dalával (majd később lemezével) a slágerlisták élére, s a népszerűséghez vezető úton egyre gyorsabban halad, s ez több mint fél éve tart. Akkora hírnévre tett szert, hogy a világ egyik legismertebb középkategóriás öltözködési vállalata a H&M szerződést ajánlott neki, s a következő kollekció az ő reklámozásával kerül a piacra. LDR egy  kicsit Nancy Sinatra-ra emlékeztető, gettóból szabadult stílusa, hamar a külföldi, s magyar divatmédiumok elé került, hiszen hangján kívül az énekesnő teljes megjelenése, imidzse 30-40-50-es évek Amerikáját idézi. Lana számos zenei siker után, újabb kitüntetést is kapott, hiszen a Mulberry divatház saját táskát nevezett el az énekesnőről.. (Valljuk be, azért ez kevés hölgyeménynek sikerült az utóbbi pár évben, ilyen gyorsan.)