Alexander McQueen munkássága- befejező rész

Ezzel a cikkel el is érkeztünk a végére. Persze köztudott, hogy a divatház továbbra is aranykorát éli, de már több, mint két éve Sarah Burton vezetésével. Mielőtt pontot tennénk a történet végére, nézzük meg még az eddig nem említett kollekciókat és a legújabb kreálmányokat, amelyeket már Lee McQueen barátjának köszönhetően vezényeltek le.

The girl who lived in the tree (ősz/tél) 2008.

Ehhez a kollekcióhoz a designer egy egész történetet talált ki egy lányról, aki egy magas fa tetején élt, aki addig marad a sötét lombok között, ameddig a hercege nem jött el érte.  Alexander mindig is törekedett arra, hogy a gondolatait meg tudja jeleníteni a ruháival, legyen az bármilyen elvont is.

Copyright by fashionist.ca

Natural Dis-tinction, Un natural Selection (tavasz/nyár) 2009.

Bár elsőre valószínűleg senkinek sem jutna eszébe, ha ránéz a ruhákra, hogy McQueen a klímaváltozásra akarja felhívni a figyelmünket, pedig pontosan ez történt. Hogy az állatok védelmének érdekében öltözött-e be nyúlnak a show végén, azt kell, hogy mondjam, nála sosem tudhattuk.

Copyright by fashionist.ca

Copyright by Alexander McQueen

The Horny of Plenty (ősz/tél) 2009.

A ruhák káprázatosak voltak, de a legtöbben kétkedve néznek ezekre a darabokra, és felmerül bennük, hogy ki fogja hordani ezeket? Az angol tervezőnek a hordhatóság sosem szerepelt elsődleges szempontként a listáján, amikor nekiállt egy-egy kollekció megtervezésének. Hogy is lehetne hordható egy olyan ruhadarab, ami Alexander lelkiállapotát tükrözi? Számára a divat nem csak a hordhatóságról szólt, hanem sokkal inkább az önkifejezésről. Mindig is azt szerette volna elérni a kollekcióival, hogy feszegesse a határainkat.

Copyright by fashionist.ca

Plato’s Atlantis (tavasz/nyár) 2010.

Azt hiszem elérkeztünk ahhoz a kollekcióhoz, amit a legtöbben ismerhetnek. Ehhez hozzájárult természetesen az is, hogy Lady Gaga Bad Romance című videóklippjében feltűnik a mára már ikonikussá vált rákollóra hasonlító cipő és a kollekció egyik ruhadarabja. A gyönyörű minták, az apró részletek, a tökéletes szabásminták mind azt eredményezték, hogy úgy tekintsünk erre a bemutatóra, mint egy mozgó művészeti kiállításra. Sajnos ez a kollekció lett az utolsó, amit még Alexander életében megrendeztek.

Copyright by 2000–2011 The Metropolitan Museum of Art Copyright by Style.com

2010. február 11-et írtunk, amikor bejelentették a tervező halálát. A divatvilág értetlenül állt a hír előtt, de magyarázatot senkinek sem kellett keresni. A nagyszerű kollekciók, amelyek létrejöttek az irányítása alatt nem véletlenül voltak olyan sötétek és titokzatosak. A mindig különc tervező sokat küzdött saját démonjai ellen, de édesanyja halálát már nem tudta feldolgozni.

Copyright by thesun.co.uk

Ahogy már a cikk elején is említettem, a divatház élére Sarah Burtont nevezték ki, aki már évtizedek óta dolgozott együtt McQueennel. Mindenki kíváncsian várta a folytatást, és hogy az új tervező képes lesz-e megütni azt a szintet, amit előtte Alexandernek szezonról szezonra sikerült. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy 2005 óta jelentkeznek férfikollekciókkal is, van saját parfümjük, és dolgoztak már együtt más márkákkal is, ilyen például a Puma.

Végezetül egy kis válogatás azokból a kollekciókból, amelyek már a tervezőnő kezei közül kerültek ki.