Amal Clooney – ki is ő?

Mióta George Clooney megházasodott, a fél világ a feleségéért, Amal Clooney-ért rajong. Azt szinte mindenki tudja, hogy a hirtelen sztárrá lett Amal egy igazi stíluskirálynő, de nézzük csak meg részletesebben, ki is az a nő, aki miatt az örök agglegény házasságra adta a fejét.

Család és karrier

Amal Ramzi Alamuddin 1978. február 3-án született a Libanoni Köztársaság legnagyobb városában, Bejrútban. Apja Ramzi Alamuddin egyetemi oktató, anyja Baria Alamuddin újságíró, a libanoni al-Hajat című lap külpolitikai szerkesztője, illetve rendszeres politikai elemzője a CNN-nek, a BBC-nek, a Sky Newsnak, az al-Dzsazírának és az International Communication Experts nevezetű PR cég alapítója. Amalnak egy lánytestvére van, Tala, és két féltestvére, Samer és Ziad.

Tala, Amal ésjobbra édesanyjuk, Baria
Tala, Amal és jobbra édesanyjuk, Baria

Tanulmányait egy buckinghamshire-i gimnáziumban kezdte, majd Oxforban szerzett bölcsész diplomát 2000-ben. Az ezt követő évben beiratkozott a New York-i jogi egyetemre, ahol mesterfokozatú diplomát kapott. Ezután New Yorkban dolgozott egy büntetőjogi csoportnál, később pedig a Legfőbb Ügyészségen. 2010-ben visszatért Angliába, és a Doughty Street Chambers ügyvédi irodában vállalt munkát. Ügyvédként a Nemzetközi Büntetőbíróságon, a Nemzetközi Bíróságon és az Európai Emberi Jogi Bíróságon is képviselt ügyfeleket. A WikiLeaks-alapító Julian Assange védelmével vált igazán híressé, de tanácsadóként dolgozott Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár mellett a szíriai jogsértések kivizsgálásában, és Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt is védte az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

amalwikileaks
Amal Clooney és Julian Assange

Amal és George Clooney

Amal és George Clooney Olaszországban találkoztak egy jótékonysági vacsorán 2013 szeptemberében, majd októberben mutatkoztak először együtt nyilvánosan, ám ekkor még barátokként. Amal azzal vette le Clooney-t a lábáról, hogy évek óta ő volt az első nő, aki átlagos férfiként és nem sztárként kezelte a férfit. Sőt, amikor a színész először hívta randevúra, közölte vele, hogy túl elfoglalt ahhoz, hogy randira menjen. 2014 februárjában azonban már kézen fogva mentek a Fehér Ház filmvetítésére. George Clooney ugyanebben az évben, április 22-én tette fel szerelmének a nagy kérdést egy általa készített romantikus vacsora során otthon, a saját házában. Nem sokkal később Amal megmutatta eljegyzési gyűrűjét is, amelyet maga George Clooney tervezett, és amely egy 7 karátos gyémánt platinum keretbe foglalva. A gyűrű 750 000 dollárba, azaz körülbelül 168 millió forintba került.

amal-2-600
A gyűrű

Szeptemberben először mutatkoztak együtt a vörös szőnyegen a Celebrity Fight Night jótékonysági esten, ahol Amal egy fekete Dolce & Gabbana kreációt viselt. Clooney beszédében elmondta, mennyire szereti menyasszonyát, és mennyire boldog, hogy nemsokára összeházasodnak Olaszországban, ahol először találkoztak. Az esküvőre szeptember 27-én került sor Velencében, a menyasszony pedig egy gyönyörű, Oscar de la Renta által tervezett ruhát viselt.

Amal a menyasszonyi ruhában a tervezővel, Oscar de la Rentaval
Amal a menyasszonyi ruhában a tervezővel, Oscar de la Rentaval

Amal, a stíluskirálynő

Amal Clooney azóta, mióta nyilvánosságra hozták kapcsolatukat, állandó reflektorfényben él. Ez azonban nem újdonság számára, hiszen ügyvédként több fontos politikai ügyet is képviselt már, ennek köszönhetően pedig sokszor volt már a kamerák és a fényképezőgépek kereszttüzében. Ráadásul szépségére és hibátlan stílusérzékére sem csak most figyeltek fel, ugyanis az egyetemi évei alatt még egy jogászok számára rendezett szépségversenyt is megnyert. Ennek ellenére amennyire lehet, kerüli a nyilvánosságot, ezért még Twitterét is törölte. Az utcán azonban nem tud elbújni a kíváncsi fotósok elől, akik már leginkább az öltözködését és a stílusát figyelik. Amal viszont soha nem jön zavarba, és street-style ikonként sétál még a hétköznapokon is, ráadásul – a Columbiai Egyetem professzoraként – tanítani is dizájnerdarabokban jár.