Amikor egy férfi jobban sminkel nálam

Az utóbbi időben elszaporodtak Youtube-on és Facebook-on egyaránt a sminkelő férfiak videói. Bevallom, sokszor csodálattal, de még több irigységgel szemlélem ezeket az alkotásokat és még talán kicsit zavarban is érzem magam, hogy én sem tudom ilyen profin használni a sminkecseteket, mint ezek az újonnan feltűnt, modern férfiúk.

Mióta érdekli a férfiakat a smink?

A metroszexuális férfiak térhódítása, mint XXI. századi jelenség már régóta téma a magazinok világában, bár ennek ellenére a Wikipédián csak egy pár soros fogalommagyarázattal kell beérnünk és rövidke kutatás során az is kiderül, hogy egyenlőre még nem túl nagy az irodalma sem. Többnyire csak fórumos beszélgetésekben és a jól ismert gyakori kérdéseken bukkanhatunk értetlenkedő, esetleg kíváncsiskodó kérdésekre, hogy mégis mit jelent a metroszexualitás, ki számít metroszexuálisnak és hogy vajon ez gáz-e?

Men-in-Makeup-Manny-Gutierrez-mannymua733-700x700
Copyright by Manny Gutierrez.

Pedig a kérdés jogos. Minden valamit magára adó férfi metroszexuális? Ciki, ha egy férfi az átlagosnak kikiáltott időintervallumnál többet törődik a külsőjével? Vagy már rég megdőlt az a szakállas humor, hogy egy férfi neszesszere ne legyen nagyobb egy szappantartónál? És vajon nekünk nőknek örülnünk kéne annak, hogy a pasijaink elkezdenek adni magukra és végre nem kell bekönyörögnünk őket a ruhaboltba vagy sokkal inkább rettegnünk kéne, hogy ezután majd meg kell verekednünk a sminktükörért és az ecsetkészletünkért is?

A nők már jó ideje küzdenek azért, hogy kivívják maguknak a férfiakkal szembeni egyenlőséget és olyan területeken is létjogosultságot kapjanak, ami eddig többnyire a férfiak területének tulajdonítottak. Most úgy tűnik, a férfiak visszavágnak és ők is ugyanúgy követelni kezdik az egyenlő bánásmódot.

Sokan a feminizmus számlájára írják a férfiak elnőiesedését, mivel a férfiszerepekbe öltözött nők mellett már nem érzik úgy, hogy szükség lenne rájuk, tulajdonképpen a nők ellopták tőlük a férfiasságukat. Már nincs szükség rájuk, mint családfenntartó, hiszen a nőknek is van keresetük, ők is el tudják tartani magukat, egyre önállóbbak és függetlenebbek lesznek a hölgyek és ez rosszul érinti az erősebbik nemet. Tényleg ez lenne a metroszexualitás terjedésének valódi oka?

Ahhoz viszont, hogy ebben a kérdésben dönteni tudjunk, előbb alaposan utána kell járni a kérdésnek, hogy…

Mit is jelent a metroszexualitás valójában?

A csupán pár mondatos Wikipédia szócikk nem sok segítségünkre lehet, főleg, hogy a kiírt információk sem pontosak, hiszen ennek a jelenségnek a feltűnése korábbra tehető, mint a 2000-es évek.  Valójában már 1994-ben léteztek ilyen férfiak, akiket Mark Simpson újságíró szavaival tükörembereknek neveztek.

A metroszexuális férfiak többnyire egyedülállóak, a belvárosban laknak és nagy jövedelemmel rendelkeznek. A fogyasztói társadalom kedvencei, hiszen bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik egyedül élnek több pénzt költenek magukra, mint a családban élő társaik. Tehát a gyártók felfedeztek maguknak egy potenciális célközönséget, akiknek tömeges szinten kezdtek gyártani termékeket, jól megkomponált reklámokkal. A metroszexuális férfiak rabjaivá váltak az őket megcélzó márkáknak, amik felvásárlásával többnyire a brandek által képviselt férfi ideállá próbálnak válni.

2222b1b233c4187024cb2bd4f44e27a7
Copyright by Manny Gutierrez.

Ezek a férfiak viszont nem csak többet költenek ruhára, illatszerekre vagy egyéb kiegészítőkre, de a szépségápolás területén is kifejezetten nagy szakértelemre tettek szert, amivel párhuzamosan egyre csak nő és nő a férfikozmetikumok száma, olyannyira, hogy ezeknek az újdonságoknak láttán még én, a drogériákban magabiztosan tájékozódó nő is zavarba jövök. Különböző samponokon, balzsamokon, bőrtípusnak megfelelő tusfürdőkön és testápolókon kívül most már szakállápolókat, olajokat és mindenféle arc és szemápoló termékeket is lehet kapni. Az igényes férfi ápolt – szokás mondani és ez vitathatatlan tény. De törődésen és ápoltságon már jócskán túlmutatnak a férfi sminktermékek terjedése.

„A smink a lányoké.”

-jelentette ki határozottan egy fiatal amerikai hölgy az egyik férfiaknak szóló sminktutorial alatt. Tény, hogy még a legelfogadóbbak szemében is különösnek és szokatlannak ható összhatást kelt a dús borosta és a vastag alapozó egy és ugyanazon a helyen, de még annyira furcsábban hangzik egy nő szájából a nemek közti egyenlőtlenségre való felhívás. Hiszen mit mondott anno egy szüfrazsett, amikor nyilvánvalóan kijelentették, hogy a választójog az bizony a férfiaké.