Az a bizonyos fűszer

Stílus. Egyetlen szó, amely magába foglal mindent, ugyanis a stílus maga az ember. Tudjuk mi nagyon jól, hogy ez is csak egy közhely, de sajnos vagy épp ellenkezőleg, ez is igaz…

Ugyan pontos definíciót nem találtunk a stílusra, legegyszerűbben mégis a fűszerhez tudnánk hasonlítani. A stílus valami olyan megfoghatatlan plusz, mint a fűszer – nem látjuk, de érezzük. Ugyanis minden stílusos ember csupaszra vetkőztetve éppen ugyanúgy néz ki, mint mindenki más. A különbség csak abban van, hogy mit mivel kombinál, valamint mit hogyan tud kombinálni? És ez az a plusz, akarom mondani a fűszer. Mert ugye milyen ízletes egy bazsalikomos rántotta, de mennyivel finomabb sajttal megbolondítva… Nem kell megijedni, nem lettünk gasztrobloggerek, csak ezzel a példával szerettük volna megmagyarázni, hogy mi is az a plusz, amitől valaki stílusos lesz?

Ugyanakkor a stílus egy tulajdonság is egyben, amely vagy megvan valakiben vagy nincs… Bár olykor magammal is vitatkoznék, hiszen részben a stílus is tanulható. Ugyanis a stílusunk a személyiségünk része, mely külsőségekkel felerősíthető – és ez az, amit lehet tanulni. Hiszen egy fehér basic póló önmagában nem képvisel semmit, ellenben egy bőrdzsekivel, pár kiegészítővel rögtön stílusosságot közvetít. És újra csak ismételni tudjuk magunkat, hiszen minden férfi hord bőrdzsekit, övet, karórát, esetleg nyakláncot – csak épp az nem mindegy, hogy mit mivel párosít?! Szerintem elérkezett az idő, hogy megtudjátok, hogy a cikk közben Filippo Fiora látható, a milánói srác, aki olykor dizájner darabokat kombinál fast fashion márkákkal, olykor csak strandol, de mindig körüllengi valami plusz, valami fűszer!

És pont emiatt a ‘fűszer’ miatt még mindig különcöknek tartják az igazán stílusos embereket, nemcsak idehaza, hanem szinte egész Közép-Európában. Vajon miért is? Pontosan én sem tudom a választ… Szerintem egyszerűen csak féltékenyek az emberek, hiszen a stílusosság is egy olyan plusz, mint akár egy magasabb árkategóriájú autó. Tanulással és szorgalommal elérhető mindkettő! Ugyanis a stílus mindenkiben megvan, csak valaki foglalkozik vele és ‘képzi’ magát, míg mások azt sem tudják, hogy pontosan mi is az a stílus. S mivel nem ismerik ezt a fogalmat, könnyen ítélkeznek és döntenek nemi hovatartozásokról. Sajnos, mi még mindig itt tartunk… Ha egy férfi itthon stílusos és normálisan fel tud öltözni, abban már van valami fura. Bár lényegében ezzel nincs semmi baj, hiszen az elmúlt 30-40 évben Európa e részén azért vettek a férfiak ruhát, hogy ne ázzanak meg és ne fázzanak. Míg tőlünk nyugatabbra már akkor javában tartott a divatforradalom! Hölgyeim és Uraim, azóta változott és változik is a világ, ma már szinte minden az első benyomásról szól, vagyis a külsőségekről. És a külsőségek legfontosabbja maga a stílus!

A köztudatban a ez a fogalom gyakran keverik a luxussal és a high fashion márkákkal. Ellenben mi, akik komolyabban és professzionálisabban foglalkozunk divattal tudjuk: attól, hogy egy bőrdzseki több százmillió forintba kerül, még lehet ocsmány és stílustalan. Fontos megjegyezni, hogy minden ruhadarab és kiegészítő a viselőjén válik igazán stílusossá! A mai elmélkedést egy Giorgio Armani idézettel zárnánk: ‘A stílus nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek ránk’.

Fotók forrása: The Three F