“Az álmomban élek!” – Interjú Nagy Noémivel, a Prieston tervezőjével

A csodaszép Nagy Noémi, hazánk méltán egyik legsikeresebb tervezője, a Prieston by Noémi Nagy alapítója válaszolt pár kérdésünkre.

Szó esik nagyvárosi hercegnőkről, New Yorkról, önmegvalósításról – tarts velünk, és merülj el a magyar márka világában!

Hogy telik egy átlagos napod – és mivel foglalkozol, ha van szabadidőd, van egy kis időd magadra?
Hogy őszinte legyek, magamra nem sok időm marad. Munka, gyerek, család és háztartás mellett ez nehezen kivitelezhető. De azért megpróbálok zsonglőrködni az időmmel. A hétköznapok nagyon rohanósak, úgy érzem, sosem tudok 100%-ot nyújtani, bár lehet csak én vagyok nagyon maximalista. Ha tehetem, akkor szeretek elmenni lovagolni, ezt többnyire vasárnaponként tudom kivitelezni, mert addigra tudom picit lelassítani az agyamat a hétköznapok forgataga után. Lovagolni csak úgy érdemes menni, ha nem vagy feszült, mert a stresszt és feszültséget megérzi az állat, és attól csak ő is befeszül. Igyekszem mindenféle kulturális programot is beiktatni, pl. kiállítást, színházat. És persze imádok utazni és felfedezni a világot!

Honnan szerzel, gyűjtögetsz inspirációt a tervezéshez, s ha megszületett egy terv, mennyi idő telik el, ill. hány ember „keze alatt” megy át, míg elkészül a darab?
Főként az utazásaim inspirálnak. És a mindenféle izgalmas élethelyzetek, melyeket megtapasztalok. Egy-egy ruha az elkészülésig 4-6 ember keze alatt megy át, ez bonyolultságtól függ.

Prieston - Spring/Summer Collection 2016
Prieston – Spring/Summer Collection 2016

Kikkel ápolsz szorosabb viszonyt a szakmából?
Stylistokkal, divatbloggerekkel, egy-egy szerkesztővel.

Kiknek tervezel, milyen nőknek dedikálod kollekcióid? Esetleg mindig más és más típusú nő az, aki magáénak érezheti őket?
Alapvetően mindig ugyanannak a típusnak tervezek. Cosmopolita nőknek, akik az önmegvalósítás útján járnak, akik nem csupán a párkapcsolatukban értelmezik önmagukat. Önálló stílussal rendelkeznek és vannak céljaik az életben. Ugyanakkor nem karrierista dögök, ki akarják élvezni az életet. Mondhatni amolyan nagyvárosi hercegnők.

Prieston - Nolcha Fashion Week New York, 2015
Prieston – Nolcha Fashion Week New York, 2015

Miért vagy a leghálásabb az életben, illetve a munkád terén?
Azt hiszem azért, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, még ha nagyon nehéz pálya is ez, de mindig is erre vágytam, már kisgyermekkorom óta. Szóval, az álmomban élek.

És mivel foglalkoznál, ha nem tervező lennél?
Fogalmam sincs. Azt hiszem, életművész lennék és járnám a világot, vagy állatkerti gondozó, képtelen lennék egy iroda négy fala közé beszorítani magamat, és azt is utálnám, ha valaki mindig megmondaná, hogy mit csináljak.

Részt venni a New York Fashion Weeken nem minden magyar tervezőnek adatik meg, ehhez természetesen gratulálunk – óriási élmény lehetett! Elért csúcsnak, vagy „csupán” karriered egyik mérföldkövének tekinted az eseményt?
Köszönöm! Amikor arról álmodoztam, hogy egyszer majd tervező leszek, (amiben persze senki nem hitt és senki nem támogatta a környezetemben, elkönyvelték, hogy „álmodozó hülyegyerek vagyok”) akkor gyakran elképzeltem, hogy majd New Yorkban mutatok be, és úgy gondoltam, hogy ott bemutatni; az a csúcs. Majd amikor már javában elindult a márkám és kezdtem egyre jobban átlátni a szakmát, már tudtam, hogy egy New York-i bemutató nem a csúcs, hanem egy állomás, egy cél a sok közül, amiért keményen kell dolgozni.

Egyszer azt nyilatkoztad, a Prieston egy fantázianév, s hogy átvitt értelemben van jelentése. Elárulod, mi az? :)
Hamarosan. Az majd egy külön cikk lesz! ;)

Prieston - MQ Vienna Fashion Week 2015
Prieston – MQ Vienna Fashion Week 2015

Mit tanácsolnál ma kezdő divattervezőknek?
Hogy mindenképp tanuljanak külföldön és építsenek külföldi kapcsolatokat. És hogy a tehetség utat tör magának, de csak ha párosul jó üzleti érzékkel. Az, hogy valaki szép ruhát tud tervezni, nem elég, azt kivitelezni kell és eladni, úgy, hogy profitja is legyen. A többség ennél a pontnál már az első évben elvérzik. Ja, és a nagy egót feltétlenül söpörjék az asztal alá, mert azt nem nagyon fogják nekik tűrni. Évente csak Magyarországon végez legalább 100 divattervező a mindenféle divatintézményekben, ne higgyék, hogy pótolhatatlanok, mert ott verseng a másik 99 tehetség is, alázatosnak kell lenni.

Mit lehet tudni a következő kollekcióról, bemutatóról, mondanál sneak-peek információt esetleg? Mikor és hol láthatunk legközelebb?
November közepén lesz bemutatóm a Várkert Bazárban. Egy kapszula kollekciót mutatunk be, mely a már megszokott Prieston jegyeket hordozza. Plasztikus részletek, kristályok, printek és természetesen színek. Egy picit kislányos, ugyanakkor feminin vonalvezetés. Illetve november elején ott leszünk mi is az esküvő kiállításon. Mindkét eseményt izgatottan várom!

Mi is izgatottan várjuk, igaz, Fashionfaverek? Az interjút pedig nagyon szépen köszönjük Nagy Noéminek, akinek további sok sikert kívánunk!

A képek forrása: prieston.hu