Az angyalok evolúciója – Stephanie Seymourtól Gigi Hadidig

Az idők változnak, akárcsak az ideálisnak vélt testalkat: a Victoria’s Secret 40 éves múltja alatt nyughatatlan igyekezett megfelelni ennek, tükröt állítva az adott kor elvárásainak.

Selyem és más semmi

A fehérneműmárkát napjainkban nők ezrei a feminin rózsaszínekkel és korunk nőideáljának megformálóival azonosítják. Egy-egy hatalmas volumenű show-n való megjelenés a modellszakma koronáját képezi, melynek alig két perces sétájában hónapokon átívelő kemény munka összpontosul. Manapság már nem is igazán a fehérneműkről, sokkal inkább a szélsőséges show-elemekkel tarkított, önmagát újra és újra überelni kívánó bemutatókról van szó. Azonban az alapító egészen más indíttatásból kezdte el felépíteni a brandet.

Történt, 1976-ban, hogy egy Roy Raymond nevezetű férfi új fehérneművel szándékozott meglepni feleségét, ám mindössze hervasztóan virágos hálóingekbe botlott. Ekkor hasított belé a feltevés: mi lenne, ha ő alkotná meg azokat a felcsigázó darabokat, melyeknek olyannyira híján van a piac? Elképzelése egy viktoriánus budoár kifinomult részleteiből fakad; innen a ‘Victoria’ név is. A forradalmi ötlet fordulópontot hozott fehérnemű történetében: a selyemben és csipkében pompázó nők csak úgy ragyogtak a Victoria’s Secret divatanyagaiban. Mára, néhány fotósorozattól eltekintve szinte semmi sem maradt fenn a kezdetleges időszakból.

1986 – Jill Goodacre

A 80-as évek “Victoria’s Secret favoritja” egyike az első évtizedek legjelentősebb arcainak. Nőiesen sportos idomaival és formás vállaival könnyűszerrel testesítette  meg a kor erőteljes, egyúttal hihetetlenül vonzó nőideálját. Goodacre egyébként színésznőként is tevékenykedett, noha korántsem hozott számára akkora sikereket, mint Roy Raymond ajánlata. Az amerikai szépség a nagyszabású bemutatók hajnalán leginkább a katalógusok ragyogóan romantikus ködében volt látható, egészen a kilencvenes évek elejéig.

jill

1995 – Stephanie Seymour

Axl Rose egykori múzsáját 1995-től már nem csak Guns N’ Roses videóklippekben, de a Victoria’s Secret kifutóján is láthattuk. Seymour ezt megelőzően állt modellt a Sports Illustrated legendás fürdőruháiban, Vogue és Playboy címlapon egyaránt. Törékeny alkatával és ártatlanul kéklő tekintetével végül fehérneműben írta be magát a modellszakma legnagyobbjai közé, akárcsak Linda Evangelista vagy Naomi Campbell. A ragyogás illúziójába azonban mindvégig magánéleti botrányok és drogproblémák vegyültek. Hiába: a kábítószerek és az alkohol áthatották az életét.

vote-for-your-favorite-victoria-secret-angel-01

1995 – Veronica Webb

A Victoria’s Secret számára ’95 nem csak Seymour debütálása miatt maradt emlékezetes, hiszem olyan pozitív fordulatra volt példa, amilyenre az azt megelőző 18 esztendőben egyszer sem: először sétált végig a kifutón színes bőrű modell. Veronica Webb olyan designerek darabjait népszerűsítette, mint Azzedine Alaïa, Isaac Mizrahi, és Karl Lagerfeld, a neves kampányok pedig a ’90-es évek nagyjai közé emelték őt.webb

1997 – Laetitia Casta

Laetitia Casta a márka valaha volt legkülönösebb modellje. Nem csak azért, mert rendkívül fiatalon, mindössze 17 évesen szerződött a céghez, hanem azért is, mert egészen egyedülálló módon lázadt fel a márka ellen. Személyes perspektívája ( annak ellenére, hogy minden adottsága megvolt a fehérneműmodell hibátlan definiálásához ) sokakat megindított. A francia modell megelégelte a Victoria’s Secret tárgyiasító tematikáját, és olyan tervezőkhöz pártolt át, akik saját személyisége kibontakoztatását segítették (mint Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier vagy Yves Saint Laurent). Nyilatkozatai és törekvései tették őt a divatipar ikonikus alakjává, határozott jelleme pedig igen erős csorbát ejtett a Victoria’s Secret történetében.

” Nem hiszek istenben, de lehet, hogy meggondolom magam, amikor meglátom Laetitia Castát. ”
– Vivienne Westwood.

Laetitia-Casta

1999 – Gisele Bündechen

A pályakezdő, fiatal modell hivatalosan 1999-ben vált valódi it-girl-é: megtette első sétáját a VS kifutóján, és ugyanebben az évben kétszer szerepelt Vogue borítón. Hirtelen fellendülő, máig töretlen sikerének egyetlen kulcsa volt: a változás. Nőiesen tónusos izomzatával véget vetett a kilencvenes években tomboló heroinsikknek, és új korszakot nyitott a kifutók történetében. A Victoria’s Secret kihasználva az új inspirációt, egyre edzettebb és szálkásabb nőket szerződtetett, miközben modelljeik konkrétan sportideállá avanzsáltak.

v4

2005 – Doutzen Kroes

Doutzen csillogó karrierje 2003-ban vette kezdetét, Hollandiából pedig rövidesen a csúcsra küzdötte fel magát. A Victoria’s Secret-tel való első együttműködése 2004-ben történt meg, amikor egy katalógusfotózás kedvéért állt modellt. Ed Razek, a vezető marketing menedzser azonnal meglátta benne a lehetőséget az arculatfrissítésre, így egy évvel később Kroes már a kifutón viselte a kifinomult darabokat. Tagjává vált a kétezres évek legendás Karolina Kurkova-Adriana Lima-Alessandra Ambrosio-felállásnak, noha hivatásos angyal csak 2008-ban vált belőle. Kereken tíz évig dolgozott a társaságnak, 2014-ben pedig Razek így nyilatkozott az angyal távozásáról:

” Nem volt konfliktus, nem volt ellenségeskedés. Kapott egy jó üzleti ajánlatot, és igazságos akartam lenni valakivel, akit imádok és tisztelek. Ez minden. Őszintén hiszem, hogy Doutzen egyike a világ legszebb embereinek. “

Tumblr_inline_mzvifzkiUi1qfzv51

2007 – Behati Prinsloo

Noha manapság leginkább Behati egyre kerekedő pocakjától hangos a sajtó, kilenc év elteltével is a márka egyik legsikeresebb szupermodellje. Fast fashion és designer márkák arcaként egyaránt tökéletesen festett, még állandó címlaplány és popsztár-feleség révén jóformán minden megadatott számára az idillhez. Majd egy évtizeddel ezelőtt azonban még kezdő modellként cseppent a Victoria’s Secret Show-k egyre duzzadó atmoszférájába. A márka ‘Pink’ nevet viselő kampánya volt ez első jelentősebb munkája. A csapat tervezői fokozatosan szabadjára engedték képzeletüket, és sokkal inkább terveztek szemet kápráztató, extravagáns jelmezeket, mint csábításra kész luxusfehérneműket.

 

Behati+Prinsloo+2013+Victoria+Secret+Fashion+iuG80HnbrrEl

2015 – Gigi Hadid

Napjaink legfrissebb szupermodell-generációjának vezető arca már a ” tűzközelben ” nevelkedett: édesanyja modell múlttal rendelkezik, nevelőapja pedig producerként vált a legfelsőbb körök oszlopos tagjává. A gének nem hazudtolják meg magukat, a holland és palesztin felmenőkkel rendelkező szőkeség 17 évesen már két Guess kampányt tudhatott magáénak. Azonban Stephanie Seymourhoz hasonlóan az ő karrierje sem korlátozódott a divatiparra: eddig összesen három zenei videóban szerepelt, a szeretett nő alakját megtestesítvén – amelyek közül két énekessel is valódi kapcsolatban élt. Tavaly elérkezett az első alkalom, hogy Hadid – épp úgy, mint Kendall Jenner, vagy Taylor Hill –  először sétálhatott végig azon a bizonyos kifutón, mely mára egyet jelent a hírnév végső megpecsételésével.

6aad4d074390f413_Pictured-Gigi-Hadid_1__xxxlarge

a cikk alapjául szolgált: www.popsugar.com