Az avantgarde tervező – Maison Martin Margiela

A divatipar nagy nevei legtöbbször a hagyományos divat fellegváraiból kerülnek ki. Mondhatni a stílus már a vérükben van, és ha olasznak vagy franciának születsz biztos nem fognak rád furcsán nézni ha azt mondod, te bizony divattervező akarsz lenni. Belgium pedig végképp nem divat nagyvárosként van számon tartva. Nem véletlenül említettem ezt a helyet, hiszen a következőkben egy híres belga tervezőről lesz szó.

Maison Martin Margiela nevét biztosan hallottátok az utóbbi időben, hiszen ő lesz a következő vendégtervezője a  H&M üzletláncnak. Már nagyon várjuk a darabokat, de most eddigi életére fókuszálunk. Margiela létezését nagy misztikum ötvözi a sajtóban és a bennfentesek között egyaránt. Ő az a designer, akivel szinte egy interjú sem készült, fénykép pedig egyáltalán nem. Elérni kizárólag e-mailben és faxon lehet, semmilyen eseményen nem vesz rész. Sokan még a nemét is megkérdőjelezik, név alapján mindenki férfira gondolna de néhányan azt feltételezik, hogy nő. Még az általa tervezett darabokba sem írja be saját nevét vagy monogramját, hanem csak jelzést:  fehér alapon, feketével  a számokat 0-tól 23-ig. 

maison-martin-margiela-1-taupe-wool-mac-trench-c-label-18516Margiela 1957-ben született, Genk városában. A tervezést a belga városban Antwerpenben tanulta, a Royal Academy of Fine Artsban. Már itt megtalálta a szerencse, hiszen a híres antwerpeni hattal együtt végezhette el a kurzust. Ők egy avantgarde tervező csoport, akik ugyanabban az időben együtt jártak az akadémiára és különleges kollekciójukkal sokkolták a divatvilágot. Miután lediplomázott, asszisztensként csatlakozott Jean Paul Gaultier csapatához. Az itt töltött négy év mély hatást gyakorolt stílusára. Majd rögtön ezután 1988-ban megalapította saját márkáját Párizsban. Kollekcióit leginkább az extrém kategóriába sorolják. Képzelete határtalan, akármilyen anyagot felhasznál ruháihoz legyen az szemetes zsák vagy vintage bútordarabok. További meghatározó elemei munkáinak a viseletesnek ható varrás megoldások, végtelen szegélyek és a külső válltömések. Ezek az egyedi ötletek, amelyeket a designer a kifutóra küld,a stlyle.com egyik szerkesztője Sarah Mower szerint, az adott év következő szezonjába befognak szivárogni a mainstream vonalba.

Két meghatározó darabra hívnám fel a figyelmeteket most, az egyik a “wig jacket” a másik pedig a “disco-ball” top. A kabátka műszálas hajszálakból lett összevarrva, amihez összesen 51 órára volt szükség. A luxus műszőrme kabátok kifigurázásnak szánta. A másik egy páncélszerű mellény, ami több száz apró tükörből lett összerakva.

blog pics8-kicsii

Disco_Ball_main-382x392

Darabjait szerte a világon kiállítják különböző múzeumokban. 2001-ben például a londoni Victoria & Albert múzeumban is részt vett egy kiállításon. Női vonala mellé, nem sokkal később megalapította a férfi vonalat is, sőt már napszemüveget is terveztek. Üzleteit megtalálhatjuk Tokióban, Hong Kongban, Los Angelesben is. A divatházat 2002-ben a Diesel márka tulajdonosa megvásárolta és a hírek szerint, ezután már Margiela tervezett tovább a cégnek. A pletykák arról szóltak, hogy Jil Sander vagy Haider Ackermann fogja átvenni a vezető tervező szerepét, de hivatalos megerősítés még nem történt.

Néhány meghökkentő darab:

fashionbymargiela2

MMM5