Az elmúlt 5 év legjobb filmjei – avagy az Oscar-díj nyertesek

Az Oscar-díj a legrangosabb filmművészeti díj az Amerikai Egyesült Államokban, melyet idén 90. alkalommal rendeztek meg Los Angelesben. Szerencsére minden évben akadnak kitűnő alkotások, ezért górcső alá vettük nektek az elmúlt öt év legjobbjait.

Nálam már minden évben rituálé szerint alakult ki az a szokás, hogy megnézem az adott év Oscar-díjra jelölt filmjeit, hogy aztán saját véleményt alkothassak róluk a díjátadó előtt. Érdekes dolog, amikor valamivel nagyon nem értesz egyet és mindent elsöprő sikerrel mégis az a film viszi el a díjakat, vagy amikor ennek pont az ellenkezője történik: keresztbe szorított ujjakkal szorítasz az elmúlt év számodra legjobb filmjének, ami aztán elnyeri a méltó elismeréseket. Azért azt gondolom mindannyiunk nevében mondhatom, hogy végre fellélegeztünk, amikor Leonardo DicCaprio 2016-ban az arany szobrocskával ment haza, ugye?

1c70dedbfeba6b82a8afc2d62e568e7c

Hogy ebben a még hideg időjárásban nektek is megjöjjön a kedvetek a filmnézéshez, itt van egy csokorban az elmúlt 5 év legjobb filmje, az Akadémia szerint.

12 év rabszolgaság – 2013

A három Oscar-díjat bezsebelő amerikai-brit film Steve McQueen rendezésében került a filmvászonra. Egy igaz történet inspirálta a forgatókönyvet, és bizony mélyen érinti meg a lelket mindaz, amit ott látunk. 1841-ben kezdődik a sztori, amikor Solomont, egy igazán elismert hegedűművészt tőrbe csalnak, és eladnak rabszolgának. Egy szabad, jómódú és tanult emberből így válik pillanatok alatt elnyomott rab, akinek fejet kell hajtania, és beletörődni a sorsba. Solomon azonban soha nem adja fel, élni akar, és küzd azért, hogy újra szeretett családjával lehessen. Megdöbbentő tájékozódni arról, mit kell elszenvednie a gyapotszedő rabszolgáknak nap mint nap, akik ki vannak téve uruk szeszélyes viselkedésének. Brilliáns a rendezés, biztos, hogy sokszor pattanásig feszült idegekkel fogod nézni az egyes jeleneteket.

35831f0a3d71acadb48ffb012956c626

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) – 2014

A Birdman egy szórakoztató vígjáték, melynek természetesen szintén megvan a maga üzenete a társadalom felé – ezt a film megnézése után mindenki tegye el magában arra a helyre, ahová való. A történet alapján a főszereplő (Michael Keaton) egy színdarab bemutatójára készül a Broadwayen, de naná, hogy a premier előtti napon semmi nem alakul úgy, ahogy kellene. Mindennek tetejében az egykor általa eljátszott szuperhős figura, Birdman árnyékában él, és a film is egyébként pont erre alapoz: ha egyszer eljátszottál egy karaktert, nehéz belőle kitörni, és megmutatni a világnak, hogy te igenis több vagy ennél. Tökéletes párhuzamot von egyébként a valósággal, hisz Keaton is Batman eljátszása után egy mellőzött színész volt. De vajon mi történik azzal a színésszel, akiből már nem kér többet a közönség? Ezen a ponton nehéz eldönteni, hogy valóban “csak” egy vígjáték-e ez a film.

cac3aa5cb8151e31bd162a4792397681

Spotlight – Egy nyomozás részletei – 2015

A Spotlight egy amerikai thriller, mely az oknyomozó újságírás kulisszatitkait bravúros módon mutatja be, ráadásul igaz történet alapján. A történet szerint új főszerkesztő érkezik a Boston Globe élére, aki előhúz egy rég elfeledett ügyet a múltból, amikor is egy helyi papot gyermekmolesztálással vádoltak. Ismét egy bravúros rendezéssel van dolgunk, ennél a filmnél sem véletlenül landolt az a szobor. Teljesen belemerülünk egy nyomozás részleteibe, és egy percre sem érezzük azt, hogy unalmas lenne, ugyanis a rendező olyan hihetetlenül izgalmasan tálal mindent, hogy rendesen feszültté válunk a képernyő előtt. Álllítólag maguk a főszereplők is rengeteg időt töltöttek el az eljátszandó alteregójukkal, hogy minél hitelesebben le tudják másolni a gesztusaikat és reakcióikat. Hogy mennyire világot megváltoztató témáról van itt szó, azt az is bizonyítja, hogy a Spotlight cikkei kapcsán a valóságban is több ezer áldozat tett vallomást a papi visszaélésekről.

e4ddd7e4d527f20c5051d87dc5d8df0b

Holdfény – 2016

Ritka őszinte és megrázó film készült 2016-ban, melyre nehéz szavakat találni. Az sem túl gyakori, hogy a rendező és a forgatókönyvíró saját élményei köszönnek vissza a filmvászonról – szerintem ezzel elég sok mindent elmondtam. A film egy meleg afroamerikai fiú életének három szakaszát mutatja be. Kell egy kis idő, mire rájövünk, hogy a nemi indentitása a legfőbb okozója annak, hogy rossz az élete. Rengeteg kérdés merül fel bennünk a film nézése közben, egyszerűen keressük a válaszokat arra, hogy vajon milyen esélye lehet az életben egy ilyen fiúnak? Nem könnyű dolog ezt a témát úgy az arcunkba tolni, hogy a Holdfény egyáltalán nem hatásvadász, és egyetlen pillanatra sem érzünk benne semmilyen erőltetést. Nem is árulunk el ennél többet, nézzétek meg, mert csak gazdagabbak lesztek tőle.

a9236f973f4142d76a7f0f7acec83f04

A víz érintése – 2017

Épp most dübörög a magyar mozikban is A víz érintése, hétfő hajnalban pedig tarolt az Oscar-díj átadón is, ami bőven elég indok arra, hogy te is megnézd magadnak. A hidegháborús Amerika korszakában játszódik ez a tündérmese, ami nagyon sok társadalmi kérdést vet fel, nem hiába tehát a siker: tizenhárom Oscar jelölésből négyet zsebelt be magának. Elisa Esposito, egy senki által észre nem vett néma takarító az Occham kutatóintézetben, beleszeret a furcsa kétéltű lénybe, akit láncra verve tartanak itt fogva. Az elképzelés és a hangulat remek, hogy üzent-e a film valamit, vagy csak megmaradt egy szépen becsomagolt mesének, azt mindenki döntse el maga, miután megnézte.

58e0fdbd618e0579bd2377473fcc4230

A képek forrása: Pinterest