Az első Couture-házak

A tehetősebb emberek már az ókor óta igyekeznek kifejezni hovatartozásukat, és ehhez az egyik legkézenfekvőbb eszköz mindig is a divat volt. Az 1900-as évek elején a nők fűzőkbe erőltették magukat, és igyekeztek minél fodrosabb ruhákba öltözni. A pompa és a luxus egyértelműen ennek a korszaknak a két meghatározó jellemzője volt. Ezt az úgy nevezett Edward-kori divatot csakis az tudta követni, akinek tellett rá, ugyanis a legnemesebb anyagokat használták fel egy-egy öltözet elkészítéséhez. A legtöbb nő akármilyen kényelmetlen is volt a fűző hordása, nem mondott le róla. A halcsontból készült ruhadarabot selyemmel és coutillal borították. Viselőjének lapos hasat, leszorított medencét, és tornyosuló melleket kölcsönzött. A legtöbb ruhadarab csipkéből készült, vagy ha mégsem, akkor valamely részletet biztos, hogy vert csipkével díszítettek. A kor nőideálja az úgy nevezett Gibson Girl volt, aki még egy biciklire pattanva is elbűvölte a férfiakat.

Rue de Paix 7. Párizs. Itt született meg az haute couture, amely Charles Worth nevéhez fűződik, és a mai napig összefügg a luxussal. Az 1900-as évek elején még sok más tervező jelentkezik meseszép kollekciókkal, amelyekkel a tehetősebb nőket teljesen leveszik a lábukról. Az egyik legnagyobb mester, akinek a ruhái még ma is a nők vágyálma, nem más, mint Paul Poiret. A francia tervező 1908-ban jelenik meg a divat porondján olyan darabokkal, mint a szoknyanadrág, a kimonó, és az empire vonalú ruhák.

A tervezők a kor meghatározó stílusát, a szecessziót is belecsempészték az általuk tervezett ruhákba. Paul Poiret mellett még jó pár ruhatervező karrierje indult be ebben az időben. Többek között érdemes megemlíteni Jeanne Paquint, Callot Soeurst, Jacques Doucet vagy éppen a függőleges pliszírozás nagymesterét Mariano Fortunyt.

A felsoroltak közül kimaradt egy, amely túlélte az idő múlását, és a mai napig a nők egyik kedvenc márkája. Nem másról van szó, mint a francia Lanvin divatházról, amely 1889-ben nyitotta meg kapuit Párizsban. Nemcsak hogy nem fogott rajta az idő, de elsőként kezdett el nőknek, férfiaknak és gyermekeknek is tervezni. Jeanne Lanvin híres volt a ruhák felületének érdekes kialakításáról, és hogy úgy díszítette a ruhákat gyöngyökkel, ahogy rajta kívül senki más.