Az ezer arcú Roberto

Még valamikor az év első felében számoltunk be a legígéretesebb fiatal magyar modell fiúk addigi karrierjéről. Mára sikerült megnyernünk Barta Róbertet, a WAM Models első arcát, aki mesélt nekünk a WAM-os kezdeteiről, new york-i castingokról és a stílusról! A beszélgetésből újra megbizonyosodtam, hogy nem könnyű modellnek lenni és megfelelni az ezernyi elvárásnak!

Hogy kerültél a WAM Models-hez? Elhatároztad, hogy modell leszel mert ‘könnyen’ szerettél volna pénz keresni vagy eszed ágában sem volt modell lenni, csak belecsöppentél az első teszt fotózásba?

Az ügynököm egy közösségi portálon egy hétköznapi, nyaralásos kép alapján figyelt fel rám és kezdtünk el beszélni az esetleges ebben rejlő lehetőségekről. Mindig is érdekelt a divat, így ugyan soha nem akartam görcsösen ezt, de nincs ellenemre, hogy így alakult a dolog és a Wam Models első modellje lehettem.

Mikor szüleiddel és barátaiddal közölted, hogy holnaptól hivatásos modell leszel, bátorítottak vagy inkább csak egy újabb hóbortot láttak benne?

Természetesen bátorítottak, de mivel ez ismeretlen terület volt nekem, és ezáltal ők sem tudták, hogy működik ez – talán a rossz itthoni sztereotípiák miatt – féltettek is, de hála Istennek mára bebizonyosodott, a lehető legjobb helyre kerültem!

Köztudott, hogy a legnagyobb ügynökségek Ázsiába küldik a friss arcaikat portfóliót építeni: Hogyan indult a Te karriered?

A Wam Models nem Ázsia fele indítva építi a modelljei bookját, így nekünk nem kell hónapokat távol lenni, mégis minőségi bookunk van. Továbbá az általános tapasztalatom, hogy egy fashion week castingon nem a megtömött book számít.

Ezidőtájt mennyire tudatosan kezdtél el dolgozni?

Természetesen a tudatosság ennek a szerves része, de nem az én feladatom elsődlegesen, csupán tanulni kell olyan dolgokat, amik akár láthatatlanul, de fontosak ebben a szakmában. Nyilván a szakma nem Magyarország központú, de a szerencsém, hogy mindenhol a legjobb lehetőségeket nyújtják nekem!

Melyik anyagod volt az, amelytől ‘Barta Róbert, modell’-ként mutatkoztál be? Vagyis, mikor jött el az a pont, mikor magad is elhitted, hogy modell lettél?

Ez egy folyamat volt, ami alatt több hazai és nemzetközi szintű, elismert fotóssal dolgozhattam, Zsólyomi Norbert, Sam Scott Schiavo, Cecilie Harris, Ian Cole, Pantelis. Ha egy pontot kell azonban kiragadni, a models.com-ra való felkerülést sorolnám ide.

Többször is dolgoztál együtt a híres fotóssal, Sam Scott Schiavo-val. Milyen volt egy ekkora legendával együtt dolgozni?

Sam egy remek fotós és nagyon érti a szakmát, teljesen másképp dolgozik, mint itthon bárki. Nagyon segítőkész és sokat lehet tőle tanulni, nagy szerencsém van, hogy lehetőségem nyílt közös munkára és még sokszor szeretnék vele dolgozni!

Mivel jelenleg New Yorkban élsz milyen egy átlagos napod?

Egy modellkedéssel töltött nap mindig pörgős, sosem unatkozik az ember, munkák és castingok követik egymást. Most azonban itthon vagyok, mert fontos a családom, barátaim és pihenni is kell néha. A fotózások, legyenek azok itthon vagy külföldön mindig felejthetetlen élmények, lehetőséget adnak más és más fotós szemén keresztül megmutatni magam.

Kérlek mesélj egy napodról, mikor castingokra jársz, valamint oszd meg velünk, hogy mi minden történik egy-egy bemutatókor, mielőtt a kifutóra lépsz!

Egy-egy casting-nap sokkal melósabb, mint sokan hinnék. Nem számít az időjárás vagy hogy aznap látod-e életedben először a várost, oda kell találni időpontokra a legnevesebb tervezők castingjaira. Sokszor akkora sorok állnak, hogy ha kivárod, lekésed a következő castingod, ami lehet a város másik végében is. Fárasztó, de nem látszódhat rajtad, ha a kliensek elé állsz. Nyilván ebbe bele kell szokni, de a reggeli rutinon túl, tudatosan kell összetenni az aktuális napod – úgy felöltözni, bepakolni kaját és innivalót is, mert közben nincs idő ilyesmikre.

A backstage-ben legtöbbször magukkal vannak elfoglalva a modellek, illetve készítik őket a bemutatóra. Vannak lazábban viselkedő – nyilván a rutinos bemutatósok – és izgulósabb modellek. Különösképp maga a kifutóra lépés a nagy élmény és hogy odafigyelj az előzetesen kigyakorolt dolgokra.

Ennyi kemény munka után jól esik hazajönnöd és a családoddal és a barátokkal eltölteni pár órát, nem?

Csak emiatt szeretek hazajönni. És ez az, ami egyelőre még ide köt.

Itthoni ismerőseid szemében nem vagy a ‘messziről jött idegen’? Mivel szoktak viccelődni a munkáddal kapcsolatban?

Soha nem érdekelt túlzottan mások véleménye, így mondhat bárki bármit, nem veszem magamra. Hála istennek olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik véleménye a mérvadó és fontos számomra. Rájuk hallgatok, de a pusztán piszkálódó megjegyzéseket el kell engedni a füled mellett.

Míg a modell lányok nagy álma az éves Victora’s Secret bemutató, addig nálad melyik az a márka, amely kifutóján szívesen sétálnál? Valamint melyik márka kampánya lenne, amit gondolkodás nélkül fogadnál el?

A legnagyobb márkák mindegyikét szívesen csinálnám, de legjobban egy Burberry vagy Gucci munkának örülnék. A legnagyobb megkeresés eddig egy Armani Exchange kampányfotózás volt, akkor éreztem igazán, hogy ezek akár karnyújtásnyira lehetnek.

Általában a modelleknek mindig megvan a saját stílusok, Te magadat stílusosnak tartod? Melyek a kedvenc márkáid, hol vásárolsz szívesen?

A stílus az ember egyéniségének külső kivetülése, van, aki erre ráerősít, van, aki csak enged neki. Erős egyéniségem van, így a stílusom is eléggé konkrét. Sokszor magam alakítok át pár korábbi ruhámat, hogy abban jól érezzem magam. De az olyan márkák állnak hozzám közel, mint a Topman, valamint azért mindig öröm kiváló tervezők ruháit hordani.

Képek forrása: Barta Robert

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.