Baba kinézetű nők – Az új trend?

Minden elképzelhető online felületet elárasztottak az utóbbi hetekben-hónapokban ezek a nők. Csak kapkodjuk a fejünket, mert naponta kerülnek elő újabb fotók, amin hatalmas szempillájú, műanyagra sminkelt-photoshoppolt arcú, törékeny teremtmények pislognak ránk óriási, ártatlan szemekkel.  Valamiféle új trend van kibontakozóban, amikor már nem elég, hogy csak a modellek idézik Madame Tussaud panoptikumát a divatlapok fényesen csillogó oldalain, hanem a hétköznapi nők sem akarnak többé “igazinak” látszani?

Persze régebben is akadtak olyanok, aki lélekben sosem töltötték be a tizenegyet, és minden igyekezetükkel azon voltak, hogy a külsejük a lehető leginkább hasonlítson egy Barbie babára. A playmatek között szép számmal előfordul ez a klasszikus típus, ismertetőjegye a hosszú szőke haj, a méretes – lehetőleg szilikonos – kebel, mindez némi rózsaszín-strasszos körítéssel. (Noha igyekszünk előítéletektől mentesek maradni, de ha valaki önként vállalja, hogy megszemélyesít egy sztereotípiát, az ne panaszkodjon a skatulyázás miatt.) Aki számára esetleg ismeretlen ez a jelenség, annak ajánljuk kötelezőként a Playboy villa lányai című realityt.

Azonban ezek az „igazi Barbik” sosem akartak szándékosan élettelen tárgynak látszani, hisz az átalakulás célja elsősorban az, hogy a férfiak számára vonzóak legyenek, és ugyan ki vonzódna egy műanyag babához…

A mostani trendben éppen az az érdekes, hogy túllép mindenfajta szexualitáson, a puszta esztétikum motiválja ezeket a nőket-lányokat. Legtöbbjüket nem érdekli, hogy vonzónak tartják-e őket így a férfiak, nem ezért csinálják. Önmagában ez egy szimpatikus mozzanata a dolognak, és ha nem lenne ennyire ijesztő az egész, még üdvözölnénk is, hogy ők végre kiléptek a mindenáron való tetszeni akarás infantilis állapotából.

A klasszikus barbis vonulat mellett megjelenik az animék, mangák világa is, némelyik lány mintha csak egy életre kelt rajzfilmfigura lenne. És bár nem állítjuk egyértelműen, hogy jó ízlésre vall babává műttetni magunkat, ezekben a fotókban tagadhatatlanul van valami hátborzongató szépség. Hasonló ahhoz, ami a BJD babákról készült fotókból sugárzik, csak míg ott a babák hihetetlen életszerűsége a borzongató, addig itt éppen fordítva. Az alábbi képeken látszik, hogy néha nehéz elválasztani a kettőt.

A két leginkább elhíresült példánya ennek a fura fajtának a Dakota Rose néven futó 16 éves amerikai lány (fenti fotók), aki hihetetlen méretű szemekkel rendelkezik, illetve az orosz Valeria Lukyanova, legalább olyan megdöbbentő testarányokkal (lent).

Vajon mi lehet a jelenség hátterében? Néhány jómódú, fiatal lány bolondos hobbijaként kellene felfognunk? Vagy ennél ijesztőbb a helyzet? Arról van szó, hogy az ember már annyira undorodik önmaga ember voltától, hogy inkább az általa készített tárgyakra szeretne hasonlítani? Nektek mi a véleményetek?