Berlin a hosszú hétvégére

A márciusi hosszú hétvégénken mosolyogva tapasztaltam, hogy szinte mindenki Prága és Krakkó felé vette az irányt. Mivel szerencsére bővelkedünk még 4 napos pihenőkben, ezért most Berlint vesszük kicsit górcső alá, mert bizony ott is van ám látványosság bőven!

Valamiért ez a város nem olyan népszerű hétvégi úticél, mint a bevezetőben már említett desztinációk, pedig nagyon is megvan a maga szépsége. Itt is istenieket ehetünk és ihatunk, rengeteg a látványosság, így garantáltan egyetlen percet sem fogunk unatkozni. Utazni nem kell hozzá sokat, szállások bőven vannak mindenféle árkategóriában, tehát össze lehet állítani egy remek kis útitervet olyan keretösszeggel, amivel biztos, hogy elégedettek lehettek.

03bd9a6f6dc7a47e0c3546cfe8e54031

Utazás és szállás

Ha csak a két legnépszerűbb magyar fapados légitársaságot nézitek, láthatjátok, hogy a Wizzair és a Ryanair is már 4000 forinttól kínálja a jegyeket. Ha belegondoltok, hogy egy vidéki városba ennyibe kerül a vonatjegy, akkor azt hiszem érdemes átgondolni, hogy világot látni KELL és egyáltalán nem lehetetlen. A hétvégi városlátogatások pont azok, ahova bőven elég egy hátizsákot magatokkal vinni a legfontosabb dolgokkal, melyekre három nap alatt szükségetek lehet. Így simán megpsóroljátok a sok plusz költséget, amit a fapados járatok foglaláskor feldobnak nektek.

40b4f48a2be87431fb98644923b78005

Szerencsére Berlinben is szeretik és használják az emberek az Airbnb-t, és most már rólunk is elmondható, hogy előszeretettel alkalmazzuk nem csak városlátogatások, de akár a nyaralások alkalmával is. Ha nincsenek olyan igényeitek, hogy reggelivel és vacsorával kiszolgáljanak, vagy épp recepciós üdvözöljön titeket reggelente, akkor bőven elég egy 3 napos hétvégére a lakásbérlés is. Mivel az első foglalás alkalmával lejön jelenleg 10.100 forint, akár 20.000 forintért is megszállhattok ketten együtt egy hétvége alkalmával. Ez azért valljuk be,  elég jó ár. Regisztrálni itt  tudtok, és egy éven belül tudjátok felhasználni a kedvezményt.

53bea43b57fdfedbd8407a4eeeda9a85

Látnivalók

A történelem kedvelőinek igazi “csemege” ez a város, mert rengeteg fontos látványosság lelhető fel Berlinben. A Brandenburgi-kapu, a Holokauszt-emlékmű, a berlini fal és a Potzdamer Platz gyakorlatilag “kötelező”, ha itt jártok. Előzetes időpontfoglalást követően ellátogathattok a Reichstag épületébe (ingyenesen), ahol a Bundestag ülésezik. Szintén kihagyhatatlan a TV torony, mely Berlin legmagasabb épülete. Nagyon sokan mondják, hogy Berlin minden egyes kerülete olyan, mint egy kisebb város, így egészen más dolgokat fogtok megtapasztalni kerületről kerületre.

05e4c209cabc106c85cc24d4a398512c

Furcsa érzés látni azokat a monumentális épületeket, melyek egykor elválasztották egymástól a nyugat-és a kelet-berlinieket, viszont egyszer az életben tényleg el kell látogatni ide. Ha nem ismered annyira a városhoz kapcsolódó történelmet, előtte mindenképpen mélyedj kicsit bele, hogy jobban megértsd a látottakat. Sokkal jobban meg fog érinteni, hiszen ha úgy mész oda, hogy nem tudod az épületek valódi történelmét, nem fogod tudni, miért is olyan jelentősek.

738e33450cfef66a2c32034cc548ed43

 
Egészen más arcát mutatja a város a Spree folyóról nézve, mely több hajóutat is kínál a turisták számára. Nagyszerű érzés a vizen ringatózva ámulni a Dóm szépségén, ha pedig mindez egy kis naplementével van fűszerezve csodás élményt nyújt.

Gasztronómia Berlinben

Több nemzet hatása is érezhető a berlini konyhán, de a legtöbb sarkon az olasz és török ízekbe botlunk bele. Ikonikus és kihagyhatatlan étel a currywurst, melynek saját múzeuma is van, így mondanom sem kell, hogy kötelező megkóstolni. Minden piacon, vásárcsarnokban vagy utcai kis bódéban fellelhető, és ezeken a helyeken készítik el a legjobban.

5cad4db15bc299c27655d2e1489cab6a

Minden csütörtök este street food piac van Berlinben, pontosabban a Markhalle Neunban, ami már legendássá vált a helyiek és a turisták körében. Természetesen számos kézműves sör varázsolja szebbé a berlini kapokat, de a Rajna menti fehér boraik is isteniek. Berlinben tehát ne csak a kötelező látványosságokat nézzétek meg, hanem “vesszetek el” a szűk utcák között, igyatok helyi söröket autentikus kocsmákban, és élvezzétek az igazi német életérzést. Nem lesz nehéz.

A képek forrása: Pinterest