Beszélgetés Lakatos Sándorral

Hosszas szervezés után, volt szerencsém tegnap délután meglátogatni Lakatos Sándort új showroom-jában, az Andrássy 31. alatt, s hosszasan beszéltünk múltról, jelenről és jövőről.

 

Mikor 2005-ben megalapítottad a Sandor Lakatos brandet, gondoltad volna, hogy pár éven belül már a londoni showroomokat és New York-ot is meghódítod?

Lakatos Sándor: 2005-ben Londonba mentem szárny próbálgatásra, mert akkor még nem tudtam eldönteni, hogy nagy divatházhoz kell, hogy bekerüljek, vagy maradjak a saját vonalam mellett (megjegyzem, hogy sosem kellett erőltetni a dolgokat inkább minden alakult egymás után). Ekkor kaptam egy megbízást a Tigi-től, hogy tervezzek és készítsek el egy nagy kollekciót egy las vegasi haj showjukhoz, mely óriási sikert aratott. Úgy alakultak a dolgok, hogy mindenhol azt a visszajelzést kaptam, hogy nekem maradnom kell a saját vonalam mellett ami sokkal egyedibb. És még ebben az évben megalapítottam a Sandor Lakatos márkát.

Külföldön jóval ismerősebben cseng a Lakatos Sándor név, mint itthon. Mit tartasz nagyobb sikernek? Azt, hogy külföldön mára keresettek lettek az alkotásaid, vagy azt, hogy itthon is szélesebb körben megismerjék a neved és a kollekcióidat?

Lakatos Sándor: Mindkettő nagyon fontos, de kellettek a külföldi sikerek, hogy itthon is jobban felfigyeljenek munkásságomra.

Hogyan jutottál el a 2008-as Hello Kitty-s öltönytől a Gombold újra! 2.0-án látott piros-fehér-zöld csíkos öltönyig?

Lakatos Sándor: Ennek a két outfitnek az esetében az anyagválasztás az, ami nem hétköznapi. Hozzáteszem a piros-fehér-zöld öltöny az valójában 7cm-es csíkokból lett összevarrva, és utána lett kiszabva maga az öltöny. Ez a fotókon nem látszik, de ez egy igazi couture munka volt

Már többször találkoztam a ruháiddal, de mindig az volt az érzésem, hogy ezek a darabok túl sokak a budapesti utcákra, ellenben mikor megláttam a 2012/2013-as kollekciót örömmel fogadtam a letisztult fekete-fehér darabokat. Ez a visszafogott, letisztult elegancia koncepció volt-e, hogy így szélesebb körben is elérhetővé váljon a márka?

Lakatos Sándor: Igen, amik a kollekcióban szerepelnek darabok azok mindig ‘durvábbra’ sikerednek, mint amit a boltban lehet kapni (de ez így van rendjén). A privát megrendeléseim azok általában konzervatívabbak. Szeretek évrol évre megújulni, mindig újat mutatni. Ez a lételemem, számomra így előremutató a munkásságom.

Mivel az új kollekciód fő színe a fekete, némi fehérrel megbolondítva; mit ajánlasz azoknak, akik sokkal ‘színesebben’ öltöznek és szeretnének Sandor Lakatos-ba bújni?

Lakatos Sándor: Az új kollekcióba szándékosan csempésztem egy-két színes öltözetet, utalva a következő évre… Úgyhogy bátran kereshetnek leendő vásárlóim, ha színekre vágynak.

Személy szerint imádom, ha a letisztult eleganciát keverik az extremitással. Főleg mely korosztály a Sandor Lakatos brand törzsvásárlói rétege?

Lakatos Sándor: Mivel a múlt héten kaptam megrendelést egy 16 éves fiútól, így már mondhatom, hogy 16-50 éves korig volt megrendelőm eddig.

Ha van kedvenced, akkor melyik a kedvenc darabod az új kollekciódból?

Lakatos Sándor: Úgy ahogy van, a teljes kollekció nagy kedvencem!

Mit gondolsz a hazai pasik öltözködési szokásaikról? Miket tanácsolnál nekik?

Lakatos Sándor: Egy bizonyos körben teljesen rendben van, a másik kör pedig lehetne bátrabb és vagányabb!

Sandor Lakatos Menswear
Showroom Andrássy 31.

2012-es őszi kampányfotók forrása: Lakatos Sándor

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.

http://fave4.me/OEba8j