Beszélj a szeretet nyelvén!

Több kutatás is bizonyította már, hogy sok probléma megoldható lenne a megfelelő nyelvezet megválasztásával és megértésével kommunikálnánk egymás felé. Vegyük tehát a legalapvetőbb tényt, amit örömmel kommunikálunk másoknak, hogy mennyire szeretjük őket.

A szeretet kifejezése rendkívül fontos szerepet játszik az emberi kapcsolatokban, folyamatos megerősítést és visszacsatolást igényel. Nem biztos, hogy elegendő a boldog párkapcsolat vagy harmonikus családi légkör megteremtéséhez, az, ha évente egyszer fejezzük ki mások iránt az érzéseinket, különösen a szeretetünket. Emberek vagyunk és szükségünk van rá, hogy időnként halljuk és érezzük, hogy fontosak vagyunk szeretteink számára.

Gary Chapman szerint különféle szeretetnyelven tudunk kommunikálni egymással. Egész pontosan 5 szeretetnyelvet különböztet meg általánosan. Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés. Chapman minden apró megnyilvánulást, ami a szeretetet foglalja magába, besorolta ezekbe a nagyobb gyűjtőfogalmakba. Lássuk hát, pontosan mit is takar egy-egy fogalom.

Elismerő szavak

Belegondoltál már abba, hogy vajon milyen gyakran dicséred meg a párod főztjét vagy köszönöd meg neki, hogy aznap nem felejtette el kivinni a szemetet? Ami számodra magától értetődő apróság, másnak nem biztos, hogy szintén az. Ha a párod vagy bármelyik hozzátartozód hónapok óta ígéri, hogy valamit majd megjavít vagy megtesz, de még nem tette, ne kezdj el veszekedni vele emiatt. Ismerd el a többi munkájába fektetett energiát és meglátod legközelebb sokkal nagyobb kedvvel fogja elvégezni azt, amit régebben szívességként kértél tőle. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a fajta viselkedés nem jelent egyet a manipulációval, használd körültekintően ezt a módszert!

A kommunikációnak ebben a formájában hasznos lehet, ha először listát írsz arról, hogy te milyen szavakat és kifejezéseket hallanál viszont. Így sokkal könnyebb lesz megfogalmazni, hogy mik azok a tettek és cselekedetek, amikért cserébe örömmel és tiszta hálával fejezed ki a társadnak az elégedettségedet.

pexels-photo-883466

Minőségi idő

Általánosságban elmondható, hogy mindenki számára fontos az együtt töltött minőségi idő. Az már más kérdés, hogy ki milyen hosszúságú időre szeretné élvezni ezt a kifejezési formát. Vannak, akik egy 5 perces beszélgetés végével boldogan haladnak tovább dolgaikkal, de vannak olyan emberek is, akik inkább órákon keresztül beszélgetnének kettesben a másikkal. Egyik sem rosszabb a másiknál, ami viszont sokkal többet számít, hogy ezt hogyan kommunikálják egymás felé. Sok párkapcsolatban hallható, hogy az egyik félnek nincs annyi szabadideje, amit csak a párjának szentelhetne. Való igaz, hogy a sűrű hétköznapok közepette nehéz megállni és felfigyelni társunk igényeire, de próbáljunk törekedni rá. Például, este, munka után, ne a tévéhez rohanjunk, hanem üljünk le, nézzünk párunk szemébe és kérdezzük meg tőle, milyen napja volt, hogyan érzi magát. Kezdjük először egy fél órás beszélgetéssel, aztán mindenki ráérez, mi a számára ideális. Ha több szabadidőnk van, menjünk el egy nagyobb sétára társunkkal, mindenféle konkrét úti cél nélkül

Ajándékozás

Az ajándékozás szép dolog, főleg, ha szívből jön. Nem kell nagy dolgokra gondolni sosem, egy aprósággal, például párunk kedvenc csokijával is már feldobhatjuk a napját. Akiknek ez az elsődleges szeretetnyelve, ők akkor érzik leginkább párjuk gondoskodását, ha minél több meglepetést kapnak. Ez sokféle formában és minőségben megnyilvánulhat, de törekedjünk arra, hogy ne erre épüljön fel a kapcsolatunk. Jó érzés adni és kapni is, de mindkét félnél hamar átbillenhet a mérleg nyelve.

pexels-photo-264902

Szívességek

Sokszor előfordul, hogy megteszünk dolgokat, mert tudjuk, hogy az a javunkat szolgálja. Az emberi kapcsolatokban azonban megesik, hogy azért teszünk meg dolgokat, mert tudjuk, hogy akit szeretünk, akivel törődünk, annak sokat jelentene, ha megtennénk bizonyos dolgokat. Ez egy nagyon szép szeretetnyelv, talán azért, mert a mai kultúrában ez jelenti a legnagyobb kihívást az embereknek. Megtenni valamit, időt szakítani a dolgos hétköznapokon, olyan tennivalókra, amik elsősorban nem a saját javunkat szolgálják, hanem a másikat szeretnénk boldoggá tenni. Ütközhetnek a társadalmi normákkal, például, ha egy férfi házimunkát végez, csak azért, hogy a párja kedvében járjon. A normáktól való elfordulás magában hordozhatja a bizonyos párkapcsolati problémák megoldását, így bátran vegyük górcső alá, hogy milyen sztereotípiáktól érdemes megszabadulni felnőtt fejjel.

Testi érintés

Sokan gondolják úgy, hogy az érintés elsősorban a női nemnek fontos. Pedig ez közel sincs így, a férfiak sokkal nehezebben viselik, ha hosszú ideig nem kapnak simogatást vagy egyéb formában nem érintkeznek más emberrel. Gondoljunk csak bele, hogy egy kisbaba életében mennyire meghatározó a szülők érintése. Ahogy az édesanya testmelegét érzi, tudja, hogy biztonságban és szeretetben van. Pontosan ezt váltja ki az érintés felnőtt korban is, annyi különbséggel, hogy nem veszélyezteti az életben maradást a hosszabb ideig érintés nélküli állapot. Fontossága azonban vitathatatlan, így, ha igényünk van rá, bátran öleljük meg szeretteinket. Ha az elején még idegen az ölelés, kezdjük apró lépésekkel, például egy kézfogással.

pexels-photo-936018

A szeretet számtalan formában körülölel minket, csak nem mindig vesszük észre. Mindenki máshogyan kommunikál, máshogy jelzi, hogy mi az ő szeretet nyelve. Mindenkinek az a dolga, hogy kitapasztalja, hogy mi az övé és utána azt magabiztosan közvetítse a szerettei felé. Ez a legegyszerűbb és legjárhatóbb útja annak, hogy elkerüljük a kommunikációs félreértéseket és egy élhetőbb, szeretettel telibb világot hozzunk létre. 😊