Beszélő képek, avagy egy jó fotó többet mond ezer szónál

Miért kellenek a minőségi képek rólunk? Mit nyújt egy beszédes fotó? A minőségi képek már régóta nem csak a hírességek kiváltsága, rólunk is készülhetnek jó fotók, sőt kell is, hogy készüljön. Hogy miért?

Egy jó fotó bizony képes megmutatni, hogy kik is vagyunk valóban és sejteti érzéseinket, képed ad arról, hogy milyen hangulatban vagyunk és azt is érzékelteti, hogy éppen hol tartunk életünkben. Egy beszélő kép bizony többet mond ezer szónál.

Ma már szinte bármivel készíthetünk jó minőségű fotókat, legyen az bármilyen alkalom is. A kérdés csak az, hogy ha pár év múlva visszanézzük őket találunk-e olyan beszédes képet, ami nem csak az eseményt örökítette meg, hanem az igaz valónkat?

Mai modern, digitális világunkban rengeteg technika elérhető, azonban ezek szinte semmit nem érnek, ha nincs mögötte a művész. Egy jó fotósnak nem elég a készségszinten szükséges technikai alapokkal és az eszközökkel tisztában lenni, hanem éreznie kell, hogy mi az, ami hatásos és valamennyire bele kell látnia a másik lényébe is. Mi pedig segítsük a fotós munkáját azzal, hogy legyünk  a történet részesei, éljük át a pillanatot és ne egy kívülálló látszatát keltsük a fotókon. Tanuljunk a kevésbé jól sikerült képekből, mielőtt törölnénk azokat: figyeljük meg, melyek azok a beállítások, amik előnyösebbek és melyek kevésbé. Mindenki fotogén, csak nem mindenkinek áll jól minden beállítás, megvilágítás, keressük meg azt a helyzetet, amiben jól érezzük magunkat és előnyös oldalunkat hangsúlyozzuk.

Ha pedig szeretnénk többet tudni a technikai tudnivalókról és a kompozíciókról, csatlakozzunk egy online fotós fórumhoz, mert rengeteget lehet tanulni mások munkáiból, tapasztalataiból, hozzászólásaiból. A fotók mindig kétdimenziósak,  a harmadik dimenziót, azaz a mélységet nekünk kell érzékeltetni, a különböző technikai “trükkökkel”, ha szeretnénk beszédes képeket készíteni.

Egyik ilyen, ha olyan technikai hiba fordul elő a fotón, mint például a homályosság vagy ha életlen a kép, ne kezdjük el javítani, mert vannak bizony menthetetlen fotók, ezeket töröljük azonnal és szánjuk rá az időt és készítsünk egy újabbat. Tanuljuk meg használni a vezető vonalakat és játsszunk a fény-árnyék hatásokkal, fokozzuk az erőteljes hatásokat akár kontrasztos színekkel is vagy egy színnel és annak tónuskülönbségeivel is adhatunk át érzelmeket és készíthetünk élethű képeket. Végezetül Alice Hoffman szavaival zárjuk sorainkat, mert ahogy egy fotó is többet mond ezer szónál, úgy Alice szólása is összefoglalja pár mondatban a fotózás lényegi részét:

“Amit az ember lát, és ami valóban létezik a természeti világban, gyakran ellentmondásban van egymással. Az emberi szem nem képes igazi látásra, mert saját ember mivolta korlátozza; az ember látását elhomályosítja a megbánás, a vélemény, a hit. Ami a valós világban tapasztalható, megismerhetetlen a valós időben. A fényképezőgép objektívje az, amely igazi valójában megmutatja a világot.”