Boldog Születésnapot Jared Leto!

Jared Leto az Oscar-díjas színész és egyben a 30 Seconds To Mars frontembere ma ünnepli 44. születésnapját. Vajon minek köszönheti elért sikereit? Milyen út vezetett a filmkritikusok legmagasabb kitüntetéséig? Összegyűjtöttük számotokra a sokoldalú művész legfontosabb pillanatait.

Út az Oscar-díj felé

Jared Joseph Leto 1971. december 26-án született Bossierben, Lousiana Államban. Szülei elváltak, ami nagy hatással volt tinédzserkorára, folyamatosan zűrökbe keveredett és lázadó életmódot folytatott. Már egészen fiatal korában el kezdett érdeklődni a művészetek iránt. Középiskola után Philadelphiában (University of the Arts), majd New Yorkban (School of Visual Arts) folytatta tanulmányait, ahol elsősorban a filmkészítésre koncentrált a leendő színész. Első filmszerepe 1992-ben a ’Camp Wilder’ című sorozatban volt, ezt követték többek között ’Az utolsó nagy király’, a ’Rémségek könyve’, az ’Őrület határán’, a ’Harcosok klubja’, az ’Amerikai Psycho’ filmszerepei. Ismertté csak 8 évvel később, 2000-ben vált a ’Rekviem egy álomért’ című drámában nyújtott alakításával. Innentől felfelé vezetett az út. 1998-ban színészi karrierjével párhuzamosan megalapította saját együttesét, a ’30 Seconds To Mars’-ot. Ez a döntés kicsit sem befolyásolta filmes elképzeléseiben, további szerepeket vállalt el a tehetséges színész. A ’Pánikszoba’, a ’Nagy Sándor, a hódító’, a ’Fegyvernepper’, a ‘Mr. Nobody’ már csak pár lépésre volt az áhított arany szobrocskától. 2014-ben a ’Mielőtt meghaltam’ című mellékszerepéért hazavihette a filmkritikusok legmagasabb kitüntetést, az Oscar-díjat. A dráma Golden Globe díjat is hozott az angyalarcú színész számára.

“A művészet számomra mindig felfedezés. Leleplezés, újraszületés és újrafeltalálás.”

Jared mindig komolyan vette a színészetet, épp ezért mindent megtesz, hogy a leghitelesebben adja vissza karaktereit. A ‘Rekviem egy álomért’ című dráma kedvéért, melyben egy heroinfüggő fiatalt alakított, összesen 14 kilót fogyott, és két hónapig szexmentes életet élt. Legújabb filmjében, az ’Öngyilkos osztag’-ban Jokert alakítja a színész, amit 2016-ban tekinthetünk meg a mozikban.

“Nem nagyon vagyok annak a híve, hogy megismételjem önmagam, bármiről is legyen szó. Úgy gondolom, hogy az a művész, aki nem előre felé halad, az visszafejlődik sajnos.”

Copyright: Jared Leto
A ‘Rekviem egy álomért’ című filmben Jennifer Connelly mellett.

30 Seconds To Mars

Jared Leto színészi hivatása mellett rock zenészként is megmutatta tehetségét a nagyközönség számára, melyben testvére Shannon is játszik. Jared a zenekar frontembere, dalszerzője, gitárosa, és billentyűse is egyben. Többek között a Nirvana, a Depeche Mode, a Led Zeppelin, David Bowie és a Deftones inspirálta őket. A rockbanda megalakulása után, 2002-ben debütáltak a ’30 Seconds To Mars’ című lemezzel. Második albumuk 2005-ben jelent meg ’A Beautiful Lie’ névvel, amiből nem sokkal később platinalemez lett. Első turnéjuk a ’Forever Night Never’ 2006-ban indult útjára, mellyel hatalmas sikereket értek el, az együttes népszerűsége gyorsan növekedett. 2013-ban jelent meg 4. stúdióalbumuk, ami a ‘Love Lust Faith + Dreams’ nevet viseli. Közben a tagok cserélődtek, de a két testvér mindig biztos pont a zenekar életében. A ‘30 Seconds To Mars’ több zenei díjat is magáénak tudhat (MTV Video Music Awards, MTV Europe Music Awards), népszerűségük mai napig töretlen. A világhírű rockbanda hazánkban is nagy rajongótábort tudhat maga mögött. Az elmúlt években a VOLT Fesztiválon és a Szigeten is fellépetek.

“Az élet nem arról szól, hogy hogyan élj és hogyan halj meg. Arról szól, hogy legyen, amiért élsz és amiért meghalsz.”

Érdekességek

  • Jared eredetileg festő szeretett volna lenni, így a Philadelphiai Művészeti Egyetemen kezdte el tanulmányait, nem sokkal később átiratkozott New Yorkba, ahol filmkészítés szakon tanult tovább.
  • A színész a ‘Chapter 27′ című film kedvéért több, mint 20 kg-t szedett fel magára.
  • Jared vegetáriánus.
  • A rocksztár szereti feltűnően sminkelni magát.
  • A színészt 2014-ben az Oscar gála legstílusosabb pasijává választották.
  • Jared Letot igazi szívtipróként tartják számon, nem kötelezte el magát még senki mellett sem. Mondhatni igazi “rocksztár” életet él. Ashley Olsen, Miley Cirus, Lupita Nyong’o, Katy Perry, Katharina Damm, Nina Senicar, Isabel Lucas, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Scarlett Johansson, Cameron Diaz csak pár név azok közül, akikkel hírbe hozta a bulvársajtó Jared nevét. 2003-ban a színész-zenész eljegyezte Cameron Diazt, de nem sokkal később elváltak útjaik, mert mindketten fontosabbnak tartották karrierjüket.
  • Jared Leto egy időre visszavonult a színészi pályától, és kizárólag a zenei karrierjével foglalatoskodott. A ‘Mielőtt meghaltam’ című drámával tért vissza Hollywoodba, ami meghozta számára a filmkritikusok legnagyobb kitüntetéseit. A színész-zenész többször elmondta nyilatkozataiban, hogy Matthew McConaughey inspirálta, hogy újra visszatérjen a filmvászonra.

    „Úgy gondolom, hogy ez a hat év szünet életem egyik legjobb döntése volt. Szerintem jobb színésszé tett. És jobb emberré is. A magunkfajták csak a saját élettapasztalataikkal egyenlő és ellentétes dolgokat tudjuk adni, ez a visszavonulás pedig létfontosságú volt.”

Copyright: Jared Leto
A 2014-es Oscar gálán Matthew Mcconaughey, Cate Blanchett és Lupita Nyong’o oldalán.

Nincsen lehetetlen!

Jared Leto egyszerre két szakmát választott. Sokan úgy vélték, hogy egyszerre nem lehet sikeres mindkét területen. Tévedtek! Az angyalarcú színész-zenész megmutatta, hogy nincsen lehetetlen. Nem törődött mások véleményével, azt csinálta, amit szeret. Új kihívásokat állított maga elé, ez vitte előre. Jared vitathatatlanul nagy tehetség, mindenki számára inspiráló lehet, amit elért.

“Hogy melyiket választanám? Ezt ma már vagy ötször megkérdezték tőlem, nincs kedvem újból válaszolni – mondta nevetve Jared. – Na, jó, mindkettőt szeretem. De nekem ez normális, nem tűnik furcsának.”

Úgy gondoljuk, hogy nagyon jó döntés volt. További sok sikert kívánunk a híres színész-zenésznek! Nagyon boldog születésnapot Jared Leto!