Boldog Születésnapot Leonardo DiCaprio!

Akármilyen hihetetlen is, de Leonardo DiCaprio ma ünnepli 41. születésnapját. E jeles nap alkalmából összeállítottuk nektek a zseniális színész legfontosabb pillanatait. Sok érdekességet tudhattok meg róla!

Gyermekkor

Leonardo Wilhelm Dicaprio 1974. november 11-én, Los Angelesben látta meg a napvilágot, Irmelin Indenbirken és George DiCaprio egyetlen közös gyermekeként. Keresztnevét Leonardo DaVinci ihlette, származását tekintve olasz, német és orosz vér csörgedezik az ereiben. A világhírű színész neveltetését alapvetően hippi szülei liberális gondolkodása határozta meg. Házukban gyakorta megfordultak híres emberek, mint például a legendás író Charles Bukowski is. Leonardo már gyerekkorában is kitűnt társai közül, sokkal nagyobb figyelmet fordított iskolatársai szórakoztatására, mint tanulmányaira. Ebben az időszakban fogalmazódott meg benne először, hogy a színészettel szeretne foglalkozni. Ez egy vitathatatlanul jó döntés volt!

Copyright: Leonardo DiCaprio

„A zsenialitás legkisebb morzsája is együtt jár némi őrültséggel.”

„A független filmes színész”

Leonardo DiCaprio öntörvényű volt már a kezdeteknél is. Első ügynöke azt tanácsolta, hogy angolosítsa nevét, de erről a színész hallani sem akart. Emellett sok szakmabeli elvárással sem tudott azonosulni, karrierje emiatt nehezen indult útjára. Eleinte reklám-, illetve oktatófilmekben tűnt fel, később számos tv-sorozatban kapott kisebb szerepeket. A nagy áttörést azonban az Ez a fiúk sorsa (1993) című nagy sikerű film hozta el számára. Sokan úgy vélték, hogy filmbeli partnereit, többek között a világhírű Robert De Nirot is túlszárnyalta alakításával. Következő szerepe a Gilbert Grape (1993) Oscar-jelölést hozott DiCaprionak. Ezután egyenes út vezetett a hírnév felé. Az Egy kosaras naplója (1995), a Rómeó + Júlia (1996) már csak pár lépésre volt a Titanic (1997) című drámától, ami meghozta számára a világsikert. DiCaprio mai napig úgy gondol magára, mint független filmes színészre, és nem egy címlapfiúra.

Copyright: Leonardo DiCaprio

„Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte.” 

Az elmúlt évek alatt a színész körültekintően válogatta meg szerepeit; hitt magában és a tehetségében. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre többen figyeltek fel színészi adottságaira és képességeire, ahogyan Steven Spielberg filmrendező is. Az igaz történet alapján íródott Kapj el, ha tudsz megmutatta, hogy Leonardo DiCaprio bármely szereppel tökéletesen tud azonosulni. Ezután következett az Aviátor (2004), A Tégla (2007), A szabadság útjai (2008), a Viharsziget (2009), az Eredet (2010), a Django elszabadul (2012), A nagy Gatsby (2013), A Wall Street farkasa (2013), melyek a rajongók bánatára egy Oscar-díjat sem hoztak a színész számára. Viszont legújabb filmje a Visszatérő (2015), melyet 2016 januárjában mutatnak be hazánkban is, elhozhatja az áhított kitüntetést. 

Tudtad-e?

 • Leonardo DiCaprio fontosnak tartja a környezetvédelmet, melynek hangot is ad.
 • Megvásárolt egy belize-i szigetet, ahol öko-barát szállást tervez berendezni.
 • A People Magazin számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választotta.
 • Egyik alkalommal a legtöbb keresést regisztráló személy lett az internet korai korszakában.
 • A Titanic (1997) című film után világszerte  tini szívtipróként és szexszimbólumként tekintettek rá.
 • Arany Málna díjat kapott a színész A vasálarcos (1998) című filmben nyújtott alakításáért.
 • Véres gyémánt (2006) forgatása során, a maputói SOS Children’s Village 24 árvájával dolgozott együtt, ahol mélyen megérintette a gyermekek szomorú sorsa.
 • A part (2000) című film negatív sajtóvisszhangot kapott a Ko Phi Phi sziget használatával kapcsolatban, a thai hatóságokkal való összetűzések miatt.
 • A színész nem nősült még meg, nagyrészt a divat világából választotta eddigi partnereit.
 • 2005-ben súlyos arcsérülést szenvedett Aretha Wilson modell miatt, aki arcon vágta egy törött üveggel egy hollywoodi partin. Wilsont két év börtönre ítélték.
 • Leonardo Dicaprio számos díjat zsebelt be és több jelölést tudhat maga mögött: Golden Globe (2014), a legjobb színész, A Wall Street farkasa; Golden Globe (2005), a legjobb színész, Aviátor; 4 Oscar-díjra jelölés: A Wall Street farkasa, Véres gyémánt, Aviátor, Gilbert Grape; BAFTA-díjak, Chicagói Filmkritikusok Szövetsége; Hollywoodi Filmfesztivál; Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége; New Generation Award; MTV Movie Awards; Közép-Ohiói Filmkritikusok Szövetsége; Ír Film- és Televíziós Díjak, Satellite Awards; Teen Choice Awards; Chlotrudis Awards; Blockbuster Entertainment Awards…

…Bízunk benne, hogy 2016-ban elnyeri az arany szobrocskát. Stílusosan ezzel a képpel kívánunk neki Nagyon Boldog Születésnapot!

Copyright: Leonardo DiCaprio