Boldog születésnapot Ralph Lauren!

Ma 77 éves a divat amerikai nagyágyúja, a new york-i születésű Ralph Lauren. Ő előtte tisztelgünk most.

A híres divattervező ma ünnepli születésnapját, mi pedig összeszedtük nektek, mit érdemes tudni róla.

A kezdetek

A tervező Ralph Lifshitz néven látta meg a napvilágot, Frieda és Frank Lifshitz gyermekeként. Ralph már fiatalon eldöntötte, hogy életét nem szokványos módon, hanem a sztárok között fogja leélni, ám ekkor még nem kristályosodott ki pontosan, mi is lesz az, amiben majd örömét leli. Kezdetben kosárlabdázóként, majd filmsztárként szeretett volna helytállni, ami nem is csoda, hiszen legnagyobb ideáljai közé Frank Sinatra és John F. Kennedy tartozott.

eurostarlimos.com

Belépés a divat világába

Tini korában az iskola mellett a ruhaiparban dolgozott (a Brooks Brothers-nél volt eladó), de végzettsége szerint nem sok köze volt a tervezéshez, vagy a szabászathoz. Saját birodalmát 1967-ben nyitotta meg, az Empire State Building egyik irodájában, ahol nyakkendőket árusított. Ebből nőtte ki magát a Ralph Lauren márka, mely eleinte férfi divattal, majd 1971-től teljes női kollekcióval lepte meg a közönséget. Mára pedig már gyermek, kiegészítő és parfüm kollekciókkal is foglalkozik a márka.

Ralph Lauren

A híres logo

Ralph Lauren neve mára gyakorlatilag eggyé vált a márka ikonikus lovas emblémájával. A pólóst ábrázoló logo 1974 óta a fémjelzi a brand-et, és magába foglalja azokat az értékeket, amiket a kollekciók képviselnek: a gazdag, elit, klasszikus amerikai életvitelt folytató réteg jellegzetességeit. A logo már pert is nyert egyszer az amerikai pólósok szövetségével szemben, akik egy igen hasonló jellel szerették volna reklámozni magukat. Sikertelenül.

trxhy1

A Ralph Lauren polo shirt

A márka gyakorlatilag ennek a terméknek köszönheti töretlen sikerét a mai napig. A gallérral ellátott, gombbal ellátott rövidujjú eredetileg a lovas sportolók szükségletét volt hivatott kielégíteni. Egy argentin póló klubban ugyanis felfedezték, hogy a sport űzésére hordott mez kényelmetlen és egyben túlságosan meleg a játékhoz. Ezen probléma orvoslására 1920-ban egy argentin pólós Lewis Lacey olyan üzletet nyitott, ahol galléros felsőket árult, melyeken egy sportoló és a lova voltak láthatók. A trend bejárta a világot és sportos körökben egyre-másra születtek a ruhadarab verziói. 1933-ban a francia teniszező, René Lacoste piacra dobta a pólót egy a mellén nyomott krokodillal, 1952-ben pedig az angol játékos, Fred Perry is elkészítette saját design-ját. 1972 óta pedig Ralph Lauren klasszikusa is kapható az üzletekben.

wowspolo-cl1-shrt

Napjainkban

A Ralph Lauren Corporation életében 2015-ben következett be történelmi változás, amikor Ralph visszalépett vezérigazgatói pozíciójából és átadta a vezetést Stefan Larsson-nak. Azóta Ralph kreatív vezetőként tevékenykedik, fia, David  Lauren pedig innovációs vezetőként dolgozik a családi vállalkozásban. A cég pedig továbbra is dübörög, a 2016-os riói olimpián ugyanis Ralph Lauren kollekcióban vonult be a végül összesítettben is győztes amerikai csapat.

ralphlauren_16

Kívánunk Mr. Lauren-nek ezúton is nagyon boldog születésnapot és még sok gyönyörű kollekciót!