Cinque Terre – a tökéletes nyári célpont!

Kevés olyan szegmense van Olaszországnak, amiről ne lehetne teljes áhítattal beszélni, és a végletekig ódákat zengeni annak természet alkotta szépségeiről.

Legyen szó a hegyekben való síelésről, a toszkán dombok közötti borkóstolókról, vagy a tengerparton való pihenésről, Olaszország ezer meg egy arcát mutatja az ide látogatóknak. Pontosan ezért akárhányszor el tudnék jönni ide, mert mindig lesz olyan része az országnak, amit szívesen megnéznék. Nem tudom, hány nyaramba telne, mire tényleg mindet megjárnám, de tavaly szerencsére sikerült két hőn áhított helyre is ellátogatni. Az egyik Firenze és annak környező városai voltak, a másik pedig a Cinque Terre. Mivel Firenzéről már írtam itt, ezért felmerült bennem, hogy így a nyár közeledtével bizony vétek lenne kihagyni ennek a csoda helynek a bemutatását, hátha valakinek mankót ad a tökéletes nyaralás megtervezéséhez.

0351a3691e1fe16120e75359dcb1ce64

Mi is ez a hely pontosan?

Ha nagyon be akarnám határolni, akkor azt mondanám, hogy öt halász faluról van szó, melyek Pisa és Genova között találhatóak Olaszország észak-nyugati partjain. Mivel a parkolás elég borsos errefelé, és amúgy is sokkal egyszerűbb vonattal közlekedni egyik faluból a másikba, ezért érdemes egy nagyobb vasútállomáson hagyni az autót, és “igazi” turistaként barangolni a falvak között.

e974c7345fdd41094bc80c09944bba29

A térképen láthatjátok az öt falu nevét. La Spezia nem tartozik a Cinque terréhez, viszont ez egy nagyobb vasúti csomópont, így ha Pisa felől érkeztek, érdemes innen indítani a túrát. Körülbelül nyolc perc alatt már el is lehet érni Riomaggiorét, ez egyben a leghosszabb menetidő is, ugyanis az összes többi állomás ennél csak közelebb van egymáshoz. Ha egészen konkrét akarok lenni, akkor a térség neve Cinque Terre Nemzeti park, melyről mindenképp tudni kell, hogy Olaszország legkisebbje. Plusz információként azt se felejtsük el, hogy az Unesco Világörökség része is.

Utazás és szállás

Szerintem én képtelen lennék valaha is szervezett útra befizetni. Minden apró részletet szeretek kidolgozni, no meg persze imádom elolvasni az informatív cikkeket a kiszemelt desztinációról. Nézzük tehát olyan szemmel a dolgokat, hogy az utat most ti is magatoknak szervezitek, és nem autóval utaztok le ide. A legegyszerűbb módja az eljutásnak, ha valamelyik fapados járattal megcélozzátok Pisát. Nagyon jó árakon lehet kifogni ide jegyeket, idén nyárra is vannak jelenleg is oda-vissza 30 ezer forint alatti árkategóriában. Innen kell elvonatozni La Spezia városába, majd újabb átszállást követően máris a Cinque Terrén találhatod magad.

5046e9e7596a458c267a741656254912

Hotelekben nem igazán bővelkedik ez az öt falu, az Airbnb dübörög leginkább, illetve az olcsóbb kategóriás hostelek. Airbnb-ről már számtalanszor írtunk. Érdemes kihasználni az első foglalás utáni kedvezményes lehetőséget, mert 10.000 forinttal olcsóbban foglalhatjátok le a kiszemelt lakást. A hosteleket pedig többek között Bookingon is elérhetitek. Hogy ezek milyen minőségűek azt sajnos tapasztalatból nem tudom megmondani, mert mi is inkább egy kis apartmant béreltünk ki Manarolában. Az ablak alatt a színes, sorban elterülő házak, veled szemben pedig a végtelen, kék tenger: mondanom sem kell, hogy életem legjobb ár-érték arányú szállása volt.

0f2273e6778337b83eca7ca750f59f32

Programok és látnivalók

Ne számítsatok olyan kiemelkedően nagy programokra, hiszen mint már említettem, ez egy nemzeti park. Itt a természet szépsége nyújtja az eszméletlenül nagy élményt. Bármerre nézel, csodaszép a kilátás, és ezt tényleg túlzás nélkül tudom kijelenteni. Ha a tengerparton ácsorogsz és felnézel a városra, nem tudod elhinni a látványt. Ha fent túrázol a szőlősorok között és lenézel az eléd táruló panorámára, azt is nehezen dolgozod fel. Amondó vagyok, hogy egy kényelmes cipővel és hátizsákkal induljatok neki a hatalmas túráknak a falvak között, de erre több nap is szükséges lesz. Nagyon magas dombokat kell megmászni, és meredek lejtőkön kell lefelé araszolni bizonyos helyeken, így tényleg fontos a kényelmes és biztonságos öltözet.

b63f80355209e98ec5f210c94335645f

Nyáron hangulatos kis bulik vannak este, ráadásul a turista tömeg is hazamegy, és már csak azok maradnak, akik megszálltak a falvak egyikében. Ennek teljesen más a hangulata, tehát már csak e miatt is érdemes a szállás mellett dönteni. Az olasz gasztronómiát gondolom nem kell bemutatnom, vagy azt, hogy milyen érzés este az Aperolodat szürcsölni, ami mellé egy kis hamisíthatatlan olasz bruschettát majszolgatsz a tenger zúgása mellett. Jobbnál jobb tavernák vannak itt, érdemes előre tájékozódni, és meglátogatni néhányat a legjobbra értékeltek közül.

52adcadab5a1c6a9ec32617dd6acf25a

Összefoglalva csupán annyit mondanék el, hogy biztosan nem fogjátok megbánni, ha ide utaztok és megismeritek egy kicsit az országnak ezt a részét. Szerintem örök emlékeket lehet szerezni itt, melyekre majd sóvárogva fogtok visszagondolni az év későbbi szakaszában is.

A képek forrása: Pinterest