Dél-Olasz gasztroélmény

Egyre többünkben fogalmazódik meg az igény, hogy miként lehetséges az egészséges életmód részeként friss, magas tápértékű élelmiszerekből összeállítani ételeinket, lehetőleg még változatos ízvilággal, magas gasztronómiai élménnyel is párosítva. Ha ilyesmit keresünk és igazán mediterrán ízekre és életérzésre vágyunk, itt a titkos recept: Puglia.

Puglia

Földrajzilag a csizma sarkában elhelyezkedő, legalacsonyabban fekvő olasz tartomány, melynek északi síkvidéki része kiváló adottságokkal rendelkezik a mezőgazdaság számára. Mindezen földrajzi adottságok, a csodálatos mediterrán klíma, a tenger közelsége tökéletes alapot teremtenek egy páratlan gasztronómiai élmény megismeréséhez. A mottó mindenütt: 0 km – az ízek és az egészség közti egyensúly megtalálása. Az itt élő emberekben nagyon erősen él a legősibb hagyományok tisztelete, a helyben termelt élelmiszerek fogyasztása iránti elkötelezettség. Hogy melyek ezek?

Kezdjük talán az olíva olajjal, ami a 2018-as év elején hosszas procedúra után felkerülhetett az IPG -védett földrajzi területről származó (indicazioni geografiche protette) termékek listájára, ami még magasabb minőséget, védelmet és frissességet garantál a pugliai olajnak. Csodálatos látványt nyújt a szépen gondozott olívafák erdeje, akár az autópálya mentén, vagy a kontinens belsejében, falvak között utazva. A szüret jellemzően október végén, november elején kezdődik, amikor lehetőség nyílik az olíva olaj készítés, sajtolás apró rejtelmeibe is bepillantani. A déli területek olajai mélyzöld színűek, intenzív, mandulás, gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek, amelyek varázslatos módon teszik ízletessé akár a legegyszerűbb ételeket is.
Az olívaolaj sok kiváló tulajdonságai közül az egyik legkiemelkedőbb érrendszerünk védelme, ami a koleszterinszint szabályozásán keresztül valósul meg. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, mely a szabadgyökök megkötésével hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez.

Egy másik fontos alapanyag a paradicsom, melynek szintén rengeteg fajtájával találkozhatunk itt. A termést szüret után frissen feldolgozva dobozolják, így az minden zamatát és tápértékét megőrizve kerül asztalunkra pl. paradicsomszósz formájában.

Sajtkultúra
A zöldségek mellett a sajtkészítés szintén kiemelten fontos tradíciója a régiónak. A tejet frissen, saját gazdaságban tartott tehenektől nyerik, amit aztán apáról fiúra szálló, ősi és művészi módon dolgoznak fel különféle tejtermékekké.

Nem feledkezhetünk meg az egyik leginkább ismert olasz ételről, a „pasta”-ról, azaz a – tésztáról sem. Pugliában a tipikus elkészítési módja az un. „orecchiette” – fülkagyló alakú kézzel gyúrt tésztafajta, aminek tetejére a legkülönbözőbb zöldségeket teszik, mint például a fehérrépa, karfiol, brokkoli.

A tenger közelsége, a közel 700 km hosszú pugliai partszakasz egyértelművé teszi, hogy széles a kínálat „frutti di mare” azaz tenger gyümölcseiből, halakból is. A leggyakrabban halászott fajta az un. „pesce azzurro”, ami a kisebb testű, kék, zöld vagy ezüst hátszínű halakra utal, melyeket feldarabolva, olajban tárolva, nyersen fogyasztunk. Puglia jellegzetes étele: a tortiera di cozze – azaz a kagylóból készült torta, melyet ha arra járunk, el ne felejtsünk megkóstolni.

Ez a sok finom és egészséges étel után kinek ne lenne kedve egy Dél-Olasz gasztronómiai körúthoz? Ha útra kelünk, ne hagyjuk ki egyik fogást sem! Kellemes utazást és jó étvágyat kívánunk Minden Kedves Olvasónknak!