Diane Keaton 4 legjobb filmje a karácsonyi időszakra

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem karácsony környékén akarva-akaratlanul eszembe jutnak olyan filmek és karakterek, melyekre valamilyen oknál fogva mindig örömmel gondolok, és akárhányszor megnézem őket, mindig hozzá tudnak tenni egy kis pluszt az ünnepi hangulatomhoz.

Az alábbi összeállításban nem is magukon a filmeken van a hangsúly, sokkal inkább egy adott karakter az, ami magával ragadó, melyeket Diane Keaton fantasztikus alakítása formáz meg. A színésznő idén ünnepelte 71. születésnapját, legutóbb az Ifjú pápa című sorozatban láthattuk Jude Law oldalán, Mary nővér szerepében, ami alapján jogosan jelenthetjük ki, hogy a színésznő energiája, életkedve és tündöklő humora a mai napig a csúcson van.

Akár odavagytok a színésznő filmjeiért, akár nem különösebben, ez a négy filmelőzetes biztos, hogy meghozza a kedveteket a megnézésükhöz. Diane Keaton szerepeiben az a legjobb, hogy bármennyire fanyar az a bizonyos “valóság”, ami a filmjeiben megjelenik, ő ennek ellenére mégis pozitívan, öniróniával és utánozhatatlan humorával fűszerezve jeleníti meg karaktereit, amitől csak még imádni valóbb és inspirálóbb személyiségként tekinthetünk rá. Bár nem mindegyik mozi játszódik karácsony idején, ezek a filmek mindenki nappalijába becsempészhetnek egy kis érzelmi feltöltődést az egész éves hajrá után!

Diane_Keaton_portrait_lo-res

Annie Hall

Az örök klasszikus, mely Diane Keaton igazi áttörését hozta. A színésznő sokáig Woody Allen múzsája volt, összesen nyolc filmet készítettek közösen és magánéletükben is közelebb kerültek, ám sosem házasodtak össze. Ennek legkiemelkedőbb darabja az Annie Hall, mely főszereplője, Alvy Singer (Woody Allen) egy igen bonyolult és összetett figura, aki neurotikus, zavart és folyton csak aggodalmaskodik. A nőügyeit sem kezeli lazábban, így amikor barátnője elhagyja, kénytelen áttekinteni életén, hogy megértse, miért képtelen az elköteleződésre. Annie Hallt (Diane Keaton) azonban mindenáron vissza akarja szerezni. Ilyen valóságosan és ilyen szórakoztatóan senkinek sem sikerült volna alakítania Annie szerepét, Keaton egyszerűen elbűvölő, meg is kapta érte élete egyetlen Oscar-díját.

Minden végzet nehéz

Diane Keaton egy kimért, sikeres írónőt alakít, Erica Berry szerepében. A lánya összejön  Harry-vel, (Jack Nicholson) aki igazán jól ismeri a fiatal nőket, hiszen évtizedek óta csak velük kezd ki. A korosodó playboy arról híres, hogy minden barátnője szigorúan harminc alatti volt. Amikor azonban egy váratlan szívroham után pár napra kénytelen a vele egykorú Erica tengerparti házában maradni, mindkettőjükben új érzések kezdenek felébredni. Ám a férfi orvosa (Keanu Reeves), aki fiatal és jóképű, szintén megjelenik a színen… Igazi szívderítő romantikus vígjáték, melyben a színésznő olyan kiemelkedő alakítást nyújtott, hogy ezért is Oscar-díjra jelölték. Teljesen jogosan, hiszen Jack Nicholson-nal nagyszerű párost alakítottak.

Kőkemény család

A Stone család karácsonya minden, csak nem tökéletes. Sybil (Diane Keaton) és férje, Kelly (Craig T. Nelson) izgatottan várják haza gyermekeiket az ország minden szegletéből. Az öt testvér jobban nem is különbözhetne, mégis élettel töltik meg a családi házat, és van valami irigylésre méltó ebben a nagy káoszban. A legidősebb testvér, Everett (Dermot Mulroney), magával hozza leendő menyasszonyát, Meredith-t (Sarah Jessica Parker) is, a nő azonban egyáltalán nem találja a közös hangot a családtagokkal és kétségbeesésében ráveszi a húgát, Julie-t (Claire Danes), hogy töltse velük a karácsonyt és támogassa őt, akinek betoppanása csak olaj lesz a tűzre. Mindenki tökéletes karácsonyt szeretne, de ezt a különböző konfliktusok, titkok igencsak megnehezítik…

Káosz karácsonyra

A Káosz karácsonyra című amerikai vígjátékban szintén egy nagy család karácsonyi összejövetelébe nyerhetünk bepillantást. Charlotte Cooper (Diane Keaton) a tökéletes karácsonyról álmodik: amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények, és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol több generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz… Charlotte régi vágya teljesül, amikor gyermekei hazalátogatnak az ünnepre: a kissé frusztrált Eleanor (Olivia Wilde), akit feszélyez, hogy még nem találta meg az igazit, s aki a csak pár órája megismert idegen férfit (Jake Lacy) kéri meg, hogy játssza el barátja szerepét családja előtt; megérkezik Hank (Ed Helms) és lánya, majd Emma, (Marisa Tomei) Charlotte testvére is, aki kleptomániája miatt majdnem a sitten tölti az ünnepet. A sokaságot színesíti a kissé szenilis Fishy néni és Charlotte apja, Bucky (Alan Arkin) is, aki egy fiatal, szőke pincérnővel (Amanda Seyfried) állít be az ünnepi vacsorára…

Forrás: www.mafab.hu, www.mozistar.hu, http://smokingbarrels.blog.hu