Dior: A legend in pictures

2014. május 3-a és szeptember 21-e között kerül megrendezésre a Dior Images de Lègende kiállítás a híres francia divattervező gyermekkori otthonában, Granville-ben. A lélegzetelállító képek mindegyike híres divatfotósok munkája és a luxusmárka kapcsolatát eleveníti fel olyan legendákkal, mint Irving Penn, Paolo Roversi, Tim Walker és Patrick Demarchelier. A kiállítás képeiből készített fényképes album a Rizzoli kiadó jóvoltából júniustól rendelhető meg az Amazon-ról.

A tizennégy éves Christian Dior sorsát egy tenyérolvasó jósolta meg, a család akkori szórakoztatására. A jósnő szerint a fiatal, jómódú családból származó fiú egy napon szegénységben fog élni, ám nem sokkal ezután, nők segítségével tesz szert hírnévre és hatalmas vagyonra.

Copyright by Senatus

Christian fiatal kora óta szépművészeti- és építészeti szakra szeretett volna menni, ám behódolva az atyai szigornak, diplomata iskolába iratkozott. Katonai szolgálatainak teljesítése után azonban visszatért művészet szeretetéhez és apja támogatásával galériát nyitott.

Copyright by Vogue FR

A jólét és boldogság azonban nem tartott soká. Huszonöt éves korában testvérét idegi betegséggel diagnosztizálták, édesanyja pedig nem sokkal később meghalt. Ő kénytelen volt feladni a galériát és barátoknál lakott, szinte napról napra tervezve életét.

Copyright by Senatus

1935-ben nagy lépésre határozta el magát és visszaköltözött Párizsba, ahol egy tervező ismerőse ajánlására divattervezést kezdett tanulni. Rajzaira Robert Piguet divattervező figyelt fel először, és ő adott elsőként lehetőséget Dior-nak, hogy megálmodott ruhakölteményeit az egyik kollekció keretében bemutathassa.

Copyright by Vogue FR

A fiatal tehetség ezek után egyenes úton indult a divattervezés felé. Robert Piguet után Pierre Balmain-nel dolgozott, majd miután megnyílt a Balmain divatház, Christian ihletet kapott saját márkájának megalapításához.

Ruhái a korszakalkotó „New Look” megálmodása óta a nőiesség és elegancia remekművei. Formái a finom női homokóra vonalakat követik és hangsúlyozzák. Napjaink Dior kollekciói is visszanyúlnak a klasszikus darabokhoz és gyakori választásnak számítanak a piros szőnyegen.

A divattervező ruháit kedvelő hírességek közé tartozik Charlize Theron, Keira Knightley, Jennifer Lawrence és Marion Cotillard.