Divatok a 70-es években

A Hair című film rajongóinak sok újdonságot nem tudok nyújtani, hiszen abban a filmben minden benne van, ami meghatározta a 70-es évek divatját. A hippik mellett a diszkósok és a punkok is uralták ezt a korszakot és nem egy trend bukkant fel majd tűnt el a süllyesztőben.

Forrónadrág

Ez a nem éppen szemérmes darab napjainkban is divatos, de annak idején szabályosan őrületnek számított. Ahogy a képeken is láthatjátok az utcai viselettől az egyenruháig mindenhol megtalálható volt a forrónadrág. Na meg persze a jobb oldali képen az is észrevehető, hogy a férfiak ezt nem is nagyon bánták…

http://digilander.libero.it/guido_1953/pics/hotpants/hotpants-girls.htm

http://littlemoonlover.blogspot.hu/2010/05/bring-back-70s.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maxiszoknya

A 60-as éveket meghatározó miniszoknya hamar kiment a divatból, és helyette felvirágzott a midi-és a maxiszoknyák korszaka. Mi is mutathatná be jobban ezt a trendet, mint egy editorial a Vogue egyik 70-es évekbeli számából.

copyright_by_VogueKeleti kultúra a divatban

A fiatalabb generáció megunva a modern társadalom eszméinek követését, elkezdtek a keleti kultúrák felé fordulni. Az eszmeiség átvétele mellett a keleti öltözködési szokások is nagy hatással voltak rájuk és nagy szerencséjükre, erre a divattervezők is reagáltak. Kenzo Takada jókor volt jó helyen, hiszen az haute couture-tól nehezen szakadó francia divatházak mellett teljesen újszerű kollekciót tudott az embereknek prezentálni 1970-ben, Párizsban. Az egyszerű laza stílusra, amely ötvözte a Japán kultúrát is, a fiatalok örömmel reagáltak. Ebben az időben törtek be a köztudatba a mai napig legnagyobb keleti tervezőknek számító, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo és Issey Miyake.

http://flashinonthe70s.wordpress.com/2011/05/18/marc-jacobs-louis-vuitton-and-gucci-boogie-back-to-the-70s/A nadrágkosztüm és a trapéznadrág

A női nadrágkosztümöt 1970-ben Yves Saint Laurent hozta be a köztudatba és attól kezdve a nők ruhatárának alapköve lett. A tervező nagy úttörőnek számított a korszakban kibontakozó unisex öltözködésben. A trapéznadrág minden szezonban szeretne újra divatba jönni, ellenben mi mégsem kívánjuk vissza. A 70-es években nagy trendnek számító harang alakban végződő nadrágok napjainkban már nehezen tudnának győzni az egyenes szárú darabokkal szemben, hiszen mindenki tudja, hogy egy trapéz nadrág csakis a Gisele Bündchen alkatú nőkön előnyös.

http://www.tumblr.com/tagged/70s-fashion

Diszkó-party

Aki látta a Szombat esti láz című 1977-es filmet, annak nem kell bemutatni milyen is volt egy diszkós este. Annak idején sem volt divat mackónadrágban buliba menni, sőt mindenki arra törekedett, hogy minél extrémebb legyen a megjelenése.

denise-crosby-candy-moore-in-outfit-by-marion-kops-70s disco-nyPunk

Ha ezt a szót hallom, mindig három dolog ugrik be. Nagy-Britannia, Sex Pistols és Vivienne Westwood. Bár a Szex és New Yorkban az egyik leggyönyörűbb esküvői ruhát láthattuk tőle, azért a 70-es években messze állt a habos-babos ruhák tervezésétől. Hozzá kell tennem a mai napig sem ez az ő stílusa. Az 1976-ban alapított Sex Pistols lázadozott az akkori rendszer ellen és hozzájuk csatlakozva Vivienne Westwood kialakította azt az öltözködési stílust, amely igazán illik egy punkhoz. A szado-mazo elemektől kezdve, a műanyag, a bőr a biztosítótűk, a szegecsek, a rongyosra hordott ruhadarabok és a színesre festett tarajos haj mind őket jellemezte.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m7pntc1nzO1r5gu3go1_500.jpg http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcbr6h1TQ01r1dtcio1_500.jpg

A 70-es években a trendek váltakozásait nem a tervezők befolyásolták, hanem az utca emberei. Így váltak a hétköznapi emberek múzsákká és trendteremtőkké.