Divatos tavaszi körömtrendek

Szerencsére a csillámporos, agyon díszített hosszú stiletto körmök ideje lejárt, idén tavasszal is nagyobb hangsúlyt kap a természetesség. Marton Bettina Brillbird nemzetközi oktatót kérdeztük az aktuális trendekről és a gyakran elkövetett baklövésekről.

Az ápolt kézhez nem kell műköröm, ez nem pénz, hanem igényesség kérdése. Egy egészséges natúr köröm szép formára reszelve legalább olyan szép, mint egy lakkozott, vagy egy jól épített mű társa. Bettina amellett, hogy nemzetközi oktató, többszörös magyar és 2012-es londoni olimpiai bajnok is.  Ahogy a divatban, úgy a körömtrendeknél is már előre lehet tudni, hogy mit hoz a következő szezon, erről kérdeztük Őt.

Mi az új divat és mi az, amitől nehezen tudunk megválni a korábbi trendek közül?

MB: Tartja magát továbbra is az egyszínű, rövid köröm, ami talán kevésbé trendi az a neon szín. Minden színnek megvan igazából az adott évszakhoz passzoló árnyalata, vegyük példának a pirosat! Télen tombol a bordó mánia, míg nyáron örök sláger a Ferrari piros. Tavasszal nagyon mennek a pasztellek, míg ősszel a narancsos árnyalatok. A Pantone színskála idei befutói a lakkok és zselék között is hódítanak, mindenféle dísz vagy minta nélkül. A nagyon hosszú műkörmök kevésbé jellemzőek már, tényleg egyre inkább a természetes hatás a cél, a géllakkok vagy a zselével megerősített körmöknél az esztétikum mellett a tartósság a fő szempont. Ami teljesen valószínűleg sosem fog eltűnni az a francia manikűr, főleg alkalmakra van rá igény, illetve az idősebb korosztály köreiben.

Akik mégis szeretnének valamilyen mintát, de nem akarnak mégsem ódivatúnak tűnni, azoknak mit ajánlanál?

MB: Nagyon jól lehet játszani például a textúrákkal, de pár apró strasszal sem lehet nagyot tévedni. Népszerűek a metálos, “folyékony fém” hatású lakkok, sötét árnyalathoz nagyon jól passzol a macskaszem hatás, ez egy külön réteg a színen, amit mágnessel “formázhatunk”, így ha úgy esik rá a fény nagyon különlegesen mutat. Újdonság a kígyóbőr effekt, nagyon vagány és egyedi jól kombinálva mondjuk egy fekete alappal. Ezekből nem kell minden ujjunkra mintát rakatni, feldobja az összképet egy-egy körmön is a másféle textúra. Kevésbé bevállalósaknak ott a strasszkő mint lehetőség, vagy az adott szín sötétebb vagy világosabb árnyalata a gyűrűs ujjra.

Milyen gyakori hibákat vétünk általában manikűrözés közben?

MB: Az otthoni lakkozásnál figyeljünk oda, hogy ne kenjük össze a körömágyat és a köröm melletti bőrt! Nemcsak ronda, hanem elvesszük ezzel a körömágy ívét, hiába mossuk le vagy kapargatjuk az odaszáradt lakkot. Határozott mozdulattal húzzuk végig az ecsetet a körömágytól a vége felé! A másik szintén gyakori hiba a színválasztás. Főleg télen és kora tavasszal, ha még tart a téli sápadtság és fehér a bőrünk, ne válasszunk nagyon világos pasztell árnyalatokat, mert csak tovább sápaszt! Főleg műkörömnél gondoljuk át milyen színű és stílusú ruháink vannak, hiszen egy sportos outfithez mennyire nem illik mondjuk egy hosszú hegyes csilli-villi köröm, ahogy egy elegáns, nőies stílustól is elüt egy Mickey egeres minta. Ami még nagyon sok sztereotípiát szült az az extrém hosszú köröm. Van akinek jól áll, illik a személyiségéhez, stílusához, de fontos tudni, hogy ezzel együtt is kell élni. Tudjuk felvenni a boltban az aprót vagy kezelni a telefonunkat, ha ezek nem mennek inkább leszünk kiábrándítóak mintsem divatosak.

Tudnál pár kevésbé ismert tippet adni nekünk?

MB: Figyeljünk az ujjaink formájára. Tömzsi rövid ujjakhoz ne válasszunk kocka formát, mert egészen biztosan virslinek tűnnek majd vele. Merjünk optikailag csalni, ilyen típushoz a mandula jól illik, látszólag kicsit megnyújtja az ujjakat. Ha lakkozunk pedig a széles körmöt nem kell teljes szélességében kifesteni! Csalhatunk úgy, hogy oldalt egy vékony sávot kihagyunk és máris szebb eredményt kapunk. Másik gyakori baki, hogy géllakoztatás után rájönnek a vendégek, hogy megunták, mégsem szeretnék tovább és otthon elkezdik lereszelni. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a nem szakavatott szem nem tudja meddig tart a zselé és hol kezdődik a köröm, ezáltal abból is egy jó réteget lereszelnek. Utána pedig következik a csodálkozás, hogy hú, de elvékonyodott a körmöm… Sokkal humánusabb megoldás, ha vattát átitatunk acetonos körömlakklemosóval, ráhelyezzük a körmünkre és befóliázzuk. Hagyjuk 20-30 percig hatni, utána pedig szépen le tudjuk tolni a gélréteget.

 

Használjuk úgy a kezünket, mint bármilyen más kiegészítőt! A kiválasztott szetthez illő körmök és az azokhoz színben passzoló rúzs olyan alap elvárás, minthogy egy fehér blúzt sem veszünk fel egy színes basic vagy mintás melltartóval. Instagramon az armcandy hashtagre keresve hányszor látunk rosszul lakkozott kezeket, súlyosabb esetben lerágott körmöket… hiába jó az óra, szép a karkötő vagy mutatós az outfit, egy ilyen apró részlet képes az egészet egy másodperc alatt megölni. Egy erős kontraszt a kiválasztott ruhához, vagy annak a mintáját tükröző köröm egy olyan hatalmas plusz, amellyel nem győzzük majd bezsebelni az elismerő tekinteteket.