DIY: Kreatív ötletek az iskolakezdésre

Akármilyen fájdalmas ez, lassan véget ér a nyár. A szeptemberi iskolakezdést azonban egy kicsit élvezetesebbé tehetjük saját készítésű, vidám kiegészítőkkel. Az alábbi ötletekkel kreatívan hangolódhatunk a fesztiválszezon végére.

Könyvek, füzetek

A tankönyvek és jegyzetfüzetek kétségkívül a legfontosabb szereplői az iskolakezdésnek. Szinte mindenki tesz valamilyen borítót rájuk, hogy megóvja őket az egész éves használat okozta sérülésektől. De egy könyv- vagy füzetborító nem csak praktikus, hanem szép és egyedi is lehet, főleg, ha magunk készítjük.

A legegyszerűbb megoldás valamilyen mintás csomagolópapírral bevonni a könyveket és füzeteket, de az ügyesebbek akár színes papírból is varrhatnak borítót (Képekkel illusztrált leírásért katt IDE). Internetről gyűjtött, vagy saját fotóinkkal is dekorálhatunk. Ha hobbiboltokban beszerezhető, úgynevezett “chalkboard paint”-tel festjük le a füzetünket, száradás után táblakrétával írhatunk a fedelére.

Könyveinket apró részletek hozzáadásával tehetjük különlegesebbé. Egy kis darab, a belső borítóra applikált gumi segítségével mindig a kezünk ügyében lesz a toll, vagy a ceruza (ez egyébként lefűzőmappában még jobban kihasználható). Egy kis “zseb” készítéséhez pedig csomagoljuk be úgy a könyveket, hogy előtte egy plusz hajtást teszünk a papíron – tökéletes hely az órarend, külön papírra írt jegyzetek vagy akár post it-ek tárolására.

Vidám apróságok

A komor, őszi reggeleket az egyszerű, de mégis vidám apróságok tudják igazán feldobni (na jó, elviselhetővé tenni), például egy dekortapasszal (keresd a hobbiboltokban vagy a Müllerben) díszített ceruza, a nagyi varródobozából kimentett gombokból készült gémkapocs vagy a pom-pomos könyvjelző (A képen látható így készül). Aki magabiztosan bánik a varrógéppel, saját tolltartót is készíthet magának. Ilyen és ehhez hasonló DIY ötletekkel tele van az Internet, Pinteresten például rengeteget találhattok.

Légy rendszerezett!

Az iskolakezdésben talán nem is maga a kezdet a nehéz, hiszen az első hét még móka és kacagás. A probléma valójában a mindennapi, kemény munkába való visszarázódás. A motiváció általában nem tart sokáig, főleg, ha látszólag minden ellenünk fordul: vagy a füzetet nem találjuk, vagy azt hittük, holnap van a dolgozat, vagy megírtuk a házit csak a másik mappában maradt.

Rendszerezettséget bevezetni az életünkbe nem könnyű, főleg, ha valaki eddig szétszórt volt. Az egyik legfontosabb dolog valamilyen kalendárium, “planner” beszerzése. Sokan hobbit csinálnak abból, hogy a tervezőjüket minél színesebben, szebben dekorálják. Persze, nem az esztétikán múlik, hogy megfelel-e a célnak a naptárunk, de akinek van kedve, inspirációt meríthet mások munkájából.

Egy másik elterjedt lehetőség egy “command center”, azaz “irányító központ” elhelyezése a lakásban vagy kollégiumban. A tökéletes command center mindenkinek más, azonban ha iskolai célokra akarjuk használni, mindenképpen tartalmazzon naptárat a vizsgák és beadandók bejelölésére! Ami igazán jó ebben, hogy az ötlet teljesen személyre szabható. Az alábbi képek kiindulási pontként szolgálhatnak, de ha nem egyértelmű a dolog, egy gyors Pinterest kereséssel találhatunk leírásokat arról, hogyan készítsünk ilyet magunknak.

Remélem, ezek az ötletek segítenek ráhangolódni a közeledő szeptemberre, és ihletet adnak, hogy csomagolópapírt, ragasztót, ollót, ecsetet ragadjatok!

(A képek forrása:Pinterest)