Dress code és öltözék illemtan

Kis hazánkban a Dress Code megnevezés korántsem olyan elterjedt, mint külföldön. Ám – nem csak a divatkedvelő- szemfülesek már találkozhattak itt-ott a szakzsargonnal. Pár éve ugyanis itthon is elterjedt, hogy bizonyos szórakozóhelyek csak a megadott kódnak megfelelő ruházatban engedik be a bulizni vágyókat. Nem célom ezt a lépést megítélni, de úgy találom, egy egységesített öltözékkel egy péntek esti parti máris eseménnyé képes változni. Gondoljunk csak bele: farmerek hirtelen sehol, csak csinibe öltözött hölgyek! Máris sokkal másabb az összkép!

A dress code másfelől nem csak divat handa-banda, és nem csak néhány éve létezik. Az öltözettel kapcsolatos illem betartása pont ugyanolyan fontos, mint az asztalnál helyesen viselkedni vagy szépen beszélni. Ahogy megjelensz egy eseményen, rögtön -megjelenésedhez kötődően – véleményt formálnak rólad. S mégis nem egyszer láttam már farmernadrágban induló bálozókat…hiba! Ráadásul soha ne felejtsük el azt sem, hogy esetleg más kultúrákban, más tradíciók uralkodnak. (Gondoljunk csak a Szex és New York film 2. részére)  De most lássuk, nálunk mik a szabályok?!

A hétköznapi /utcai öltözék

1
Triviálisnak tűnik ezt megemlíteni, de talán mégsem. Az utcai ruha jelenti a kényelmeset, a farmert pólóval, szandállal és különféle kis cipőkkel. Ebbe ugrik le az ember a boltba, ebben jár bevásárolni, s normális esetben az iskolába is ebben járunk. Mégis hányszor látunk platform cipőben a bevásárló kocsit maguk előtt taszító hölgyeket! Vagy hányszor hallhatunk a gyermekükkel kiabáló anyukákat, mindössze azért mert a fiatal mama a legszebb ruháját kente össze a bébi, amiben a játszótéren kergette a homokozóban. Nem rossz az egyszerű ruha, s bizonyos helyzetek igenis ezt kívánják meg: fesztiválok, pubok, itt az övé a terep.

Elegánsabb utcai

2

A dressy casual esetében még mindig engedélyezett a farmer, de mivel ez a kód már egy bizonyos eleganciát vár el, ezért célszerűbb egy fekete darabot választani. Előkerülhet egy lapos talpú hegyesebb vagy kerek orrú kis cipő, és finomabb anyagból készült könnyed felső. Ez a variáció tökéletes egy lazább kávézáshoz a barátnőkkel, valamilyen elegánsabb helyen  vagy egy pohár bor mellé valamelyik szabadtéri szórakozóhelyen.

Az ünnepélyesebb öltözék

3
 A fél-formális ünnepélyesebb öltözék az a kategória, ahol már a kék farmernadrágot el kell felejteni. Sőt, bizonyos esetben egy hölgytől már inkább a szoknya várható el vagy egy finomabb anyagból készült elegáns nadrág. Ez az évnyitó, évzáró bulik öltözéke, de tökéletesen mutat egy banketten vagy ballagáson. Bizonyos szórakozóhelyek is ezt szeretik viszontlátni a vendégeken.

A koktélruha

4

Ez a kód nyilván legtöbb hölgy kedvence. Az enyém is többek között, mivel ebben az esetben lehet csak igazán felvonultatni a kis fekete ruhákat. Esküvők vendégeinek dress codeja ez, ami azt sugallja: öltözz ki, légy elegáns, de soha ne akard túlöltözni az ifjú arát. Elegánsabb, drágább, éttermekben is, bálokon (ha nem szeretjük a hosszú ruhát)  valamint színházakban is emlékezetes lehet az “antrénk” egy szépen kiválasztott ruhával. A cipő és a táska összhangjára viszont nagyon figyeljünk, azonos színekben próbáljuk őket összeválogatni.

A hivatalos (üzleti) öltözék

5
Aki kifelé kacsingat már az iskolából  és állásinterjúkra vagy éppen felvételizni szeretne egy felsőoktatási intézménybe, vagy jó benyomást akar kelteni egy fontosabb vizsgán, az mindenképpen jól gondolja végig mit is fog viselni. Egy rosszul összeállított elegánsnak tűnni akaró szett nagyon fals hatást tud kelteni. Nem kell feltétlenül drága dolgokban megjelenni, de egy húszas évei elején járó hölgy mindenképpen újítson be a ruhatárába egy elegánsabb blézert, szoknyát és cipőt. Egyszer kell megvenni őket és évekig viselhetőek!

A divatos elegancia

6
A Creative Black Tie kódot nem a legegyszerűbb körbeírni. Külföldi divatújságírók úgy jellemzik ezt a megjelenési módot, mint a trendi eleganciát. Ez az takarja, hogy bizonyos alkalmakra választhatunk különlegesebb kiegészítőket, kevésbé egyszerű cipőket, szegecses táskát stb. … De az összhatásnak itt is kifogástalanul elegánsnak kell tűnnie. Kis példa: ez a kód engedélyezi, hogy Amerikában, Texasban a férfiak az öltönyüket cowboy kalappal és western csizmával viseljék.

Black Tie

7
A Black Tie az estélyek és jótékonysági bálok kódja. Itt már előkerülnek a drágább vagy egyedi tervezésű gazdagon díszített estélyi ruhák, elegáns ékszerek és fodrász alkotta hajkoronák. Ha egy filmpremierre lennénk hirtelen hivatalosak, akkor mindenképpen ilyen összeállításokon gondolkodjunk. A bátrabb, és magasabb hölgyek az abroncsos szoknyát is bevállalhatják egy-egy különleges eseményre.

White Tie / Ultra Formal

8
A White Tie nem tűr hibát. Csakis a legdrágább, legelegánsabb ruhadarabot, drágakő ékszerek és designer cipők, táskák állják itt meg a helyüket. Ha az Operabál díszfellépői lennénk, vagy az Oscar-díjat készülnénk átvenni, akkor hívjunk egy jó stylostot és bízzuk rá a választást. Mi pedig addig dőljünk hátra és sütkérezzünk a gazdagság és dicsőség aranyló fényében….:)