#droptheplus – A mozgalom, és ami mögötte van

A divatiparban már a plus size fogalmának megjelenése is hatalmas áttörést jelentett. Míg a test-pozitivitás élharcosaként Ashley Graham a kifejezés elfogadásáért küzd, addig egy másik “plus”-nak kategorizált modell már egy lépéssel előrébb jár: a szó teljes elhagyásáért indított globális forradalmat.

Se transz, se plusz

Az angyalarcú, mégis minden sztereotípiát megdöntő modell neve Stefania Ferrario.

Lassan egy éve már, hogy egyetlen Instagram poszt által hihetetlen léptékű lavinát indított el. Haját korábban szőkére festette, mondhatni maradéktalanul leborotválta, és szavainak szemléltetésére a lehető leghatásosabb platformot választotta: a testét. Kisportolt, tónusos és formás, makulátlan bőre és arca akár egy porcelánbabáé, a divatvilág mégis ráaggatott egy jelzőt, amely minden törekvés ellenére is csak egy megbélyegzés maradt. Az „I am a model” kijelentéssel megpróbálta elmosni a határokat a plus size, transznemű, és “normális” modell között.

tumblr_njxp7nJPvg1rahd2fo1_1280

A mozgalom indíttatása személyes tapasztalataiból, és Andreja Pejić inspiráló történetéből fakadt, aki transznemű modellként is jelentős sikereket ért el. A közösségi média megtette hatását: nagyon rövid időn belül hatalmas tömegeket mozgatott meg az üzenet. A fent említett egyszerű kijelentés elsősorban a szegregáló mentalitás ellen, és a gömbölyded formák normalizálása mellett kívánt felszólalni.

tumblr_neke6ydhvJ1r07kd1o1_1280Együtt a globális változásért

Ugyancsak 2015 elején kapott szárnyra az #ImNoAngel kampány forradalma, megerősítvén a hitet, miszerint hatalmás változások állnak az általánosan elfogadott női sziluett előtt. A Drop The Plus támogatói közé egyébként olyan topmodellek is csatlakoztak, mint Coco Rocha, Linda Evangelista, vagy a sajátos atmoszférát megteremtő Dita Von Teese.

tumblr_ndizx4G8eY1r07kd1o3_1280Az ‘Embrace’ névre keresztelt, augusztus 4-én debütált dokumentumfilm is egy igen különleges témát boncolgat: 2013-ban, Taryn Brumfitt testkép aktivista egy rendhagyó előtte-utána fotót osztott meg a világhálón. Az első fotón egy testépítő verseny képkockája villan fel előttünk, még a másikon egy örömtől ragyogó édesanya mosolyog vissza ránk, minden textiltől megszabadulva. A változás szembetűnő, Taryn messze nem olyan feszes már, mint akkor. Sminket nem visel, szőke haját laza lófarokba köti, a lényét színtiszta szeretet és természetesség járja át. Rengeteg pozitív visszajelzést és egyöntetű érdeklődést követően készült el a dokumentumfilm, amely ennek a folyamatnak a részleteit tárja fel. Határozottan nemet mond a túlzott photoshop használatra, az irreális testi elvárásokra és a nők eltárgyiasítására, ugyanakkor kiáll amellett, hogy az emberi forma szépsége magába foglal minden típusú, formájú, méretű és színű testet. A film során személyes lelki átváltozása mellett Taryn világszerte készít interjúkat nőkkel, akik elmesélik, milyen kapcsolatban állnak a testükkel, és miként tanulták meg szeretni önmagukat. Ebből következik, hogy Ferrario-nak lehetősége nyílt a filmvásznon is felszólalni mind a Body Image Movement, mind saját mozgalma mellett.

63741448d04138c63900f9abb42ecb51_originalGyönyörködtető sokszínűség

Az olasz és ausztrál felmenőkkel rendelkező modell még 2012-ben döntött úgy, hogy leborotválja hosszú barna tincsit. A cselekedetnek több oka is volt: egyrészt ezáltal demonstrálta, hogy a szépség nem a hajból fakad, másrészt a rák és az alopecia iránti tudatosságból tette.

“Ma a társadalom túl nagy hangsúlyt fektet a hajra. A lányoknak nem kell kevésbé vonzónak vagy nőiesnek érezniük magukat, mert kopaszok, mivel a rendkívül rövid haj is lehet ugyanolyan szexi! És ha valaki mégis hajra vágyna, nagyon szórakoztató parókákkal játszani.”

A kijelentés óta csaknem 4 év telt el, melynek leforgása alatt a modell teljes mértékben hű maradt önmagához, és őszintén felvállalta biszexuális identitását. Manapság vagány szőkében hódít, és merő magabiztossággal kormányozza az egyre népesedő mozgalom hajóját, amelynek vitorláit a változás visszafordíthatatlan szele fújja.

capture-20160814-120401