Ébresztő hétalvók! A legjobb élénkítő tippek nehezen ébredőknek

Reggel 6:30, és máris kíméletlenül csörög az ébresztő. Van, aki zokszó nélkül képes kipattanni a jó meleg ágyból, és öt perc múlva már dudorászva kortyolgatja a reggeli kávéját azzal a jóleső érzéssel, hogy ma mindenre jut idő, hiszen nem aludta át a napot.

De ott vagyunk mi, akik -fenemód leleményesnek tartva magunkat- fél órával korábbra állítjuk az ébresztőt, hogy jó szokásunkhoz híven az átlag négy körből álló szundi üzemmódot lenyomhassuk. Mégis, ez a legtöbb esetben balul sül el, és egy órával a tervezett után kecmergünk ki végre az ágyból.  De miért van ez így? Miért nem olyan könnyű ez mindenkinek? Cikkünkben erre is keressük a választ, és adunk néhány élénkítő tippet ahhoz, hogy könnyebben vegyük a nap legelső megpróbáltatását.

Mióta világ a világ, az “ébredők” tábora mindig is megosztott volt. Nem vagyunk egyformák, mások a szokásaink, más a bioritmusunk, más tehát az is, kinek mennyi alvásra van szüksége, és hogy ezt a mennyiséget hogy oszlatja el a napi 24 óra során. Bioritmusunk működésében a hipotalamusz és az agyalapi mirigy játssza a vezető szerepet, ők a felelősek többek között az életritmusunk fenntartásáért is. Manapság azonban számtalan külső, környezeti tényező bolygatja meg e személyre szabott ritmus működését. Hiába súgja azt szervezetünk, “Maradj még az ágyban!”, nem lehet, hiszen vár a munka és a halaszthatatlan napi teendők, ki kell hát kelni az ágyból, és bármennyire nehéz, egy idő után nem nyomogathatjuk tovább a szundit.

sleep

Miért kínszenvedés?

Kutatások eredményei szerint bioritmusunkat és így, alvásigényünket testhőmérsékletünk változásai nagyban meghatározzák. A pacsirták, vagyis a reggeli típusok testhőmérséklete már hajnali 3 körül kezd emelkedni, előbb ébredeznek, viszont a nap folyamán korábban kezdenek elfáradni. A baglyok, vagyis a későn kelők pár órával el vannak tolódva, vagyis testhőmérsékletük még akár a délelőtti órákban is viszonylag alacsony, és csak késő délután, estefelé érzik magukat végre kirobbanó formában. Nem lustaságról van tehát szó, hanem biológiailag beállított ritmusról, amit bár teljesen megváltoztatni nem lehet, de trükkökkel segíthetünk, hogy ezentúl könnyebben menjen.

Feküdj le időben!

A már klisének hangzó tanács nem véletlen szerepel a listában, hiszen lássuk be, a korán kelés kulcsa az, hogy kialudd magad, vagyis, hogy időben bebújj az ágyba. Próbáld meg úgy alakítani az esti rutinod, hogy még éjfél előtt ágyba kerülj. Nyugodtan hagyd ki azt az iszogatást, “laza bulit” még akkor is, ha keménynek tartod magad, és úgy gondolod, fel fogsz tudni kelni. Nem, nem fogsz.

Iktasd be végre a mozgást!

Nem kell egyből arra gondolnod, hogy egyik napról a másikra a hajnali futást kell választanod, hiszen valljuk be őszintén, már két nap után elveszne a kezdeti motiváció. Kezdd a napod könnyed 3 perces reggeli tornával,  és vágj bele a délutáni mozgásba is, ha eddig nem tetted volna! Ha már energikusabbnak érzed magad, akkor  növelheted az edzések számát heti 2-3 alkalomról többre, és ha már nagyon tettre kész vagy, kipróbálhatod a reggeli futást vagy biciklizést is. Azonban mindig tartsd szem előtt, hogy ne késő este iktasd be a sportot, hiszen felpörgött állapotban nem fogsz tudni időben elaludni. Meglátod, sokkal fittebb, jobb kedvű és energikusabb leszel.

large (2)

Tedd le a telefont!

Aranyszabály, hogy elalvás előtt ne a közösségi oldalak böngészésével “merülj álomba”, hiszen a belső óránkat megzavarja a képernyők által sugárzott kék fény, ezáltal csökkenti a természetes melatonin szintet, ami a nyugtató alvásért lenne felelős. Ne csak a telefont tedd le, de a TV-t is kapcsold ki legalább az alvás előtti utolsó fél órában, és vedd elő végre a könyvet, amire sosincs időd. Előbb- utóbb úgyis le fog ragadni a szemed, meglásd.

041240a27f812799303b719624faf555

Just relax!

Ha az elalvás is nehezen megy, és hajlamos vagy órákig forgolódva azon morfondírozni, hogy már megint nem fogod tudni kialudni magad, ideje beszerezned egy pár füldugót. Kiszűri még a legkisebb zavaró hangokat is, és semmi sem fogja megzavarni a nyugalmadat. Próbálj meg ellazulni, és csak a légzésedre figyelni. Lassan és mélyen lélegezd be a levegőt és számolj el 10-ig, majd fújd ki újabb 10 másodpercen keresztül, és ezt ismételd legalább tízszer. Hidd el, észre se fogod venni, amikor már teljes nyugalomban húzod a lóbőrt.

047fa2022a683469cece79f36625e1c5

Töltsd le!

Ma már olyan szuper appokat is letölthetsz az okostelefonodra, melyek az alvási ciklusodat figyelve ébresztenek fel. A Sleep Cycle nevű ingyenesen letölthető alkalmazás a légzésed alapján analizálja, hogy éppen melyik alvási fázisban vagy. Az általad beállított időintervallumban pedig fel is ébreszt akkor, amikor a legéberebb fázisban alszol. Így garantáltan frissebben ér majd a reggel, és kevésbé fogod magad kómásnak érezni. Érdemes kissé arrébb tenni a telefont, hogy reggel esélyed se legyen három percenként lenyomni a szundit.

Reggeli rutin

A jéghideg vízzel való arcmosás mindig egy jó kezdet, főleg, ha egy frissítő, élénkítő bőrradírt is használsz utána. Ha különösen jól teljesítettél a felkelést illetően, még egy frissítő uborkás arcpakolást is feltehetsz, amíg kiválasztod a ruhád, és lefő a kávé. Végül hidratálj és kenj fel némi nyugtató szemkörnyékápolót. Ha püffedtebb szemekkel ébredsz, jól jön, ha a mélyhűtőben ott figyel két evőkanál. A jéghideg kanalat szorítsd egy percig a szemhéjadra, és láss csodát, már sokkal frissebb is a tekinteted!

4c16535367552f7012c72af1d7f78fc2

Készítsd ki a ruhád!

Nagyon hasznos dolog, hiszen reggel ez már egy irányadóként is szolgálhat, és nem kell kómásan állnod a szekrény előtt és ötször meghányni- vetni mégis mi legyen, hanem már egy képpel a fejedben indítod a napot, csak fel kell kapnod, amit kitettél. Persze, ha aznap mégse érzed kompatibilisnek az adott szettet, ahogy időd engedi, még indulás előtt úgyis variálhatsz rajta.

Kell a motiváció!

Talán ez az egyik legfontosabb tanács, hiszen motiváció híján tényleg semmi kedvünk lenne kikelni a jó puha ágyból. Gondold át, számodra mi az, ami tényleg beindíthatja a jókedvet, és iktasd be minden nap! Legyen az a kedvenc kávéd, már előkészítve előző este, finom reggeli falatok a hűtőben, vagy csak egy reggeli pörgős playlist, ami garantáltan mindig feldob. Egyszóval találd meg azt, ami leginkább kedvedre való. A legsikeresebb nők már reggel hatkor ébren vannak, és kihasználják az alkalmat arra, hogy magukra figyeljenek, és csendben, egy kávé társaságában saját gondolataikra összpontosíthassanak minden zavaró tényező nélkül. Nézd tehát a dolog jó oldalát, fordítsd az ébredést a saját javadra, és meglátod, nem is olyan rossz dolog ez.

d4e6e6b555f57d9bc49016522642759e