Egészségben-betegségben

Mint tudjuk, az élet nem fenékig tejfel. Egyszer lent, s egyszer fent. Így van ez a betegségek terén is: van időszak, mikor makkegészségesek vagyunk, és van sajnos, mikor betegséget betegség követ.

Senki sem szeret a betegségéről beszélni, pláne nem, ha intim betegségről van szó. Minden nő életében legalább már egyszer átesett valamilyen „női bajon”: felfázás, húgyúti fertőzés, gomba, egyéb irritációk. Ez mindig kellemetlen kérdés, az embernek egyfajta szégyenérzete is van ilyenkor, még akkor is, ha nagyon ügyel a higiéniára. A baktériumok állandóan lesben állnak, kivárják, míg szervezetünk kicsit legyengül és ekkor máris támadásba kezdenek. Nem feltétlen a mi hibánk sokszor, hiszen elég csak egy kilincset megfogni, majd a nyilvános mosdóban pisilni és bumm, már lehetőséget is adtunk a különböző fertőzéseknek. Ezért nagyon fontos a folytonos kézmosás, az is jó, ha van nálunk kézfertőtlenítő, és egyáltalán nem ciki kezet mosni azelőtt és azután is, hogy a mellékhelyiséget használtuk. Az egészségünk fontosabb a véleményeknél!

nő

Beszélj róla!

Természetesen nem arra gondolunk, hogy szervezz egy csajos kávézást, ahol kiteregetitek a szennyest a betegségekről – bár ez is olykor hasznos tud lenni. Inkább a megfelelő szakértővel beszélj erről, ha úgy érzed, valami nem jó odalent. Ne legyél szemérmes, nyugodtan tárulkozz fel az orvosoknak, hiszen nekik ez a szakmájuk, azért vannak, hogy segítsenek. Egyik nőgyógyász sem gondolatolvasó, nem fogja a két szép szemedből megmondani, hogy mi a gond és hogyan kezeld. A nemi szerveket érintő betegségek igenis komoly dolgok, nem szabad félvállról venni őket, mert ki tudja, később, milyen következményei lesznek. Menj, kommunikálj, kérj segítséget, ha baj van!

nő2

Persze a legjobb, ha személyesen konzultálsz egy orvossal, hiszen ha kell, rögtön meg is tud vizsgálni. Ám tisztában vagyunk vele, hogy a magánrendelés nem olcsó mulatság, és a nőgyógyászati osztályokon gyakran heteket kell várni, hogy időpontot adjanak – tisztelet a kivételnek! Azonban a több napnyi várakozás kínszenvedéssé válhat, ez idő alatt elveszítjük minden nőiességünket és pozitivizmusunkat. Ilyen és ehhez hasonló esetekre hozták létre a különböző internetes portálok az „Orvos válaszol” nevezetű rovatokat. Ezeken az oldalakon bármilyen kérdést feltehetsz egészen a legapróbb problémától a legnagyobb traumáig. Valószínűleg minden válasz végén ott lesz, hogy „Mindenesetre keresse fel kezelőorvosát!”, de legtöbbször adnak valami támpontot a betegséget illetően, mely megnyugvást nyújt a páciensnek.

dr

Lelki okok

Manapság igen elterjedt és elfogadott tény, hogy a betegségek hátterében lelki okok állnak. Sokszor a gyógyszeres, orvosi kezelések csak tüneti kezelésnek számítanak, és a valódi, kiváltó okot nem tüntetik el teljesen, megadva ezáltal arra az esélyt, hogy egy idő után ismét visszatérjenek. Sokan azt vallják, hogy minden betegség és annak fizikai megnyilvánulása a saját szervezetünk akarata. A lelked figyelmeztet, hogy valami nincs rendben, valamivel nem törődsz, elhanyagolod testedet. Ha tetszik, ha nem, ha hiszed vagy sem, minden betegség lelki eredetű, mert …

táblázat2

Nemi betegségek lelki okai

A nemi szervekkel kapcsolatos problémák a szexualitáshoz kötődő félelemről, bűntudatról, szégyenről, gyanakvásról, megbánásról vagy dühről árulkodik. Ezért is érdemes átgondolni, hogy minden rendben van-e a nemi életünkkel, mikor ilyen jellegű betegségekkel küszködünk. Lehet, hogy az a baj forrása, hogy nem vagyunk képesek elfogadni önmagunkat azzal a testtel vagy nemiséggel, amivel élünk, félünk nemet mondani egy-egy dologra, amelyet partnerünk kér tőlünk, vagy lényegében csak azért élünk nemi életet, hogy ne hagyjanak el minket.

szex

Azonban nem feltétlen csak a szexre utalhat, hanem a párkapcsolatod egészére egyaránt. Túl nagyok az elvárásaid partnereddel szemben, ezáltal nem tudsz örülni a kis dolgoknak, sokat stresszelsz apróságokon, bolhából is elefántot csinálsz, túl sokat féltékenykedsz ok nélkül. Ha a romantikus filmek által kreált álomvilágban élsz, megsúgjuk, hatalmas pofonokat fogsz kapni az élettől. Ideje végre két lábbal a földet taposni és küzdeni, dolgozni a kapcsolatodon, ugyanis a végén minden probléma ki fog ütközni így vagy úgy, akár nemi betegségben, akár más módon.

People having marital problems

Ha bármelyikkel is képes vagy párhuzamot húzni saját életedben, akkor meg is találtad legalább az egyik okot a sok betegeskedésedre. Ez jó jel, ha ráismersz a kiváltó okra, mert ez a kiindulópontja a gyógyulásodnak. Innentől rajtad áll, hogy mit teszel ellene. Ne feledd, a kommunikáció mindenre megoldás! Ezáltal a szerelmi, nemi életedbe is jó eredményeket hozhatsz.

lélekk