Egy márka mindenek felett

Sokat vitatkoztunk a szerkesztőségben, hogy megszülessen-e a mai cikk vagy sem. S végül sikerült megegyeznünk, mivel az utóbbi időben nagyon aktívak lettetek e témában az online magazin hivatalos Facebook oldalán.

Miután egy meg nem nevezett hazai márka több ruhájánál is felmerült a koppintás gyanúja, megkerestük a márka képviselőit, de a két hetes határidőn belül, sőt a mai napig nem adtak választ e témában. Emiatt nem szeretnénk senkit sem megvádolni a koppintással -ellenben, tény ami tény- a meg nem nevezett márka ruhái roppant mód hasonlítanak különböző világhírű divatházak ruháira.

Szeretnénk leszögezni azt is, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a fast fashion márkák (H&M, Zara, Bershka) szezonról szezonra a high fashion márkák (ún. luxus márkák) kollekcióiból merítenek. Legegyszerűbben ezt úgy tudom elmagyarázni, hogy van egy kifutón látott (pl. Gucci) ruha, azon külön dolgozik az adott márka (jelen esetben a Gucci), s ugyanazon a ruhán dolgoznak a fast fashion márkák is. Mindkét üzletben (pl. Gucci és H&M) teljesen más a végeredmény, de az alapjuk egy és ugyanaz. S ezt a lépést a szóban forgó magyar márka teljesen kihagyja és egyenesen a kifutóról másolja több darabját is. S ma, utoljára, nem azon szeretnénk lovagolni, hogy koppintanak-e vagy sem, hanem azon, hogyha már mindenkinek világos, az adott szituáció, akkor miért harangozzák be az új kollekciókat úgy, mint egyedi tervek, saját ízlés … Mivel már rengeteg fórumon lehet olvasni evvel a témával kapcsolatban, szerintem mi már nem tudunk semmi újat hozzátenni, csak találgatunk. Ellenben egy bizonyos rétegnek rá kéne döbbenni, hogy a FAKE termékek nem divatosak, és egyenesen stílustalanságra asszociálnak. Hogy hogyan jön képbe a FAKE kifejezés? A galériában található képek majd elárulják. Jó szórakozást!

Nem is szaporítanám tovább szót, következzen az a kilenc ruha a szóban forgó magyar márka idei nyári kollekciójából, amelyeknél déjà vu érzéseink támadtak:

Mivel szerencsére minden szerkesztőnk nagyon elfoglalt, ezért köszönjük Kovács Beáta munkáját, aki több hasonlóságot is felfedezett a ruhák között, s szíveskedett nekünk elküldeni az észrevételeit. Szeretnénk mindennemű támadást megelőzni, ugyanis tapasztaltuk, hogy egyes személyek, akik előnyben részesítik e márkát, hamar ‘támadást indítanak’ az igazán stílusos lányok ellen – persze akiknek nem inge, ne vegye magára! S mától szeretnénk nagyobb hangsúly fektetni az igazi magyar dizájner márkákra, mert igenis léteznek!

Képek forrása: Sugarbird Facebook Page, Vogue Italia, brands.hu, Kovács Beáta