Egy mesés karrier – Cindy Crawford 30 éve a divat világában

A modellek karrierje is véges, így Gisele Bündchen tavalyi visszavonulása után a még mindig eszméletlen sikereket elkönyvelő Cindy Crawford is búcsút intett a szakmának, persze azt azért hozzátett, hogy alkalomadtán azért láthatjuk még 2016-ban is. Visszavonulásának oka egyébként egyszerű és érthető, hiszen a modell saját belátása szerint is mindent elért, amit lehetett, a legnagyobb tervezők kifutóin sétált, világhírű fotósok kamerái előtt pózolt és illusztris divatlapok címlapjairól mosolygott ránk vissza. Legújabb cikkünkben Cindy Crawford karrierjét elevenítjük fel.

Cindy Crawford a nő, aki 30 éves modell karriert elkönyvelve is ugyanolyan népszerű, mint pályája elején. Linda Evangelista, Naomi Campbell és Claudia Schifferrel csaknem karöltve a ’80-as évek végén szinte teljesen megreformálták a divatvilágot és igazi sztárokká nőtték ki magukat. Cindy nevével és arcával a mai napig szinte bármit eladhatóvá lehet tenni, így nem is csoda, hogy ő maga is számos sikeres vállalkozást tudhat magáénak és még mindig alig győz eleget tenni a hozzá érkező felkéréseknek. Karrierje töretlen és sikerekkel teli volt, így most a teljesség igénye nélkül idézzük fel legfontosabb pillanatait.

A kezdetek

A dögös modell 1966. február 20-án született Illinois államban, ahol 16 évesen már fel is fedezték, ekkor 2 évre az Elite Modellügynökséghez szerződött azonban akkor még úgy gondolta, hogy a modellek világa túl bizonytalan, így a továbbtanulás mellett döntött. Az elhatározás azonban nem tartott sokáig és a vegyészmérnöki diploma megszerzése helyett az egyetemet maga mögött hagyva mégis a kifutót választotta és milyen jól is tette. Karrierje viszonylag hamar beindult, hiszen 1986-tól Amerika legkeresettebb modelljei között tartották számon, aminek fontos tényezői voltak Victor Skrebneski róla készült fotói, illetve az azóta szinte védjegyévé vált anyajegye. Az első igazi szupermodellek közé tartozott, akit nemcsak a kifutón, hanem a filmvásznon és a magazinok címlapjain is igazi sztárként ünnepeltek. Sőt sok modellel ellentétben mindig mert újat mutatni, így a divatvilágból szinte elsőként mondott igent Hugh Hefner megkeresésére és dobta le ruháit a Plaboy kedvéért, amivel 1988-ban nagy port kavart, azonban ezt is előnyére fordította és népszerűségét kihasználva rögtön le is szerződött az MTV-vel, ahol 6 éven keresztül háziasszonykodott a House of Style című műsorban.

A '90-es évek ikonjai

A kifutók ragyogó csillaga

Herve Leger, Roberto Cavalli, Chanel és Donna Karan, csak hogy néhányat említsünk Cindy Crawford kifutós karrierjének állomásaiból, hiszen a szupermodell a ’90-es években kis túlzással minden divathéten megjelent és a legnagyobb tervezők kifutóján lejtett végig. Legyen szó Herve Leger szexi, bodycon ruháiról, Karl Lagerfeld páratlan haute couture kollekcióról vagy éppen Thierry Mugler őrült kreációról szinte mindenben tökéletesen festett, galériánkban a bizonyíték.

A címlapsztár

A nagy port kavart Playboy címlap mellett természetesen  a legnagyobb divatlapok borítóján is számtalanszor láthattuk. Szinte megszámlálhatatlan Vogue címlapot tudhat magáénak, de az ELLE, a Marie Claire, a Harper’s Bazaar , GQ, a W és Interview magazinok fotósainak is többször állt modell. Apropó fotósok, Cindy visszavonulásának bejelentésével egyidejűleg elismerően nyilatkozott az eddig vele együtt dolgozó fotográfusokról, ami persze nem meglepő, hiszen olyan sztárnak számító nevek kamerái előtt pózolhatott, mint Peter Lindbergh, Annie Leibovitz, Mert Alas és Marcus Piggott, Patrick Demarchelier vagy éppen John Russo. A közös munkának persze mindig meg volt a gyümölcse és a sztárfotósok együttműködésével fantasztikus képet születtek a modellről.

A nagy port kavart Playboy címlap
A nagy port kavart Playboy címlap

Mint sikeres üzletasszony

Cindy Crawford szépsége mellett üzleti érzéke is vitathatatlan, hiszen milliós szerződései mellett sikeres cégeket is magáénak tudhat. Első befektetései között szerepelt a Fashion Café, ahol Naomi Campbell, Claudia Schiffer és Elle MacPherson közreműködésével indítottak virágzó üzletláncot, de a Planet Hollywoodból is nagy nyereségeket könyvelhetett el. Később igazi sztárhoz illően parfümökhöz és ékszerekhez adta a nevét, fitness DVD-ket adott ki , fürdőruhás naptárakat jelentett meg, sőt több könyvet is írt. Persze ezenkívül számos virágzó együttműködésben is részt vett, csillagászati összegű szerződéseket kötött a Pepsivel, az Omegaval, a Revlonnal és a Kay Jewels-szel is. Mindemellett a legnagyobb divatházak kampányaiban szerepelt, legutóbb például a Balmain tavaszi kollekcióját népszerűsítő képeken láthattuk őt.

PA-24309359

Itt a trónkövetelő

A szupermodell visszavonulása után sem kell aggódnunk, hiszen a divatvilág nem marad “Crawford gének” nélkül, Cindy 14 éves lánya anyukája példáját követve szintén a modellszakmában látja jövőjét. Kaia Gerber a legjobb géneket örökölte és sokan fényes karriert jósolnak neki. Kaia első kampánya nemrég debütált, hiszen a Chrome Hearts ékszer- és kiegészítő márka arcaként már igazi modellként mutatkozhatott be és a képeket elnézve tényleg ígéretes jövő állhat előtte a divatvilágban.

kaia-gerber-chrome-hearts-2016-campaign-000