Egy mesevilág életre kelése

Pár hete az egyik barátnőm mutatott nekem egy Facebook oldalt, ahol egy lány a saját készítésű ékszereit mutatja be a nagyközönségnek, és jutányos áron bárki megszerezhet a ZombieYanos kreatív világából egy gyöngyszemet. Sorba nézve az albumokat, nem tudtam szabadulni a gép elől, a szomszédok csak annyit hallottak, hogy “jaj de szép!”, “de cuki!”, “nekem ilyen kell!!!”. Pár napra rá fel is vettem a kapcsolatot készítővel, azaz Horacsek Krisztinával, hogy megtudjam e csodás világ kialakulását.

Mesélj kicsit a kezdetekről! Miért éppen ZombieYanos?

,,Amióta az eszemet tudom, olyan iskolákban fordultam meg, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra, tehát gyakorlatilag kisiskolás korom óta foglalkozom valamilyen szinten kézművességgel. Éppen emiatt adta magát, hogy állandóan különböző technikákat, anyagokat próbáljak ki, de őszintén megvallva azt soha nem gondoltam volna, hogy ennyire az életem részévé válik. Azt pedig álmomban sem mertem volna elképzelni, hogy mások pénzt adnak valamiért, ami a kezem alól kerül ki. Ma viszont már alig tudom elképzelni, hogy valami olyan dologgal foglalkozzak, amihez nincs szükség kreativitásra és a fantázia szárnyalására.

A zombieYanos név az alkotót takarja, azaz engem. Ez egy sok-sok évvel ezelőtt rám ragadt becenév, és mivel a blogom által már eleve így voltam ismert, ezért döntöttem úgy, hogy az alkotást is ezen a néven kezdem el. A ZombieLand maga ebből ered, mert igyekszem az ékszereimmel, megjelenésemmel, és mindennel, ami hozzám kapcsolódik egy olyan kis saját világot létrehozni, ami csak az enyém, és ezen keresztül közvetítem a vásárlók és érdeklődők felé mindazt, ami én vagyok. Gyakorlatilag az énem különböző kis részleteinek kivetülése. Ez a varázslat pedig már több mint 4 éve tart.”

Nem hétköznapi a stílusod, ami az ékszereidben is megnyilvánul.

,,Sok kritika ér a külsőm miatt, hiszen állítólag egy normális felnőtt nem így néz ki… De ki mondjaHoracsek Krisztina meg, hogy milyen az a normális? Sosem próbáltam semmilyen karakterre hasonlítani, bár szeretem a meséket, és animéket is nézek, de például az animék iránti érdeklődésem jóval azután kezdődött, hogy már így néztem ki. Ez igazából nálam ízlés kérdése, mert míg mások beleerőltetik magukat egy társadalmi szerepbe, ami elvileg az életkorukból adódik, addig én nem hagyom, hogy ilyesmi korlátozzon. Szerintem a kék is csak egy szín, mint ahogy a barna, a vörös, a fekete… Hát miért ne lehetne kék hajam? Ez rosszabb szín, mint a többi? Nem hinném. A külsőm csupán arra szolgál, hogy a belső harmóniámat kiegészítse. Szerintem mindenkinek erre kéne törekednie. Az pedig már szinte magától értetődő, hogy ugyanezt látjátok viszont az ékszereimben, hiszen ez áll hozzám a legközelebb. Bár mindig eltervezem, hogy más vonalon is elkezdek mozogni, hogy nagyobb vásárlóközönséget vonzzak, de nem tudom szívvel-lélekkel elkészíteni azt, amit nem érzek magaménak.”

 

Az ékszerkészítés mellett főiskolára is jársz. Hogy tudod kezelni, hogy ékszereket is készíts és a vizsgákra is tanulj?

,,Az ékszerkészítés sajnos egyelőre másodlagos szerepet tölt be az életemben, mivel a Zsigmond Király Főiskola andragógia szakára járok. Mindig is szerettem volna diplomát, csupán azért, hogy önmagamnak megfeleljek, de pontosan tudom, hogy nem ez az én utam, és soha nem leszek felnőttoktatási szervező. Hogyan kezelem mindezt együtt? Nehezen. Sokszor, ha megfeszülök sem tudok száz százalékot nyújtani mindenben, pedig szeretnék. Állandó fáradtsággal küzdök, szinte soha nem tudom normálisan kipihenni magam, mert mindig van valami teendő… De ha muszáj, akkor félre tudom tenni az ékszereket, és képes vagyok csak a tanulásra koncentrálni. Ha már a felén túl vagyok, akkor ezt a maradék időt kibírom a diplomáig, utána pedig beindulhat talán az az élet, amire mindig is vágytam.”

Mennyi időt vesz igénybe egy ékszer elkészítése?

,,Egy-egy ékszer elkészítési ideje természetesen attól függ, hogy mennyire bonyolult ékszerről van szó, vagy mondjuk hányszor készítettem már el az adott ékszert. Bár néha még ettől sem függ, mert van, hogy ötször újra és újra összegyúrok egy rózsát, mire olyanra tudom elkészíteni, amit tökéletesnek találok. Nagyobb lélegzetű dolgokkal órákig is elpepecselek, egyszerűbbekkel pedig akár 10 perc / negyed óra alatt megvagyok. De egyébként hangulatfüggő is, van, hogy hiába érzem kötelességemnek, hogy alkossak valamit, olyankor nem megy, csak ha kedvem is van hozzá. Éppen emiatt álltam le a megrendelések teljesítésével, mert úgy éreztem, hogy ez már nem én vagyok, amikor a huszadik masnis gyűrűt és a nyolcadik rózsás fülbevalót csinálom… Ez az egész az egyediségről szól, egy sajátos világot szeretnék nyújtani, egy más szemléletet, nem pedig tömeggyártásba kezdeni… Kezdtem úgy érezni, hogy nem vagyok önmagam, ezért is dolgozom most már inkább csak saját fantáziából, és azokat bocsátom eladásra. Ritkán vállalok el megrendeléseket, azt is általában ismerősöknek, vagy törzsvásárlóknak.”


A Zombieland már majdnem 6000 rajongónak örvendhet. Milyen érzésekkel tölt el ez téged? Gondoltad volna az elején, hogy ilyen közismert leszel?

,,Több mint 5000 rajongó… Elképesztő érzés, de valahol ijesztő is. Ez nem csupán annyit jelent, hogy ennyi embernek tetszik, amit csinálok, hanem azt is jelenti, hogy ennyi embernek kell megfelelnem, ennyien várnak el tőlem egy bizonyos színvonalat folyamatosan. Ha hibázok, az futótűzként terjedhet, márpedig emberből vagyok, szoktam hibázni. Több, mint 5 ezer ember türelemre tanít, a legrosszabb napomon is a legjobb formámat kell hoznom, ha megrendelőkről, vásárlókról van szó. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szinten közismert leszek, hogy még az utcán is odajönnek néha: „Te vagy a ZombieYanos?”. Minden ilyen alkalommal úgy meglepődöm, mintha nem tudnám felmérni az internet hatalmát. De lassan talán megszokom.:)”

Gondolom rengeteg rajongói levelet kapsz. Párat ki tudnál emelni, amelyek számodra nagyon kedvesek? 

,,Szoktam kapni leveleket, bár nagyképűnek érezném magam, ha ezeket rajongói levélnek nevezném. Inkább csak úgy mondom, hogy voltak már sokan, akik leírták a véleményüket arról, amit csinálok. Miattuk már megéri alkotni!”

Íme néhány idézet:

„Miért szeretem az ékszereidet? Erre a kérdésre elég nehéz válaszolnom, hiszen ha ránézek bármelyik általad készített ékszerre, annyi vegyes, csodás érzelem kavarodik bennem.(…) Egyszerűen egy olyan kis világot, birodalmat képviselsz ékszereiddel együtt, ami magával ragad mindenkit, és egyszerűen jobb kedve lesz, ha ránéznek az ékszereidre.^^ Ezt a kreativitást, meg stílust senki nem veheti el tőled, ezt Te birtoklod, Te alkotod, Te tervezed.”

„(…)Egyszerűen hihetetlen hogy mennyire  élethűek az alkotásaid. Minden egyes ékszered olyan mintha  igazi lenne. Ráadásul törődsz a megrendelőiddel mindig csinálsz játékokat, meglepetéseket küldesz. Nagyon csodállak:))”

„A legjobban azt szeretem benned, az ékszereidben, és mindabban, amit képviselsz, hogy nem félsz. A mai világ folyamatosan ránk erőlteti ezt a legyél kemény, ne mutasd ki, hogy gyenge vagy sablont, és az embernek kevés ideje marad önmagára. Te felvállalod az ízlésed, akkor is, ha tudod, ez sok mindenkiből ellenérzést vált ki. Imádom az infantilizmusod, mert csak akkor lehetünk igazán érettek, ha nem felejtjük el, milyen gyereknek lenni. :) „


Mi inspirál téged az ékszerek alkotásakor?

,, Általában a saját szobámban alkotok, itt szeretek a legjobban lenni, hiszen teljes mértékben olyan környezet van kialakítva, ami ahhoz szükséges, hogy a gondolataimban elmerülhessek, és újdonságokat találhassak ki.380975-233313190061826-143970788996067-642056-476674902-n

Nagyon változatos az, hogy hogyan és miből jön az ihlet, hogy spontán-e, vagy gondolkodós. Ha például van valami konkrét elképzelésem, mondjuk karácsonyi témában szeretnék ékszereket készíteni, akkor sokat gondolkodom rajta, nézegetek karácsonyos képeket, esetleg lerajzolom az elképzeléseim… De van, hogy csak járok az utcán, látok egy formát, vagy nézek egy filmet, és megtetszik benne valami, esetleg jön valamiféle hangulat, életérzés, amit szeretnék egy ékszerrel kifejezni.

Az ékszereim nagyban tükrözik az aktuális gondolataimat, még ha mások nem is látják rajtuk, de én tényleg adok magamból egy darabot, egy életszakaszt annak az embernek, aki az ékszereim hordja. Ezt pedig elég, hogy én tudom. De persze van, aki ezt érzi, és nekem hihetetlenül csodálatos érzés az, amikor valaki csak azért szeretne tőlem valamit, mert szeretne egy darabot ’ZombieYanos-ból’.”

Mint mindenki másnak, gondolom Neked is vannak egyedi megrendeléseid. Volt olyan, amelyik a szívedhez nőtt?Horacsek Krisztina

,,Vannak egyedi megrendeléseim, egyszer a „vámpírok báljára” terveztem  gyűrűt egy lánynak, máskor pedig egy szoknyához, vagy éppen ruhaanyaghoz kellett hozzáillő ékszert terveznem, amihez viselheti a megrendelő. Szeretem az olyan munkákat, ahol semmilyen megkötés nincs, teljesen az én fantáziámra van bízva. Legjobban egy Hello Kitty nyaklánc nőtt a szívemhez, ami ugyan nem megrendelés volt, csak unalmas pillanataimban készítettem, és nagyon nehezen váltam meg tőle, de biztos vagyok benne, hogy tökéletes gazdára lelt.:)”

Mik az ambícióid  az idézőjeles Zombieland márkával kapcsolatban?

,,Hűűű… Nem szeretek a jövőről beszélni, mert ha esetleg mégsem úgy alakul, akkor nagyon csalódott leszek.

Sokféle elképzelésem van, több dolgot is el tudnék képzelni. A közeli jövőben az a tervem, hogy több kézműves vásárra fogok járni, mert sokkal jobban élvezem a szemtől szembeni eladást, mint az interneten történő eljárást. Ez persze nem egy nagy terv, nem is kell hozzá túl sok minden… Hosszabb távú és nagyobb terv például egy extrém szalon megnyitása ZombieLand néven, ahova magam mellé vennék egy fodrászt, sminkest, műkörmöst, stb… És természetesen az ékszereimet és egyéb hasonló stílusú kiegészítőket is árusítanánk. Fantasztikus feladat lenne megvalósítani, megálmodni a dizájnt, és valami olyat alkotni, amivel még több örömet nyújthatok másoknak esetleg más alkotótársaimmal közösen. Persze ez csak egy nagyon merész álom.”


Végezetül mit üzennél a rajongóidnak? 

,,A rajongóimnak csupán annyit üzennék, hogy hirdessék, terjesszék az egyediséget, ösztönözzék a környezetüket arra, hogy a magyar kézművesek termékeit részesítsék előnyben a tömeggyártmánnyal szemben. És természetesen köszönöm az eddigi éveket, hogy mindig mellettem álltak és támogattak szeretetükkel. Köszönöm a bizalmat, és remélem, hogy a jövőben sem okozok nektek csalódást.

És köszönöm a lehetőséget erre az interjúra:)”

Ha szeretnéd megnyerni a képen látható set-et, figyeld a Fashionfave facebook oldalát, hamarosan játék!

zombiyanos

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.