Erre a hat dologra figyelj, ha Te szervezed az idei nyaralásotokat!

Valószínűleg sokan már le is foglaltátok a repülőjegyet és szállást az idei álomnyaralásra, de lehet, hogy többetek még csak most kap észbe, hogy ideje lenne nekilátni a szervezésnek.

Higgyétek el, mi sem egyszerűbb (és olcsóbb) ha minden apró részletet magatoknak terveztek és szerveztek meg. Hogy minden a helyére kerüljön, és semmi felett ne ússzon el a figyelmetek, összeszedtem pár tippet, ami segíthet a tökéletes utazás megszervezésében. Azt garantálni tudom, hogy a tervezgetés és álmodozás legalább olyan izgalmas lesz, mint az a pillanat, amikor végre elindultok majd az idei pihenésre!

Repülőjegy

A legelső kardinális pont a repülőjegy ára. Érdemes pár hétig figyelni az árakat, hogy annak változásait tisztán láthassátok. Ha úgy vélitek, nem igazán változik, akkor foglaljatok, mert valószínűleg minél közelebb vagytok az utazás időpontjához, annál többe fog kerülni a jegy. A fapados légitársaságok szeretnek akciózni (akár heti szinten is!), így érdemes ezeket megvárni, és ekkor lecsapni a jegyekre. Iratkozzatok fel a hírlevelekre, mert így már kora reggel várni fog az értesítő e-mail az akcióról.

repülő

Transzfer

Vicces, de bizonyos esetekben ez akár többe is kerülhet, mint maga a repülőjegy. Alaposan nézzetek utána, hogy milyen lehetőségek vannak az adott városban, hány kilométert kell megtenni, míg a városközpontig elértek. Ha az út akár 1 órás is busszal/vonattal, nem javaslom a taxit, mert valószínűleg mélyen a zsebetekbe kell majd nyúlnotok. Szinte mindegyik légitársaság rendelkezik transzferszolgáltatással, érdemes náluk is keresgélni, kombinálva a repülőjegy mellé akár még kedvezmény is ütheti a markotokat.

Cappadocia-Turkey-Picture

Szállás

Általában két oldalon szoktam ezt megnézni, vagy a Bookingon, vagy pedig az Airbnb-n. A Booking hatalmas palettával rendelkezik, hostelek, apartmanok, és hotelek tömkelege kínálja a férőhelyeket, ez tényleg csak pénztárca függő. Az Airbnb pár éve robbant be hozzánk ilyen szinten a köztudatba, de hihetetlenül jó dolog! Komplett lakást bérelhettek, lényegesen olcsóbban, mintha hotelben szállnátok meg. Teljesen azt az érzést adja, hogy részei vagytok az országnak, itt laktok 1-2 hétig, kulcsotok van a lakáshoz, köszöntök a mosolygós szomszédnak, jobb esetben borozgattok és beszélgettek a teraszon egy kellemes estén. Ha még nem regisztráltatok, akkor ezen a linken megtehetitek, és az első foglalásotok máris 10.000 forint kedvezménnyel indul! Ezzel szintén megspóroltátok egy nagyon szuper program árát a nyaralásra.

Közlekedés a nyaralás alatt

Nézzetek utána, van-e valamilyen pár napos, akár 1 hetes tömegközlekedési kártya, esetleg kiemelkedően olcsó-e a taxi (távol-keleti országokra gondolok). Ha pedig a nehezen megközelíthető helyek érdekelnek, akkor irány a legközelebbi autókölcsönző!

iStock_000016625838_Small

Fakultatív programok

Csak az amúgy nehezen elérhető, bonyolult szervezést igénylő programok esetében. Egyébiránt pedig higgyétek el, jobban jártok, ha magatoknak szervezitek meg! Nem lesztek egy busznyi emberhez kötve, nem kell másokhoz alkalmazkodni, ennek varázsát pedig csak akkor adjátok más kezébe, ha amúgy tényleg nehezen lenne kivitelezhető a saját megszervezés.

pisa

Ajánlások a tapasztaltabbaktól

Gyakorlatilag nincs olyan helyszín a világban, amiről ne lenne olyan fórum, ahol meg lehet egymással osztani a tapasztalatokat, tippeket. Itt akár egy komplett nyaralás tervezetet is össze lehet állítani, aki már járt előttetek az adott helyszínen, pontosan tudja, mi fér bele egy napba.
Érdemes tájékozódni a helyi éttermekről, bárokról, mert lehet, hogy kinéztetek egy menőnek tűnő bárt, csak épp pocsék a kiszolgálás. Erre a legjobb mód a Tripadvisor, ami pontosan e célból jött létre.