Ez történt a héten: április 30. – május 6.

Kezdhetném az összefoglalót a 30-án 30-at betöltő Kirsten Dunst, amerikai színésznő érdemeivel, de nem teszem, mert valami megmagyarázhatatlan okból a legkevésbé sem szimpatizálok vele.

Kirsten Dunst
via myfdb.com

Inkább megemlékezem a munka ünnepén történtekről: 1940. május elsején született meg Elsa Peretti, olasz ékszertervező, aki diplomás belsőépítészként modellkedett is, az utókor mégis ékszereiről emlékszik rá. Nem kisebb márkanevek kollekcióiban működött közre, mint Halston vagy éppen a Tiffany & Co. Elsa tervezte Halston dekor-kozmetikai termékeinek csomagolását és parfümjeinek üvegeit is, és neki köszönhetjük a Tiffany & Co. klasszikussá vált „könnycsepp” nyakláncait és egyéb motívumokat, amik napjainkban is ugyanolyan közkedveltek, mint anno. Jó példa erre Keira Knightley, akit több ízben kaptak lencsevégre Elsa Peretti féle kerek medállal a nyakában.

Keira Knightley
via styleguru.com

Elsával egy napon született meg a döntés is, hogy a háborús helyzet miatt a nyári olimpiai játékok elmaradnak. Maradt volna el durván fél évszázaddal ezután az 1994-ben szintén május elsején tartott imolai Forma 1-es futam, amiben sokunk nagy kedvence Ayrton Senna (1960-1994) életét vesztette.

Ayrton Senna
via barikad.hu

1955. május 2-án látta meg az olasz napvilágot Gianni Versace kishúga Donatella, aki eleinte bátyja cégének PR ügyeit intézte, majd szépen lassan tervezőként is betette lábát a divatvilágba.

Santo, Donatella & Gianni Versace
via loft22.wordpress.com

Ő volt az első tervező, akinek kifutóin és reklámkampányaiban modellek helyett hírességek mutatták be a ruhákat. Barátként is mellette áll Christina Aguilera, Demi Moore, Jonathan Rhys Meyers (<3) vagy éppen Madonna, arról pedig már inkább ne is beszéljünk, hogy a Jennifer Lopeznek a 2000-res Grammyre milyen ruhát tervezett. Na jó, mégis beszéljünk róla, ez az a bizonyos „dzsungel-ruha”, amit minden idők ötödik legikonikusabb ruhájának szavaztak meg a Debenhams egy felmérésében.

jungle dress versace Jennifer Lopez
via fashionist.ca

Már megérte Jennifernek elmennie a gálára, egyébként itt szúrnám be érdekességként, hogy az első Grammy-díjat 1959. május 4-én adták át és az R&B kategóriában egy olyan szám győzött, amit szerintem tényleg mindenki ismer és szeret is. Mert hogy lehetne a tequilát nem szeretni?!

Visszatérve Donatellára, az utóbbi időkben többet hallani sztárokkal zsúfolt csillogó partijairól, mint ruhakölteményeiről, de azért bátyja így is büszke lenne rá. Tehetségével és üzleti érzékével bebetonozta a Versace vállalat pozícióját a piacon. Nézegettem a 2012-es tavaszi-nyári kollekciót a honlapon és legnagyobb meglepetésemre, nagyjából minden második ruhába beleszerettem, úgyhogy szabadon választott helyett kötelezővé teszem, hogy átkattintsatok és megnézzétek ti is ezt a sok szépséget! Ha pedig valaki meglepne eggyel, akkor ne habozzon felvenni velem a kapcsolatot, sorolom, hogy melyikekből választhat. Ti ha választhatnátok egyet (na jó, hármat) melyik lenne az?

Donatella Versace
via gadailynews.com

(Ezt pedig muszáj volt. Most komolyan, miért hiszik azt a nők, hogy egy kis plasztikától rögtön szebb lesz az élet? Vagy ők?)

Jeffrey Sebelia
via myspace.com

Maradjunk még mindig a divattervezőknél, Donatellánál 15 évvel és egy nappal fiatalabb a Project Runway harmadik szériájának győzteseként elhíresült Jeffrey Sebelia, aki karrierjét a ’90-es évek elején a Lifter nevű zenekar tagjaként kezdte. 31 éves korára már túl volt egy drog elvonón és úgy döntött, hogy megtanul varrni. Ennek az eredménye lett Cosa Nostra nevű márkájának születése, aminek kliensei között találjuk többek között a már említett Jennifer Lopez és Madonna mellett, Elton Johnt, Marilyn Mansont, a Red Hot Chili Pepperst és a divattervezőként is működő Gwen Stefanit.

Audrey Hepburn
via anandiek.blogspot.com

Ilyen vásárlói körrel már igazán büszke lehet az ember fia-lánya, persze az is biztos, hogy majdnem minden divattervező egy olyan múzsáról álmodik, mint a május 4-én született Audrey Hepburn (1929-1993) angol színésznő. Audrey mai napig ünnepelt stílusát saját bevallása szerint Hubert de Givenchynak köszönheti, akivel az 1954-es Sabrina című film forgatásán találkozott először. Givenchy mindig úgy tervezte számára a ruhákat, hogy azok illeszkedjenek Audrey saját stílusához és mindig a legjobb érzékkel adta hozzá azt a kis pluszt, ami miatt Audrey Hepburn a XX. század (egyesek szerint minden idők) legszebb nőjeként írta be magát a történelembe.

Portrait Of Audrey Hepburn & Hubert De Givenchy
via itsnotyouitsmesite.blogspot.com

Nem is csűröm-csavarom tovább az ikon témát, valamelyik kollegina megteszi majd helyettem, már csak annyit említek meg érdekességként, hogy a május 4-e nem csak Audrey születésnapja, hanem a nemzetközi tűzoltó nap is és 1979-ben, pontosan Audrey 50. szülinapján iktatták be tisztségébe Margaret Thatchert, Nagy Britannia első miniszterelnöknőjét.

Margaret Thatcher
via theflameuk.com

És csak nem bírok leszakadni a Hepburn témáról, tessék ellátogatni Audrey hivatalos honlapjára, ahol sok-sok érdekességet olvashattok róla, „lájkolhatjátok” a Facebookon és a hírlevelére is feliratkozhattok.

Marcelle Bittar
via listal.com

1981. május 5-én született Marcelle Bittar (1981), libanoni származású brazil modell és Anglia aktuális csillaga Adele Laurie Blue Adkins (1988). Adele tökéletes példája annak, hogy egy nőnek nem kell mindenáron az aktuális divatideálnak megfelelő méretre sanyargatnia testét, mert a szépség belülről jön. És itt nem csak a díjnyertes hangjáról beszélek.

Kívánjunk együtt sok boldogságot és rengeteg finomságot Adele szülinapjára és ne aggódjunk, hogy mi lesz, ha nem fogy el minden a bulin, hiszen május 6-a a fogyókúra elleni nemzetközi nap (International No Diet Day), aminek jelképe a kék szalag. Mit terveztek? Ti milyen finomsággal töltitek tele a pocit ezen a szép napon?

International No Diet Day
via blogs.timeslive.co.za

Végezetül emlékezzünk még meg Raquel Zimmermann (1983) brazil modell születésnapjáról. Raquelt 14 évesen fedezték fel és bár olyan divatházak kampányaiban láthattuk már, mint Christian Dior, Calvin Klein, Dolce & gabbana, Escada, Gucci, Hugo Boss, Louis Vuitton, Prada, Valentino vagy éppen Versace, a divatvilágban professzionalizmusáról és udvariasságáról híres.

A galéria képei a models.com-ról származnak.