Ez történt a héten: február 20-26.

Vágjunk a közepébe, nem kisebb szülinapossal, mint az amerikai szupermodell Cindy Crawford. 1966. február 20-án született Illinois államban és 16 évesen fedezték fel, lényegében egy kukoricatábla kellős közepén. Tanulmányi ösztöndíjjal jutott be az egyetem vegyészmérnöki szakára, azonban tanulmányait hamar feladta, hogy modell karrierjére koncentrálhasson. 1998-ban, vállalkozó szelleműek tettek egy kísérletet arra, hogy összeszámolják, hány címlapon jelent meg Cindy addig. Pontos eredmény nem született, de így is 400 fölötti szám jött ki.

Cindy Crawford
via maggiesnotebook.com

Michael Kors divattervező szerint Cindy megváltoztatta a „szexi amerikai lányról” kialakított képet. A szőke, kék szemű klasszikus modellt felváltotta az eszével, kisugárzásával és profizmusával hódító barna.

Cindy Crawford
via bittersweet-vogue.blogspot.com

Érdekesség Cindyvel kapcsolatban, hogy 29 évesen fordult először plasztikai sebészhez és nyíltan vállalja, hogy a szépségét megőrizendő rendszeresen kap kezeléseket. Hivatalos honlapján rengeteg minden megtudhattok róla, modell karrierjéről, bútor kollekcióiról, szépségápolási termékcsaládjáról, de ha ez mind nem lenne elég, akkor még a konyhájába is beenged minket! Szeretünk Cindy! XD

Cindy Crawford
via femcafe.hu

Cindy Crawfordnál 22 évvel fiatalabb a leghíresebb barbadoszi énekesnő, Robyn Rihanna Fenty. Folyamatosan megújuló stílusát milliók figyelik, de követni szerintem még ő maga sem tudja. Összeválogattam nektek egy kisebb képtárat Rihanna vörös szőnyeges megjelenéseiből. Kíváncsian várom a véleményeteket.

Február 21-én ünnepli az UNESCO az anyanyelvek nemzetközi napját. Szóval a mostanában oly divatos hazagyűlölő negatív alaphangulatot tessék kicsit félre tenni és belegondolni, hogy mennyire szép is a magyar nyelv, amit anyanyelvként kaptunk. És ha egy kis segítségre lenne szükségetek ebben, akkor ajánlom figyelmetekbe az alábbi videót.

Szintén február 21-én ünnepeljük Hubert de Givenchy (1927) francia divattervező születésnapját. A nemesi származású kis Hubert 10 évesen a párizsi világkiállításon döntötte el, hogy ő divattal szeretne foglalkozni. 20 éves még nem volt, amikor már Christian Diorral és Pierre Balmainnel dolgozott együtt. 1952-ben nyitott divatháza idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Hubert 1953-ban ismerte meg Audrey Hepburnt a Sabrina forgatásán és első parfümjét is a művésznőnek alkotta meg. Audrey Hepburn mellett neves kliensei voltak még Ingrid Bergman, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly és Jackie Kennedy, persze tudjuk, hogy a sztárok a mai napig előszeretettel választanak Givenchy névvel fémjelzett ruhakölteményeket a nevesebb eseményekre, igaz, maga Hubert 1995-ben vonult vissza az aktív tervezéstől.

Givenchy & Audrey
via elssy.com

Érdekesség, hogy Hubert 2007-ben Valentin napi bélyeget tervezett a francia Postának.

givenchy bélyeg
via stampsandcovers.charcotrip.com

Ezen kívül, nem bírtam megállni, hogy ne nézzek kicsit utána; nagy parfüm kedvencemet az Organzát 1996-ban (a tervező visszavonulása után) dobták piacra és annak a Sophie Labbénak köszönhetjük, aki tervezett illatokat sok nagy név között Estée Laudernek, az Escadának (igaz másik nagy kedvencem a Magnetism nem az ő kreációja), Calvin Kleinnak, Cacharelnek, Bvlgarinak és YSL-nek is. Bővebb, képekkel illusztrált listát az alábbi linken találtok.

Givenchy ORGANZA
via thebeautyholics.blogspot.com

Február 22-én született Robert Wadlow (1918-1940) a valaha élt legmagasabb ember a világon. 272cm-es magasságával bőven az egyébként 198cm magas Givenchy fölé magasodott volna. 70 évvel fiatalabb Robertnél a L’Oréal Paris arca, Ximena Navarrete mexikói modell, akinek 2010-ben került a fejére a Miss Universe koronája. Ő a második mexikói királynő a verseny történetében és érdekesség, hogy 1991-ben Lupita Jonesnak szintén a nevadai Las Vegasban sikerült győznie.

Ximena Navarrete
ia utterlyurban.com

1969. február 23-án látta meg a napvilágot Daymond John, amerikai divattervező, vállalkozó és TV-s személyiség. 1992-ben felháborodva az akkori egyik trend elrugaszkodott árain, Daymond belevágott új vállalkozásába, ami aztán, régi jóbarátja LL Cool J segítségével jól jövedelmező vállalattá nőtte ki magát. John a FUBU sikereiről könyvet írt és márka-menedzsmenttel és tanácsadó vállalkozással egészítette ki a portfólióját. Honlapján szépen összegyűjtve megtalálható minden, amivel foglalkozik, többek között linkek a FB Legacy és a Coogi oldalaira is. Tessék csak körülnézni, mindkét márka a mindennapokra kínál megfizethető darabokat. Ráadásul a FB Legacy mottójában nagy igazságra lelhet mindenki: „A trend rövidtávú. A stílus örök.”

Daymond John
via live.drjays.com

Február 23-i tölti be a 18-at Dakota Fanning (1994) amerikai színésznő, aki a szemünk láttára cseperedett fel a filmvásznon. Tavaly Marc Jacobs Oh, Lola! nevű parfümjének arca lett, idén pedig, ha minden igaz négy új filmben is láthatjuk majd, például az Alkonyat széria befejező részében. Na, ki várja már?

Dakota Fanning
via buzznetwork.co.za

1965. február 25-én született Veronica Webb, amerikai modell, színésznő, akit New Yorkban fedezett fel egy sminkmester, miután a lány a városba költözött, hogy diplomát szerezzen. A Revlon arca lett, ami azért különösen érdekes, mert ő volt az első afroamerikai modell, aki igazán komoly szerződést kapott egy nagy kozmetikai cégtől. Dolgozott Todd Oldhamnek, Azzedine Alaianak, Isaac Mizrahinak és Karl Lagerfeldnek, láthattuk a Chanel és a Victoria’s Secret kifutóin és szerepelt az Elle és a Vogue címlapján is.

Veronica Webb
via fantasy-old-factory.blogspot.com

És ha már a Voguenál tartunk, ne feledkezzünk meg Millicent Fenwick (1910-1992) amerikai politikus és diplomata születésének évfordulójáról sem. Élettörténetéből annyit emelnék ki, hogy rövid ideig modellkedett a Harper’s Bazaarnak, majd 14 éven keresztül írt egy a ruhatárral és a stílussal kapcsolatos rovatot a Voguenak. 1948-ban jelentette meg a Vogue Etikett könyvét, amit egy millió példányban értékesítettek. Millicentről bővebben a neki szentelt honlapon olvashattok.

Millicent Fenwick
via ana-lee.livejournal.com

Végezetül nézzük 26-át, ami egyszerre Levi Strauss (1829-1902) német származású ruhatervező és Tommy Hilfiger kicsi lányának Alexandriának (1985) születésnapja. Ally kiskorától fogva besegít apukájának a tervezésben, és mint napjaink tehetséges fiataljai, ő is minden irányban próbálgatja szárnyait, hogy bizonyítsa kreativitását. Gonosz lenne, ha azt mondanám, a szépségét biztos, hogy az apjától örökölte?

Tommy & Ally Hilfiger
via guestofaguest.com

Ally jó helyre született, Levi ezzel szemben egyszerű nagykereskedő volt. A Levi Strauss & Co.-t 1853-ban San Franciscóban alapította és 1972-ben az egyik kliense Jacob Davis kereste fel, hogy álljanak össze és védessék le a fém patentekkel erősített farmer nadrágokat, amiket abban az időben még jó minőségű munkaruházatként árultak. Érdekesség, hogy amikor a második világháborúban megtiltották a cégnek, hogy a farzsebeken látható dupla-íves motívumra cérnát pazaroljanak, akkor sem hagyták veszni védjegyüket, ráfestették a zsebekre az íveket.