Ez történt a héten: január 9-15.

Kezdjük az összefoglalót a tavalyi év egyik legnagyobb durranásával, az igazi Hamupipőkével, aki egyszerű polgári lányként látta meg a napvilágot 1982. január 9-én és tavaly egy világ kísérte figyelemmel, ahogy április 29-én beházasodva az angol királyi házba hercegnővé vált. Bár helytelen a megnevezés, azért maradjunk csak a régi nevénél, Kate Middleton már a házasság előtt divatikonná vált. Elegáns, nőies stílusára követendő példaként tekintünk, ruhatárának egyes darabjai után pedig sóvárgunk. Én itt kiemelném a kabátjait, mert „kicsit” kabátmániás vagyok. Kíváncsi vagyok Ti melyik ruháira, kiegészítőire fenitek a fogatokat.

Kate Middleton
via collegefashion.net

A hercegnőnél hét évvel fiatalabb az a bolgár származású lány, akinek nem csak a képernyőn sikerült magába bolondítania a világítóan kék szemű félistent Ian Somerhaldert. Nina Dobrev egyelőre botránymentes, a természetes szépség és báj megtestesítője, akire a vörös szőnyegen is számíthatunk. Választásai amellett, hogy szembeötlőek elegánsan nőiesek is. Kifinomult megjelenésével követendő példát állít a lányok elé. Szerintem. Cáfoljon meg, aki nem ért egyet. Egyébként meg, vámpíros parasztvakítás ide vagy oda, engem megvett, olyannyira, hogy még ezt a Somerhalderes kapcsolatot is megbocsátom neki.

Nina Dobrev
via lorinkellyspotlights.blogspot.com
Nina Dobrev
via styleite.com

Bár eljegyzésről vagy esküvőről még nem hallottam pletykákat, ha mégis ilyesmibe torkollna a kapcsolatuk, akkor kívánom, hogy ne végződjön úgy, ahogyan Napoleon első házassága 1810. január 10-én: válással. Milyen szomorú, hogy ezzel a nappal kapcsolatban a másik hírem sem vidám. 87 éves korában, január 10-én hunyt el Gabrielle Bonheur Chanel (1883-1971). Modernista gondolkodásmódja és ruháinak letisztult eleganciája nem csak a legelitebb körökbe emelte fel, de a XX. század egyik legkiemelkedőbb, legfontosabb divatszemélyiségévé tette. Érdekesség, hogy 1941-től Westminster kódnéven fizetett náci kém volt és, hogy amikor ezzel kapcsolatban vád alá akarták helyezni nem kisebb személy járt közben Coco érdekében, mint Winston Churchill.

Vendela Kirsebom & Arnold Schwarzenegger
via cinemovies.fr

Január 12-én született Vendela Kirsebom (1967) svéd modell, aki helyet kapott Diesel, Revlon és Victoria’s Secret kampányokban, zsűrizett az Amerika következő topmodellje 10. szériájában és házigazdája volt a Norvégia következő topmodellje második és a Svédország következő topmodellje negyedik évadának. És igen. Jól látjátok, az ott mellette bizony Arnold Schwarzenegger, akivel a Batman és Robin című filmben dolgoztak együtt.

Gemma Arterton
via is.bestpicturesof.com

Vendelával egy napon ünnepel Gemma Arterton (1986) angol színésznő, aki a Perzsia hercege: az idő homokja című filmben Jake Gyllenhaal partnereként ugyanolyan gyönyörű volt, mint Bond lányként a Quantum csendjében. A vörös szőnyegen is megállja a helyét, igazán angolosan a legkülönbözőbb sítlusú ruhákban jelenik meg. Nekem ez a lila csoda az egyik nagy kedvencem. A másik pedig ez az Elie Saab darab, ami szerintem sokkal jobban áll Gemmának, mint a kifutón Mihalik Enikőnek. Szerintetek?

Gemma ArtertonPéntek 13. Sokak felszisszennek, hogy szerencsétlenség! Orlando Bloom biztosan nem így gondolja. Elvégre ő ezen a napon ünnepli 35. születésnapját. Szerintetek nagy buli lesz, vagy nagy buli lesz? Kezeket fel, aki szívesen ünnepelne együtt Orlandóval!

Orlando Bloom
via japantoday.com

Szerintem mondtam már korábban, hogy vannak olyan hetek, amikor annyira semmi érdekeset nem találok, hogy igazi kihívás megírni az összefoglalót. Ezzel szemben vannak olyan napok, amikor annyi minden történt, hogy törhetem a fejem, hogy mit lehetne kihúzni, hogy élvezhető hosszúságú maradjon a cikk. Január 14-én szerintem több érdekesség történt a világban, mint máskor egy hónapban. Szóval nagy harcok árán, de nézzük kik a 14-i top-szülinaposok.

Nina Ricci parfum
via nowpublic.com

Kezdjük rögtön Nina Ricci (1883-1970) olasz születésű francia divattervezővel, aki Maria Nielli néven látta meg a napvilágot és 13 évesen kezdett el egy szabászatban dolgozni gyakornokként. Divatházát fiával együtt nyitotta 1932-ben Párizsban. Nina az egyes darabjait egyenesen az őket majd viselő manökenekre szabta, hogy tökéletesek legyenek. Romantikus, nőies kollekcióival hamar hírnevet szerzett magának. 70 éves kora környékén döntött úgy, hogy visszavonul, de azért szemmel tartotta a családi vállalkozást, egészen 87 éves korában bekövetkezett haláláig.

Nina Ricci 2011-2012
via footluxe.com

Franciaországból nézzünk át Angliába kicsit. Sir Cecil Walter Hardy Beaton (1904-1980) nem csak Oscar-díjas jelmeztervező volt, de sikeres divat- és portréfotós is. A Vogue és a Vanity Fair fotósaként dolgozott, emellett Hollywoodban is rengeteg hírességet volt szerencséje lencsevégre kapni. Remélem tetszeni fog ez a kis válogatás, amit összeszedtem nektek a képeiből. Szerintem simán megérdemelte az összes díját és kitüntetését. (A képek a fashionsmostwanted.blogspot.com-ról származnak.)

Három, 14-én született modellünkben közös, hogy mind dolgoztak Chanelnek és Louis Vuittonnak, ami kezdetnek nem is olyan rossz, igaz? Na, nézzük őket szépen sorban.

Karen Elson
via edelscope.blogspot.com

Még mindig Angliában járunk, 1979-ben, amikor Karen Elson modell, zenész megszületett. 16 évesen fedezték fel Manchesterben és 18 évesen már az olasz Vogue címplaján pózolt. Ezen kívül megvolt neki számos egyéb Vogue címlap, ugyanúgy, ahogyan lényegében minden valamire való egyéb divatmagazin címlapja is. A legnevesebb fotósokkal dolgozott olyan márkáknak, mint Jean-Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Gucci, Alexander McQueen, Shiatzy Chen vagy éppen Versace. Karen zenéje és honlapja engem különösebben nem kötött le, de csúnya dolog lenne tőlem, ha a lehetőségét is megtagadnám, hogy megnézzétek vagy meghallgassátok.

Angela Lindvall (1979) amerikai modell nem csak egy hónapban és egy napon, de egy évben is született Karen Elsonnal, igaz őt már 14 éves korában felfedezték. Karrierje során szerepelt ő is minden fontos címlapon: W, Vogue, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Numero, Elle stb. Dolgozott ő is Versacénak és Diornak, ugyanúgy, ahogyan láthattuk Tommy Hilfiger, Jimmy Choo, Valentino, DKNY, Fendi vagy éppen Iceberg kampányokban. És ha ez még nem lenne elég, akkor a jéghegy csúcsaként kifutóra lépett hat Victoria’s Secret bemutatón is (2000, 2003, 2005-2008).

Angela Lindvall
via vpqv.net

1992-es születésű Nimue Smit holland modell, 20 éves korára elmondhatja magáról, hogy modellkedett Armaninak és Massimo Duttinak, ráadásul Karenhez hasonlóan helyet kapott már Dolce & Gabbana és Burberry kampányokban és ugyanúgy, ahogyan Angela, dolgozott Calvin Kleinnak és Prádának is.

Nimue Smit
via startmodel.hu

2001. január 15-én történt, hogy a Wikipedia ingyenen online enciklopédia megkezdte működését. Jó barátunk a mindennapokban, igaz azért állításait nem árt fenntartásokkal kezelni. Egy évszázaddal korábban született az a Vera Maxwell (1901-1995) amerikai divattervező, aki számos díjat zsebelt be pályafutása során, innovatív anyaghasználatának és formavilágának köszönhetően. A sportruházattal is foglalkozó tervezőnő 1995. január 15-én hunyt el.

Vera Maxwell
via modaenlahistoria.blogspot.com