Ez történt a héten: május 14-20.

Kicsit szomorkásan indul a heti összefoglaló. Nem feltétlen azért, mert május 14-én távozott a másvilágra Frank Sinatra (1915-1998), sokkal inkább azért, mert ez a sorozat utolsó összefoglalója.

Bizony ám, eltelt egy év és minden héten megnéztük, hogy mi érdekes történt a nagyvilágban és annak divattal kapcsolatos szegleteiben. Kettő nap maradt csak ki, azt pedig nem hagyhatjuk parlagon heverni.

Cate Blanchett
via vogue.com

Május 14-én született Cate Blanchett (1969) ausztrál színésznő, aki május 7-én ebben az Alexander McQueen darabban pompázott. Igaz, hogy Cate nem kispályásan tollasodott meg a Met bálra, de így is csodásan festett a sok szörnyűnél rettenetesebb ruha között. Komolyan mondom, a sztárok ruháit nézegetve egyre csak meresztettem a szemem és fennhangon azt kérdezgettem, hogy „Miért? MIÉRT?” Szerencsére néhány kedvencem az eltúlzott felhajtás közben sem hagyta el a jó ízlését.

met 2012
via bloggers.com

Kettő évvel fiatalabb Catenél Nasha Aziz, maláj színésznő, aki hazájában szupermodellnek számít 1989 óta tartó nemzetközi modellkarrierjének köszönhetően. Láthattuk Pantene, Panasonic és Nescafe kampányokban és volt az Avon és a Polo Ralph Lauren arca is.

Nasha Aziz
via hfzkhazali.blogspot.com

34. születésnapját ünnepelné május 15-én Kristen Erin „Krissy” Taylor (1978-1995) amerikai modell, aki szintén modellként dolgozó nővére Niki mellett került be a divat világ forgatagába. 13 évesen már Christy Turlington, Claudia Schiffer és Naomi Campbell mellett sétált olyan tervezők kifutóin, mint Ralph Lauren. 17 éves korában bekövetkezett tragikus haláláig 13 címlapot tudhatott magáénak, melyek közt megtaláljuk az YM mellett a Cosmopolitant, az Ellet, a Galmourt és a Vogueot is. Az emlékére készített honlapon sok képet és érdekességet találunk Krissyről és a menüsor alján ott figyel a nővére honlapjára vezető link is. Ajánlom mindkettőt figyelmetekbe.

Krissy Taylor
via krissy.com/

Május 16-án tölti be a 23-at a namíb modell, akit 2007 óta minden Victoria’s Secret bemutatón láthatunk és végiglejtett már a Prada, Chanel, Versace és Dolce & Gabbana kifutóin is. Behati Prinsloot (1989) Hugo Boss, Marc Jacobs, Tommy Hilfiger és Nina Ricci kampányain kívül feltűnt az alábbi videoklipben is.

Utána olvasva Pierre Balmain (1914-1982) francia divattervező életútjának és munkásságának egy nézete fogott meg nagyon. Igazán találónak tartom, hogy a ruhakészítést a „mozgás építészetének” nevezte. Építészeti tanulmányait egyébként a divattervezés oltárán áldozta fel és ha a márka hivatalos honlapján megnézitek az aktuális vagy az elmúlt évek kollekcióinak darabjait, akkor nektek is fel fog tűnni, hogy örökségében még mindig fellelhetők „műszaki rajzos” elemek. Szépen strukturált, érdekes és mindemellett hordható darabokat kínálnak a nagyközönségnek.

Pierre Balmain
via tendances-de-mode.com

Életében az a megtiszteltetés érte, hogy Sophia Loren, Brigitte Bardot, Mae West és Vivien Leigh számára tervezhetett, munkásságának pedig tisztes emléket állít, hogy olyan sztárok viselik a nevével fémjelzett darabokat, mint Kristin Davis, Penelope Cruz, Kate Moss vagy Angelina Jolie. Pierre Balmain 18-án töltené be a 98-at.

Penelope Cruz Pierre Balmain
via thestylespy.com

Zárásként köszöntsük fel azt a babaarcú angol modellt, aki a St. Trinians – nem apácazárda című film óta elég nagy kedvencem, Lily Cole 1988. május 19-én látta meg a napvilágot és 2004-ben – mindössze 16 évesen – már az angol „év modellje” díjjal jutalmazták. Láthattuk a DKNY, Jean Paul Gaultier, Alexaner McQueen, John Galliano, Louis Vuitton és Versace kifutóin; Anna Sui, Chanel, Christian Lacroix és Moschino kampányaiban. A filmvásznon sem kisebb művészek mellett tűnt már fel, mint Rupert Everett, Colin Firth, Jude Law, Colin Farrel, Heath Ledger, Johnny Depp vagy éppen a manapság magasan túlértékelt Russel Brand. (A galéria képei a models.com-ról származnak.)

Remélem, hogy hétről-hétre tudtam újat és érdekeset mondani nektek és köszönöm szépen mindenkinek, aki olvasta a sorozatot. Soha ne felejtsétek el, hogy minden vég valami újnak a kezdete. Én most sokkal nagyobb fába készülök vágni a fejszém, mint egy egész éven átívelő cikksorozat. Meséljetek, ti milyen újdonsággal dobjátok fel a szürke hétköznapokat?