Ez történt a héten: május 7-13.

Az összefoglalót ezen a héten kezdjük egy a szívemhez közel álló művészeti ágakban érdekelt szakemberre emlékezve. Május 7-én lesz kereken tíz éve, hogy elhunyt Kevyn Aucoin (1962-2002), aki sminkmester és fényképész volt egy személyben. Pályájának csúcsán akár 10.000 dollárt is kapott egy-egy munkáért. Olyan cégek kötelékében hallhattuk nevét, mint a Revlon vagy a Shiseido és olyan nagynevű sztárokkal dolgozott együtt, mint Vanessa L. Williams, Cher, Tina Turner, Gwyneth Paltrow vagy éppen Janet Jackson.

Kevyn Aucoin & Janet Jackson
via yourstylejourney.com

Kevynnek köszönhetünk számos világszerte nagy sikert befutó sminkes könyvet, például az Arc-mást vagy a Sminkvarázst (kis hazánkban mindkettőt az Aréna 2000 Kiadó jelentette meg).

Kevyn Aucoin
via makeup.blog.hu

1975. május 8-án ünnepli 37. születésnapját a szívtipró spanyol énekes Enrique Iglesias, aki előszeretettel szerepeltet modelleket klipjeiben. Az Amerika következő topmodellje 9. évadában is szerepet kapott, amikor Tyra Banks a lányokat a mozgóképes pózolásra tanítgatta, a próba végén Enrique Iglesias aktuális klipjében kellett helyt állniuk.

És ha már a videó klipekben feltűnő lányokról esett szó, emlékeztek még a Backstreet Boys egyik legsikeresebb klipjére, a Everybodyra? Szerintem nagyon sokan áhítoztak akkoriban annak a lánynak a helyére, akit a Draculává változott Howie megharapott. Én most, sok-sok évvel később lerántom a leplet a lány kilétéről. Josie Marannak hívják, igazi kaliforniai lány és pontosan 3 évvel fiatalabb, mint Enrique Iglesias. És lehet valami furcsa vonzódása a vámpírokhoz, mert a 2004-es Van Helsingben Dracula egyik menyasszonyának szerepét osztották rá.

1974. május 9-én született meg Ralph Lauren divattervező lánya Dylan, aki ötödik szülinapján nézte meg kis barátaival együtt a Willy Wonka és a csokoládégyár című musicalt. Ez olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy felnőve létrehozta saját „csokigyárát”. A new yorki székhelyű Dylan’s Candy Bar mára a világ legnagyobb édesség vállalatává nőtte ki magát. A cég hivatalos honlapja a rengeteg finomság mellett gyerekek és felnőttek számára egyaránt kínál ruházati termékeket és kiegészítőket, ráadásul bepillanthatunk Dylan tavaly nyári esküvőjének kulisszái mögé is. Bár az esküvői torta sem volt semmi, én a meghívóba szerettem bele. Menyasszonyi ruhája pedig – ki lepődik meg? – egy csodás Ralph Lauren darab volt.

Dylan Lauren
via vogue.com

Bár a koncepciót értem, azért a koszorús lányokat kicsit sem irígylem a ruhájukért. Ilyenkor döbbenek rá, mekkora szerencsém van, hogy van beleszólásom a koszorúslány ruhám kiválasztásába. Egyébként Dylan esküvőjét az Instlye két, a Vogue pedig három oldalon hozta le.

Dylan Lauren koszoruslanyok
via cecinewyork.com

És ha már a házasságoknál tartunk, nézzünk egy igazi „siker-sztorit”. 1774. május 10-én került XVI. Lajos fejére a francia korona, ezzel pedig Marie Antoinette Franciaország királynéjává lett. És, hogy hol a siker-sztori? Mondjuk, nézzünk el Hollywoodba, ahol legutóbb a múlt heti szülinaposunk Kirstin Dunst személyesítette meg az uralkodónőt.

Marie Antoinette Kirsten Dunst
via est.hu

Mivel azonban én őt még mindig nem kedvelem, ugorjunk is inkább időben és térben. Szintén május 10-én ünnepel Linda Evangelista (1965) kanadai szupermodell, aki már több, mint 600 címlapon szerepelt. Gyönyörű. Imádom. És nem ragozom tovább. Magukért beszélnek a képek. (A models.com-ról.)

Az 1978. május 11-én született szupermodellnél, Laetitia Castánál pontosan 46 évvel idősebb az olasz divatmágus Valentino Garavani, akit már a 60-as évek közepén az olasz couture nagymestereként tartottak számon világszerte. 1967-ben kapta meg a Neiman Marcus divat díjat, ami a legnagyobb elismerés a szakmában. Ekkorra már olyan ügyfeleket és barátokat tudhatott magáénak, mint Jacqueline Kennedy Onassis, Audrey Hepburn vagy éppen Elizabeth Taylor.

Valentino Garavani
via a-1store.jp

Érdekesség, hogy Valentino életében egy nagy szerelem volt – ami a női nemet illeti – Marilu Tolo színésznő, tőle szeretett volna gyerekeket is. Egyébként Giancarlo Giammettihez fűzik üzleti és romantikus szálak immáron fél évszázada. Külön szerelmi szálként fogható fel a Valentino életútban kutyáihoz fűződő kapcsolata. De ha még többet szeretnétek tudni, akkor nézzétek meg a 2008-ban megjelent dokumentumfilmet: Valentino, az utolsó uralkodó. Ki látta már? Én bevallom nem, de ezennel felkerült a listámra.

Valentino film
via thegarmentdistrict.blogspot.com

Laetitia Casta karrierjéből azt emelném ki, hogy Tommy Hilfiger, MiuMiu és XOXO kampány szereplései mellett volt a Chanel, a Dior és a L’Oréal arca is. Ő a Victoria’s Secret egyik jellegzetes angyala, egyébként 1997-2000-ig kapott helyet a nagyszabású fehérnemű bemutatókon és a korábban már említett Ralph Lauren egyik legújabb illatának a Notoriousnak is Laetitiát választották arcául.

Laetitia Casta
via luiscorona.tumblr.com/

Az ápolónők nemzetközi napján, május 12-én van Katherine Hepburn (1907-2003) amerikai színésznő születésének évfordulója. Katherine, bár szakmai sikerei a legmagasabb körökbe emelték, csak nagyon ritkán jelent meg a nagyközönség előtt. Határozottan szembefordult a kor csillogó divatirányzataival és egyszer még egy fotós kezéből is kicsavarta a kamerát, amikor az megkérdezése nélkül készített képet róla. Aktuális kedvenc filmemben a Számos pasasban jegyzi meg a főhős, hogy Katherine Hepburn nem volt szexi, Audrey Hepburn volt szexi. Ti hogyan vélekedtek erről?

Katherine Hepburn
via venus.provocateuse.com

Végezetül nézzük két szülinapos fiút. 1986. május 13-án született Londonban a csillogó, de harapós szépfiú Robert Pattinson, aki 12 évesen kezdte modell karrierjét. Nála mindössze öt évvel fiatalabb Francisco Lachowski, lengyel származású brazil modell, aki 2009-ben megnyert egy modell versenyt Sao Pauloban azóta pedig Dior, Gucci, Armani, Versace, Donna Karan, Roberto Cavalli és a Dolce & Gabbana kifutóit rója. Szerintem sokat fogunk még róla hallani. Vagy inkább sokat fogjuk még látni. És lehet, hogy ezt annyira nem is bánjuk, igaz?

Francisco Lachowski
via designscene.net