Ez történt a héten: szeptember 12-18.

Kezdjük a heti összefoglalót egy fotóssal, egy modellel és egy tervezővel. Szeptember 13-án ünnepli születésnapját a gyermek fotóiról elhíresült ausztrál fényképész Anne Geddes (1956), aki 25 éve fényképezi már a babákat. Emma Sjöberg (1968) svéd modell, akit inkább ismerünk a francia Taxi sorozat Petrájaként, mint a divatszakmában elért sikereiről, pedig sétált már Thierry Mugler és Christian Lacroix kifutóin is. Ráadásul tessék csak egy pillantást (olyan 4 perceset) vetni erre a George Michael klipre! Na ki mindenki tűnik még fel benne Emmán kívül?

13-án ünnepel Sir Paul McCartney lánya, a tehetséges angol tervező Stella McCartney (1971) is. Tervezett már Madonnának és Annie Lenoxnak, az Adidas-szal közös kollekciójára pedig még én is emlékszem. Ráadásul ő tervezte Gwyneth Paltrow és Jude Law jelmezeit a Sky kapitány és a holnap világa című mozifilmhez. Honlapján nem csak az idei őszi és téli kollekciókat nézhetitek meg, hanem a jövő tavaszit is. Végignéztem mindhármat (többször is), de inkább meghagyom nektek az értékelést, mivel az én véleményem nagyjából annyira gyászos, mint a tény, hogy a közelmúltban elhunyt Amy Winehouse 14-én töltené be a 28-at. Vagy, hogy szeptember 14-én távozott az élők közül a csodás színésznő (és nem mellékesen monacói hercegnő) Grace Kelly (1929-1982).

Grace Kelly
via bellefemmegazette.com

Na jó. Kiborongtam magam. Nézzük inkább a szülinaposokat. 1978. szeptember 14-én született Carmen Kass észt modell, akit a Vogue és a VH1 2000-ben az év modelljének választott. Olyan nevek kifutóin láthattuk már, mint a Dolce & Gabbana, Donna Karan, Marc Jacobs, Calvin Klein vagy a Victoria’s Secret. Egyébként az 1999-es Victoria’s Secret show-t ő nyitotta meg és 2000-ben, 2002-ben, 2003-ban és 2008-ban is helyet kapott az angyalok között. Reklámkampányból is rengeteg említésre méltó volt neki, mégis csak egyet emelnék most ki: Dior J’adore. Azt hiszem ez mindent elmond. Lépjünk is tovább.

Carmen Kass
via lexposure.net

1955. szeptember 15-én látta meg a napvilágot Renzo Rosso olasz divattervező. Nem ismerős a név? Nekem sem volt. Ellenben a Diesel annál inkább. Bizony, bizony, a Diesel Renzo Rosso márkája. Ráadásul Renzo olyan jól menedzselte, hogy 1997-ben az Ernst & Young: az Év üzletembere díjra is jelölték érte.

Renzo Rosso
via peoples-history.com

Nem feledkezhetem meg Alexis Bledel (1981) születésnapjáról sem. Pontosan negyed évszázaddal David Copperfield (1956) amerikai illúzionista után szeptember 16-án bújt ki anyukája hasából. Aki – bár erre vonatkozó adatot nem találtam – nem 16 éves volt. Bár modellkedik is, mégis a Szívek szállodájának köszönhetően ismerjük és imádjuk. Boldog szülinapot Rory!

Alexis Bledel
via visitstarshollow.blogspot.com

1983. szeptember 17-én történt, hogy a versenysorozat történetében először fekete Miss Amerikát választottak Vanessa Williams személyében. És a név nem véletlenül cseng olyan ismerősen. Nem névrokonról van szó, ő az a Vanessa Williams, aki Renee Perry szerepét alakítja a Született feleségekben és aki Oscar díjat kapott a Pocahontasban elhangzott Colours of the wind című dalért. Amit egyébként nem kicsit imádok. Mert tökéletes úgy, ahogy van. Mármint a dal. Vanessa pedig nem csak szép, de tehetséges is.

Adriana Sklenarikova
via musexanadu.posterous.com

Adriana Sklenaříková (1971. szeptember 17.) szlovák modellnek is megvan a maga erőssége. 125 cm hosszú lábaival jó ideig Guiness rekorder volt. A nála 13 évvel fiatalabb Eugenia Volodina ilyen különlegességgel ugyan nem dicsekedhet, ellenben elmondhatja magáról, hogy a Dior rá akarta lecserélni Carmen Kass-t a J’adore kampányban. Igaz Carmen végül megtartotta pozícióját, de Eugenia sem szomorkodott sokáig, leszerződött gyorsan az Yves Saint Laurent-hez. Ezen kívül szerepelt már Escada, Bvlgari, Chanel, Jean Paul Gaultier, Versace és Valentino kampányokban és bekerült a 2005-ös Pirelli naptárba is (Adriana Limával együtt).

Végezetül (erre a hétre) nézzük 18-át. Majdnem 70 évvel Greta Garbo (1905-1990) svéd filmcsillag születése előtt, 1837-ben ezen a napon alapították meg a Tiffany and Co.-t, aminek első new yorki üzlete a „papíráru és díszes tárgyak áruháza” nevet viselte. Azóta tudjuk mivé nőtte ki magát. Egyszerűen hihetetlen mennyiségű szépség van a hivatalos honlapon. Mindenki csak saját felelősségre látogassa meg, lehetőleg olyankor, amikor van bőven szabadidő belefeledkezni a nézelődésbe!

Greta Garbo
via famous4.all.co.uk