Ez történt a héten: december 12-18.

December 12. Megemlékezhetnénk Nicolas de Gunzburgról (1904-1981), aki amellett, hogy Bill Blass, Oscar de la Renta és Calvin Klein mentora volt, a Vogue és a Harper’s Bazaar igen befolyásos szerkesztőjeként írta be magát a divattörténetbe.

Megemlíthetnénk még az idén 34-et betöltő Bridget Hall amerikai modellt is, aki az előbb említett magazinokon kívül sok más divatlapban is megjelent. Láthattuk továbbá Pepsi Cola és Guess kampányokon kívül a Victoria’s Secret kifutóján és Joanne Gair testfestéseibe öltözve.

Bridget Hall
via sportsillustrated.cnn.com

De! Ha december 12., akkor a legfontosabb, hogy generációnk egyik fő traumájának forrásáról is megemlékezzünk, hátha ezzel oldani tudjuk a mai napig bennünk ragadt feszültséget. 1993. december 12-én hunyt el Antall József (1932-1993), akkori magyar miniszterelnök. Azt hiszem, most a 80-as évek szülöttei egyszerre szisszennek fel. Félbe vágták a Kacsameséket! Azok számára, akik nem értenék a felhajtás okát, képzeljék bele magukat abba a helyzetbe, hogy kisgyerekként (a politikáról mit sem sejtve) leülnek a jól megszokott vasárnap délutáni kedvenc meséjük elé és ez történik.

Ugye, ugye?! Így már rögtön tragikussá válik a történet. Kérek szépen egy „tetszik”-et mindazoktól, akik 1993-ban ezt átélték és azoktól is, akiknek sikerült beleképzelni magát ebbe a helyzetbe.

Taylor Swift
via handbag.com

December 13. Luca nap. Tudtátok, hogy a Szent Luca napját nem csak mi, de Európa-szerte számos országban ünneplik? Persze a szokások hasonlóan különböznek, mint a szülinapos Taylor Swift (1989) és az Evanescence énekesnője Amy Lynn Hartzler (1981). Örülök, hogy így összekerültek, mert csodásan szemléltetik, hogy a jó ízlés és a tehetség stílus-független.

Az ártatlanul bájos, szofisztikált Taylor vagy a viktoriánus stílusjegyeket modernizáló, sötétség királynője Amy áll közelebb hozzátok?

Amber Chia
via listal.com

December 14.-e állítólag a majmok napja. Pont. Kérdőjel. Hát, legyen. Az 1981-ben ezen a napon született maláj modellt Amber Chiát a legkevésbé sem tudom a majmok közé sorolni. Klasszikus keleti szépség, akit a Guess karórák „időtlen szépség” kampányában fedeztek fel és azóta Sony, L’Oréal és Mitsubishi reklámokban is helyet kapott.

Snejana Onopka
via blogmyobsession.blogspot.com

December 15-én született Gustave Eiffel (1832-1923), francia mérnök, építész, akinek (meglepő módon) az Eiffel tornyot köszönhetjük. De azt már kevesebben tudják, hogy a Nyugati pályaudvart is ő tervezte.  Másfél évszázaddal később pedig világra jött Snejana Onopka ukrán modell, aki pálya-kezdeti 14,6-es testtömeg-indexéhez képest mostanra már egészen „jó bőrben” van. Persze extrém soványsága nem riasztotta el a megrendelőket, a Dolce & Gabbana és a Prada örömmel fogadta kampányaiba; és sem az Elle, sem a Harper’s Bazaar, de még a Numéro sem aggódott amiatt, hogyan fog a címlapjukon mutatni. Említésre méltó márkák még, akiknek Snejana dolgozott: Shiseido, Chanel, Christian Lacroix, Burberry, Calvin Klein, Gucci, Luois Vuitton és Yves Saint-Laurent. Meg persze sokan mások, de nem fogom mindet felsorolni.

1790. december 17-én fedezték fel azt a követ, ami egyre inkább rettegésben tartja a fél világot. Az azték naptár szerint ugyanis jövőre vége a világnak. Igen. És 2000-ben is vége lett. És még mindig itt vagyunk. Vagy ez egy durván realisztikus álomvilág, amiben azon aggódom, hogy újra tudom-e írni az összefoglalót időben, miután a technika ördöge keresztbe tett. Szóval, ha már a sci-finél tartunk, emlékezzünk meg inkább „Leeloo Dallas világjegy”-ről, aki e nemes napon tölti be 36. életévét. Milla Jovovich (1975), ukrán származású modell, színésznő, énekesnő és divattervező. Igen, ez így mind egyben. Javítsatok ki, ha tévednék, de szerintem Az ötödik elemből vagy A kaptárból mindenki ismeri, ha esetleg nem, akkor a nagyvárosokat évek óta az arcával beborító Mango és a TV-ben és magazinokban futó L’Oréal reklámokból biztosan.

Milla énekesi karrierjéről nem sokat hallani, bár volt egy-két jobb húzása, amiket a mai napig szívesen hallgatok. Idén májusban a Shaktar Doneck focicsapat 75. születésnapja alkalmából tartott nagyszabású rendezvény díszvendégként is megcsillogtatta énektudását. Persze szépségével együtt. Szerintetek is kicsit Marilyn Monroesra sikerült az előadás?

Christina Aguilera
via fabsugar.com

Millánál öt évvel fiatalabb az aranytorkú Christina Aguilera, aki a pletykák szerint igen nehezen viseli, hogy Lady Gagával a színen rá kevésbé figyelnek; és tíz évvel az a Hana Soukupová cseh modell, aki a Victoria’s Secreten kívül modellkedett a Bvlgarinak, az Escadának, Diornak és Versacénak, Alexander McQueennek és még sokaknak a kisebbek és a legnagyobbak közül is. Egyébként ők mindketten, Brad Pittel (1963) és Katie Holmesszal (1978) együtt december 18-án látták meg a napvilágot. Ünnepeljük hát őket is, meg az életet úgy általában. Mert élni jó! Még télen is, hiszen az angyalok itt vannak velünk. ;)

Hana Soukupova
via allstarpics.net