Fiatal tervezők a hazai piac sűrűjében – Nemes Kinga interjú

Fiatal tervező, tele lendülettel és elszántsággal, amit a kételyek sokasága sem tud legyőzni. Cikkünkben Nemes Kingát, a Budapesti Divatiskola frissen végzett hallgatóját szeretném nektek bemutatni. Kinga mesél tapasztalatairól, terveiről és arról is, ő hogyan látja a magyar piacot, illetve milyen kihívásokat lát jelenleg maga előtt.

Kérlek, mesélj magadról egy kicsit. Honnan indult a divat iránti szenvedélyed?

Gyermekként mindig a jelenben éltem, sosem álmodoztam arról, hogy híres tervező leszek, bár nem vetettem el a gondolatot. Mindig is szerettem nézni a divatbemutatókat a tv-ben, a díjátadó gálákon is mindig azt figyeltem kinek van a legszebb, legötletesebb ruhája. Imádom azokat a filmeket, történeteket, amiben a főhősnő szürke kisegérből, szépséges „hercegnővé” válik, mert végre a belső értékeinek megfelelő öltözéket kap és így már nem marad észrevétlen az átlag szemek számára. Mindenben és mindenkiben képes vagyok meglátni a szépet és az értéket. Középiskolában ezt a képességemet kamatoztattam, amikor a barátaimmal egymásnak adtunk öltözködési tippeket. Aztán a pályaválasztás során egy teljesen más terület felé vettem az irányt, mert otthon nem volt annyira elterjedt nézet abban az időben, hogy valaki a kreatív szakmákból karriert építsen.

36474292_1951108284933656_9187775094502457344_n

A diplomamunkád éppen erről szól, hogy a fiatalok milyen nyomás, illetve hatás alatt vannak, ami miatt nem tudják megtalálni az egyéni hangjukat és stílusukat. A témádat általános nézet miatt vagy személyes tapasztalás által választottad?

Kicsit mindkettő. Általánosságban is meghatározható az, amit saját tapasztalatként megéltem. Kicsit olyan érzés, mintha felismertem volna magam az általánosságban.

vágott

A választott témád a szabadságot, az egyén önmaga megismerését helyezi előtérbe, ami fiatal korban kéne, hogy megtörténjen, de többek között az oktatási rendszer sem teszi ezt lehetővé. Mit gondolsz, mi a legfőbb probléma a mai fiatalokkal, miért nem ismerik saját magukat?

Úgy gondolom, hogy a fő problémát az oktatási rendszerünk jelenti, mert nem teszi lehetővé, hogy a fiatalok több területen is kipróbálhassák magukat és ismeretlenül, valljuk be, elég nehéz valamiről döntést hozni. Szerencsére egyre több iskoláról hallani, ahol egyéni módszerekkel próbálják meg orvosolni ezt a problémát. De ez a problémának csak egy része. Jócskán áll még a háttérben pszichológia tényező és a technika fejlettsége is jelenleg még inkább árt, mint használ.

vágott4

Itthon a felnőttek el tudják fogadni vagy egyáltalán ismerik önmagukat?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert külföldön sokkal elfogadóbbak, önbizalommal telibbek az emberek. Itthon viszont, mintha belénk lenne kódolva a pesszimizmus. Összességében úgy gondolom, hogy van, aki igen, sokan viszont a régről hozott mintákat viszik tovább életük végéig.

Magyar tervezőként mit gondolsz a fast fashion márkákról? Lehet valaki egyedi és stílusos, miközben fast fashion márkáktól vásárol?

Szerintem ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Én úgy gondolom, hogy lehet, hisz ő maga válogatja össze a ruhadarabokat és számomra pont ezt jelenti, ha valaki stílusos, hogy képes legyen megfelelően összeállítani egy szettet. Mert ugyanabból a szekrényből lehet slamposan és stílusosan is öltözni. Persze örülnék, ha a hazai tervezőktől többet vásárolnának, de egyelőre a sok hazai tervező közül csak kevesen vannak, akik igazán ismertek és mivel a designer darabok egy magasabb árkategóriát is jelentenek általában, emiatt sokan inkább a fast fashion boltokat preferálják jobban. Aki pedig megengedhetné magának, az sokszor szívesebben vásárol nemzetközileg is ismert márkáktól. Plusz a jelenlegi fogyasztói társadalom is inkább a fast fashion boltoknak kedvez, de a divat és a piac folyton változik, egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, úgyhogy idővel talán ez is változni fog.

Mit gondolsz a szakmáról itthon? Könnyű elhelyezkedést vársz a diploma megszerzése után?

Nagyon telített a szakma itthon, főleg a fővárosban. Vidéken talán könnyebb lenne a helyzet, de mivel vidékről származom, nem az lenne az elsődleges célom, hogy visszatérjek. Kicsit nehéz az elindulás véleményem szerint, eddig leginkább csak a szakma árnyoldalát sikerült megismernem, persze vannak pozitív példák is, mint például a NANA’S márka. A kezdőknek kevés lehetőségük van, pedig nagyon sok a tehetség.

Mi segíthetné a fiatal tervezőket?

Szükség lenne arra, hogy a divattervezésen kívül, menedzsmentet is tanuljanak, hiszen egy saját márka beindításához elengedhetetlen az ilyen fajta tudás. Nem hátrány, ha vannak kapcsolatai, vagy ő maga ért a fotózáshoz, sminkeléshez stb., amivel a kezdeti lépésekben nagyon sok pénzt megspórolhatna. Illetve fontos, hogy a tervezők tudjanak kommunikálni a közösségi média csatornákon. A márkakommunikáció alapja ma már, hogy valaki online is aktívan jelen legyen és értse azt, hogy a fogyasztóinak mire is van szüksége. Ami talán a legfontosabb, az a gyakorlat, mert mint mindent ezt is a gyakorlatban lehet igazán megtanulni.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nagyon intenzív volt az iskolai időszak, most egy kicsit hagyom, hogy leülepedjen a rengeteg információ és tapasztalat. A nyarat a töltődésnek és az otthoni ötletelésnek, tervezésnek szentelem. Szeretném a kreatív tanulmányokat folytatni, amit a tervezéshez is tudok kötni, mint például a sminkelés. Persze, ha időközben szembejön egy lehetőség, hogy becsatlakozhassak valaki mellé, mint tervező, élni fogok a lehetőséggel. Vannak még ötleteim és olyan fontosabb témák, amiket örömmel közvetítenék a fogyasztók felé, így mindenképpen szeretnék majd visszatérni a tervezéshez, hiszen ez az, amit szívvel-lélekkel tudok végezni.