Filmajánló: Az igazi csoda

Ha filmajánlót hozunk nektek, akkor az általában olyan, amit tényleg érdemes megnézni, és aminek megtekintése után remélhetőleg egy kicsit többnek érzed majd magad.

Gondolom mondanom sem kell, hogy a százas zsepi bekészítése mindenképpen szükséges lesz, mert egy rendkívül érzelmekkel teli és megható alkotásról van szó. Besorolását tekintve családi dráma, de szerencsére van benne jó pár nagyon kedves poén, ami meg fog nevettetni. Ezt talán az édesapát alakító Owen Wilson nevéből is lehet sejteni, hiszen nem nagyon láttunk tőle még olyan filmet, amiben ne írták volna rá valamilyen formában a humort. Az édesanyát Julia Roberts alakítja, a főszereplő Auggie-t pedig Jacob Tremblay (ő volt a főszereplő az Oscar-díjas A szoba című filmben is). Fantasztikus hármast alakítanak, olyan légkört teremtenek meg a filmben, hogy Amerikában tényleg komoly siker lett az alkotás.

 

A történet és a hatás

A sztori főhőse egy nagyjából 10 év körüli kisfiú, Auggie, aki Treacher Collins-szindrómával született. Már születése pillanatát követően elrohantak vele az orvosok, azért, hogy egyáltalán lélegezni tudjon. Az arca teljesen deformált, amit számos plasztikai műtét sem tudott esztétikailag tökéletesre javítani, annak ellenére, hogy a film alapján 27 műtéten esett át összesen. Tanulmányait magánúton folytatta eddig, mert szülei féltek gyerekek közé vinni őt az esetleges bántalmazások miatt. A felső tagozat, azaz az ötödik osztály viszont egy új lehetőséget jelent, hiszen a szituáció alapvetően mindenkinek új, így hát hátha nem Auggie lesz a legnagyobb szenzáció.

36d6e2a2ac1e05727ce440bc0068b2a2

Nyilván ez nem így lesz, de szerencsére a történet nem feltétlenül a főhős szenvedéseiről és bántalmazásairól szól. Teljesen életszerű, nem érzünk benne egyszer sem túlzást, minden olyan könnyedséggel és őszintén történik, hogy az már tényleg könnyfakasztó és szinte nekünk fáj.

Wonder-2017-after-credits-hq

Hatalmas kulcsmondata lesz a filmnek, amikor elhangzik a testvér, Via szájából a bűvös mondat: “Nem körülötted forog a világ!”. Ezt a rendezők is érzékeltetni próbálják a film felépítésével, ugyanis több szereplő szemszögéből is bemutatják a történetet. Megismerjük, hogy érez egy testvér, vagy egy nagyon közeli barát a fiúval kapcsolatban. Mit hisz Auggie mit gondolnak róla, és mit gondolnak valójában. Kiderül az is, hogy az iskola “rosszfiúja” valójában milyen karakter, és miért élvezi, ha másokat bánthat. Úgy tanítanak minket az elfogadásra, hogy közben mindenki más szemszögéből ismerünk meg egy kerek egész történetet.

b39dae2f8b18706f5c13c2dc08279526

Az igazi csoda pont attól lesz csoda, hogy nem a jól megszokott sallangokra épít. Nem érezzük azt, hogy hatásvadász lenne ami két órán keresztül egy torz arcú fiúcska szörnyű életéről szól, hiszen ugyanúgy megszenvedik betegségét a környezetében élők is. Ritka az olyan film, ahol a mellékszálak is ilyen jelentőséget kapnak, így sokszor csak végignézünk egy ehhez hasonló drámát, sírunk és sajnáljuk a főhőst, aztán pár nap múlva nagyjából el is felejtjük az egészet. Sokat hozzátesz még a dologhoz  az Auggie-t alakító Jacob Trembley fantasztikus játéka is, aki úgy tűnik, játszi könnyedséggel alakítja ezt a szerepet is.

c66134eca046594056663d2c91d1e927

Auggien folyamatosan lehet érezni, hogy bátran próbál helytállni, és nagyon szeretne beilleszkedni. Érezni akarja, milyen amikor vannak barátaid, vagy amikor közös és szórakoztató programjaid vannak másokkal a ház falain kívül is. Bátran beleáll a szituációkba, nem tudunk nem szurkolni neki, jelleme pedig akarva akaratlanul is tiszteletet vált ki a nézőből. Úgy gondolom, karakterében a legcsodálatosabb dolog az, amikor már fel sem tűnik  különcsége, mert már te magad is a lelkét látod, nem az eltorzult arcát. Egy csodálatos lélek pedig tényleg megszépít bármilyen külsőt.

1eed2089dd7b5828f9335a219fb8b7d5

A képek forrása: Pinterest