Filmek, amiket mindenképp látnod kell

Sürgünk-forgunk, éljük az életünket. A rohanó világban az információ áramlása egyre csak gyorsul, a mindennapjaink szaporák, lüktetőek, néha úgy érezzük, hogy alig tudjuk tartani a lépést és lemaradunk mindenről. Fogadjatok el egy jó tanácsot: álljatok meg kicsit, pihenjetek és nézzetek meg egy jó filmet! Valaki a vígjátékokat szereti, akad olyan, aki a romantikus vagy éppen az akciójelenetekkel túlfűtött mozitörténeteket kedveli. Íme néhány olyan film, ami nem a megszokott témákat dolgozza fel, rendkívüli módon kivitelezve.

Gandhi

Ez a filmeposz összesen 56 évet ölel fel. Mohandas Karamchand Gandhi életét és tevékenységét ismerhetjük meg. 1983-ban 24 évesen, családos apaként, miután végzett Angliában ügyvédként, Dél-Afrikába ment egy megbízás céljából. Itt azonban szembesülnie kellett a ténnyel, hogy származása miatt nem mindenhol kezelik egyenrangú félként. A kivételes igazságérzetét és személyes méltóságát annyira érzékenyen érintette a megkülönböztetés, hogy elhatározta, tesz az ügy érdekében. India lelki vezetőjévé vált útja során, aki mögé tömegek álltak és neve az egész világon közismert lett, tisztelték és szerették az emberek. Végső soron elérte célját, ugyanis kivívta hazája függetlenségét.

gandhif

Felhőatlasz

Hiszel a sorsban vagy a lélekvándorlásban? Biztosan te is mondtad már a barátodnak vagy ismerősödnek, hogy „olyan, mintha ezer éve ismernénk egymást”. A Felhőatlaszban tulajdonképpen ezt a témát boncolgatják a készítők. Létezik egy felvetés miszerint a halál után a lélek tovább él és vándorol időről-időre. A történetben olyan embereket ismerhetünk meg, akiknek sorsa több ízben is összefonódott. Olyan nagyszerű színészek alakítják a „lelkeket”, mint Tom Hanks, Halle Berry vagy Hugh Grant.

alexa712

Lucy

Scarlett Johansson zseniális alakításában egy hölgyet ismerhetünk meg, név szerint Lucy-t, aki az átlagemberrel ellentétben eléri agyi kapacitásának 100%-át. Ez ép emberi logikával elképzelhetetlen, tekintve, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint mi csupán ennek egytized részét, azaz 10%-át használjuk. Vajon mire lehet képes az, aki használja a teljes kapacitást? A történetben Morgan Freeman egy tudóst játszik, aki annak szenteli életét, hogy ezt kutassa. Szerinte előfordulhat, hogy az illetőnek nem csupán a gondolkodása lesz rendkívüli, de a természetet és az anyagi elemeket (tűz, víz, föld, levegő), esetleg a gravitációt is befolyásolhatja. Mondhatni olyanná válhat, mint a mitológiákból jól ismert Istenek. De vajon meddig merészkedik elmenni az elmélkedés, feltételezés útján ez a történet? Ha szeretnétek megtudni, akkor mindenképp nézzétek meg Luc Besson nagyszerű rendezését.

Lucymovie