„Folyamatosan képezem magam, néha a saját hibáim segítségével…” – Interjú a Zoe Phobic tervezőjével

Szimon Ágnes Nóra nevéhez köthető a címben szereplő márka, ami hamar elterjedt kis hazánkban, mert fast fashion darabok árért juthatunk tervezői munkákhoz, ami eléggé vonzó a fiatalok körében.

Ettől függetlenül a brand neve alól kikerülő darabok egytől-egyig minőségiek és kifogástalanok, de a legtöbb ember számára mégis elérhetőek. Ágó táskái mindig megújulnak, mindeközben hűek maradnak az alapkoncepcióhoz, így már messziről felismerhetőek. Márvány mintás vagy éppen holografikus anyaggal megbolondított táskái azonnal felhívták a figyelmet a ZP névre, hiszen ki ne akarna magának egy ilyen különleges darabot? Interjúnkban elárulja, hogyan jutott el a tervezésig, vagy éppen kik azok a tervezők, akiknek a munkássága inspirálólag hat rá.

Mi szerettél volna lenni kisebb korodban és miként alakult át az akkori álom a divattervezéssé?
Az első emlékem ezzel kapcsolatban Julia Roberts a Micsoda nőben…borzasztóan szerettem volna olyan pöttyös ruhát, amilyet ő viselt az egyik jelenetben, ezért elhatároztam, hogy ha nagy leszek, utcalány leszek. Persze fogalmam sem volt róla, hogy az mit is jelent, de a család jól szórakozott rajta.  Gimnazista koromban a színészet felé kacsintgattam, de mindig éreztem, hogy nem nekem való a “rivaldafény”. Mindig is szükségét éreztem annak, hogy a munkámat megmutathassam az embereknek, de inkább csak közvetett módon. Talán ez vezetett a tervezés felé.

Nem sok személyes információt osztasz meg magadról a közösségi oldalaidon. Ez tudatos vagy csak így alakult?
Egy ideig személyesebb volt a kommunikáció az oldalaimon, de ahogy nőtt a márka népszerűsége, éreztem, hogy ezen változtatnom kell.  Nem sznobizmusból. Egyszerűen azért, mert nem mindenki nyitott a közvetlenségre. Ettől függetlenül a személyes találkozókon továbbra is azon vagyok, hogy minden vásárlóm egy pillanat alatt feloldódjon, és jól érezze magát a showroomban.

Ha épp nem a márkával foglalkozol, akkor mit csinálsz szívesen a szabadidődben?
Imádok sétálni, kávézókban ücsörögve nézni az embereket, rock koncertekre járni.

Melyik az eddigi legkedvesebb darabod? Miért?
Egyértelműen a ‘White Hologram Backpack”. Azt hiszem, ebben az egy darabban minden megvan, ami a Zoe Phobicra jellemző.

zoefav

Itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a márka, gratulálok hozzá. Vannak külföldi érdeklődők is egy-egy darab után?
Köszönöm szépen! Igen, most kezdünk nagyobb hangsúlyt fektetni a külföldi közönségre is. Eddig nagyon pozitívak a visszajelzések, főleg Észak-Európából, ami a szívem csücske, szóval nagyon boldog vagyok emiatt.

Tavaly részt vettél a Marie Claire Fashion Days-en. Tervezel saját bemutatót a jövőben?
Nem. Ez részben amiatt is van, mert leálltam a darabok kollekcióba való gyűjtésével. Mert bár a webshopban szereplő darabok mind összhangban vannak egymással, szeretem meghagyni magamnak a változtatás lehetőségét. Nem akarok egyetlen fazont sem bebetonozni, vagy épp lemondani egy egyedülálló ötletről csak azért, mert nem illene a többi darabhoz. Amit az évek során megtanultam, hogy ha hosszútávon gondolkodom, függetlennek kell lennem mindentől, mindenkitől. Éppen ezért a jövőben egyetlen bemutatón sem szeretnék részt venni. Így valószínűleg hosszabb ideig tart majd elérnem olyan dolgokat, amit más márkák pillanatok alatt teljesítenek (gondolok itt a népszerűség növekedésére, kapcsolatok kialakítására), de megőrizhetem a teljes önállóságomat és stabilabb alapokra helyezhetem a márkát.

Hogyan találtad meg a jelenlegi csapatot, akikkel együtt dolgozol? Mindenkinek a szakmába vág a végzettsége vagy van, aki beletanult a márka építése során?
A csapat tulajdonképpen a barátomból, Mátéból áll, aki a levelekkel foglalkozik, 1-2 bedolgozó varrónőből és belőlem. Szóval nincs külön marketinges, modellező, stb.

A webshopon kívül hol vásárolhatóak meg a táskák és ruhák? Tervben van esetleg egy Zoe Phobic márkabolt?
Az Open Showroomban van a főhadiszállásunk, ahová bejelentkezéssel tudnak jönni az érdeklődők. Itt összesen nyolcan vagyunk tervezők, nagyon izgalmas és inspiráló hely.
Nincs kizárva a saját üzlet lehetősége, de egyelőre más területekre koncentrálok.

Van-e olyan újdonság, amit idén láthatunk a márkától először? Gondoltál már arra, hogy bővíted a termékkínálatot?
Folyamatosan törekszem az újításokra, de konkrét dolgot most nem tudnék mondani. A webshop állandó termékei közé szeretnék pólókat is felvenni. Jelenleg ezen dolgozom.

A magyar designerek között jó szokás, hogy összefognak egy-egy kollaboráció erejéig. Te kivel dolgoznál együtt szívesen?
Az Open Showroom tervezői közül bárkivel!

Van-e olyan tervező akár külföldi akár hazai viszonylatban, akinek a munkássága téged is inspirál?
Persze, nagyon sokan. Itthon például Nanushka, akire kezdetektől nagyon felnézek. Külföldiek közül pedig nem is tervezők, sőt, nem is a tervezésemre ható márkák, amiket folyamatosan figyelek. Inkább különböző webshopok, amik valamiben eltérnek a többitől, és a “szerkezetük” inspiráló, nem feltétlenül a termékeik.

Elegendőnek érzed a szakmai tudásod a márka fejlesztéséhez vagy szeretnéd még bővíteni a tanulmányaidat ebben az irányban?
Szerintem az a vég legbiztosabb jele, ha valaki elegendőnek érzi a tudását, bármilyen területen is dolgozzon. Folyamatosan képezem magam, néha a saját hibáim segítségével, néha más tervezőkkel brainstormingolva, vagy épp könyvekből, internetről. De a leghatékonyabbnak a kísérletezést érzem. De ha úgy érted, hogy iskolában folyatnám-e a tanulmányaimat, akkor elég erősen azt érzem, hogy nem. Ez egy olyan szakma, amit munka során tud igazán elsajátítani az ember. Ahány alkotó, annyi módszer. A varratok pedig csak úgy lesznek egyenesek, ha előtte százszor görbék voltak. No, de nem akarok coelhozni, és nyilván nagyon fontos, hogy mindenki elvégezzen annyi képzést, amennyit csak tud, de az még kevés az igazi tudáshoz.

Jellemeznéd magad 3 szóval, ami teljesen illik a személyiségedre?
Mire leírnám a harmadik szót, a másik kettőt átjavítanám másra.:)

Ha te is kedvet kaptál, hogy beszerezz magadnak néhány klassz táskát a nyárra, látogass el a brand weboldalára vagy keresd fel a tervezőt Budapesten az Open Showroomban!