Francia-mentes övezet

Egy vallomással kezdeném: menthetetlenül unom már a francia nők stílusának dicsérgetését, és azt is, hogy minden csapból az folyik, hogy hogyan legyél francia  kívülről, hogy mit kell azért tenned, hogy a véredből is a divat jöjjön elő meg az elegancia. Minden második magazin s blogbejegyzés körülbelül erről szól: légy te is sikkes párizsi nő. És akkor csodálkozunk, hogy mindenki azzal küzd, hogy elfogadja saját magát? Hogy mindenki megfelelési-kényszeres? Hogy az a bátor manapság, aki felmeri  vállalni a saját, egyedi báját és kinézetét? Na de…

De ez mind úgy jutott eszembe, hogy Olivia Newton-John és John Travolta éppen legfrissebb megjelenését néztem a 40 éves a Grease ünneplése apropójából. Azta! Most komolyan, mennyire jól néznek már ki! Minél nagyobb élvezettel lestem a további képeket s videókat erről az eseményről, annál jobban jöttek a nevek a fejembe, akik Dívák és Ikonok és csak szeretnék így kinézni hatvan év felett, mint ők, s tudjátok, nem franciák. (Lenne két-három francia név is a listán oké, de nem, most kizárom őket).

Nem csak a francia nőknek fejlett a puritán minimalista stílus érzéke, a belülről jövő könnyedsége, vagy épp az egyszerűségből kihozó tökéletessége.

Learn a Dance Move From ‘Grease’ With John Travolta and Olivia Newton-John

Ever wished you were part of the cast of “Grease”? Well, now you can be – or at least feel like it. Stars John Travolta and Olivia Newton-John gave a dance lesson to Variety ‘s Marc Malkin on the red carpet for a screening honoring the 40th anniversary of the hit musical.

Cherről már írtam a Mamma Mia 2ről szóló cikkemben, és amúgy is, az első maradjon a Grease örök nagyasszonya. Olivia Newton-John 69 éves és cambridge-i, vagyis az Egyesült Királyságban született. Minden bizonnyal nem a sarki boltban vásárolja össze a ruhatárát, de élőpéldája annak, hogy a luxusmárkák se csak a szexiségből rakódnak össze, hanem a visszafogott eleganciát is meg lehet találni, ha keressük.

Itt is észrevehetjük, hogy az a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert abszolúte helytálló, hiszen Newton-John is akármit viselhetne, jól állna neki.

És pontosan itt van a lényeg.

Ódákat zengünk a francia stílusról, életmódról, pozitív kisugárzásról, s főleg arról, hogy az ottaniak egy szakadt pólóban is igazi Nők és divatikonok, de a lényeg az, hogy bárki utánuk csinálhatja, bármennyi pénzből. Legyen az a HÁDA, C&A, H&M, Pull and Bear, Bershka, Chanel, Dior, vagy akármelyik másik kisebb-nagyobb üzlet. Nem számít.

És miért? A válasz az lesz, amit gyakorlatilag maguktól a franciáktól is “irigylünk”: tisztában van azzal a személlyel, aki saját maga. Pontosan tudja, hogy mi áll jól neki, hogy milyen színpárosítás való a személyiségéhez. Ismeri önmagát, ez a titok mindenkinél, aki kicsit is jól és könnyedén öltözködik: ezek az emberek nem a divat megszállottjai, hanem önazonosak. Pontosan tudja, hogy egy szakadt, kinyúlt, vagy a barátjától elcsórt pólóban is, amit a farmerjéhez vett fel, szóval még így is azt fogják rá mondani, hogy aztamindenit, de jól nézel ki!

Mert a stílus azt jelenti, hogy magadat viseled: hogy nem szégyelled azt a személyt, aki visszanéz rád a tükörben. Hogy élvezed az életet ezzel a testtel és elmével, amit Istentől kaptál. Hogy mersz az lenni, aki vagy. Hogy nem szégyelled a hibákat, a hisztiket, a rossz döntéseidet.

Hányszor láttunk olyat, hogy X elköltött mondjuk 200.000 Ft-ot egy ruhára, vagy akár félmilliót is, de azt mondtuk rá, hogy tejóég, ezt nem kellett volna… Mi lehetett az oka? Nem érezte jól magát benne, illetve nem találta meg benne saját magát, és csupán hencegni szeretett volna, hogy ő még ezt is megteheti? Igen, eléggé valószínű. S minél jobban kompenzálni akar valaki valamit a divattal, a méregdrága ruhákkal, annál jobban az igazi énjét szeretné elrejteni… saját maga elől.

A divat és a luxus lehet, hogy pénzfüggő, viszont a stílus maga a tudat, hogy mennyire vagy képes elfogadni azt a személyt, akit “én”-nek nevezel. Amit gondolsz magadról, az látszik meg a külső kirakatban…

“A stílus mögött egy ember van, az ember mögött egy élet van.”
(Kosztolányi Dezső)

Például itt van a 72 éves Goldie Hawn, aki az Egyesült Államokban született. Még mindig játszik filmekben, aktív életet él, sportol, fut is, és állandóan sugárzik belőle az Élet. Nem a megjátszást látod rajta, mert lejön, hogy azért nem lehet egy habkönnyű természete, hogy neki is vannak olyan napjai, hónapjai, amikor a házat nem hagyná el a legszívesebben, s ő is bunkó módon viselkedhet néhanap, sőt. Hogy nem lehet egyszerű a gyereknevelés, hiába már felnőttek. Tud esetlen lenni, tud önmagán nevetni.

Látod rajta, hogy racionálisan igyekszik nézni a világot, próbál tudatos lenni, mégsem hagyja el azt, akit ezer év óta “megismerhettünk”. Magában hordozza az egyszerűséget, és így az öltözködése is ezt sugallja.

Elhiszem róla, hogy tisztában van azzal, ki is ő valójában.

Nothing like a good head of kale and a little dance 💃🏼! @bosshog3000

53.5k Likes, 1,545 Comments – Goldie Hawn (@officialgoldiehawn) on Instagram: “Nothing like a good head of kale and a little dance 💃🏼! @bosshog3000″

A következő kiválasztott szintén amerikai, méghozzá los angeles-i, és szintén 72 éves: Diane Keaton. A fiatal Keaton bohémsága és hippissége a mondani személyiségében is visszatükröződik. Mintha azt mondaná, nem érdekel mi a véleményed rólam, ez vagyok én, és ha nem tetszik neked nos, akkor sem fogok megváltozni.

Az összes emberi személyiség-jegy megtalálható az arcán.

No Title

No Description

Meryl Streep 69 éves, new jersey-i színésznő, (igyekszem nem elfogult lenni), az igazi Díva. Nem csak azért, mert minden filmjében érzed, hogy na most szívét-lelkét beleadta, és teljesen valóságon játszik el minden szerepet, nem, nem csak ezért. Hanem mert akár díjkiosztón, akár filmeken, akár az utcán, de egyszerűen képtelen arra, hogy másnak mutassa magát, aki. Ha a díjkiosztón grimaszolni akar, akkor grimaszol.

Egy rendkívül erős személyiség, aki egészen biztos nem a rózsaszínmázas, irtó kedves és engedékeny lényéről ismert, persze erről is, de ha csak ilyen lenne, nem tartana ott, ahol ma tart.

És ugye nála is látod azt a fajta hisz önmagában jellemet, ami megadja a saját stílusát, amitől azt vehet fel, amit csak szeretne, mert jól fog állni neki?

http://www.hawtcelebs.com/wp-content/uploads/2017/11/meryl-streep-out-for-coffe-in-new-york-11-20-2017-0.jpg

Az utolsó legyen Julianne Moore, aki szintén amerikai, méghozzá Észak-Karolinában született és 57 éves.

Róla tényleg bármelyik képét berakhattam volna, amit lesifotósok készítettek, mert mindegyik kép fantasztikusan bemutatja, mennyire egyben van kívül és belül. És ahogy a francia nőknél is, de ez az, ami a legfontosabb: az legyen bent, ami kínt is. Azt gondold, amit cselekszel is. Úgy gondolkozz magadról, ahogy szeretnéd, hogy más lásson.

Az intelligencia és a belső önismeret és önelfogadás az, ami a stílust adja, s ha ezek megvannak, lehetsz francia, spanyol, holland, angol, amerikai, japán, német, bárki. Divatos leszel, bármit is viselsz.

És honnan jön a franciák egyszerűsége? Hogy nem akarnak megfelelni senkinek. Hogy nem vesznek fel csak azért egy ruhát, mert az most irtó menő, hanem azt nézik elsősorban, hogy saját maguknak hogyan áll és mennyire kényelmes.

Ezeket mi is meg tudjuk csinálni, ugye?

No Title

No Description

“Stílus az, amikor önmagunkat utánozzuk.”
(Alfred Hitchcock)