Frank Adél interjú

Legutóbbi interjú alanyunk Frank Adél volt, akinek 3 év kihagyás után május 17-én tartott bemutatóján megcsodálhattuk az új kollekcióját. Őt kérdeztük a részletekről, terveiről, anyagokról és természetesen az új darabok megalkotásáról.

frankadl

– Hogy érezte magát a bemutatón? Olyan volt a fogadtatás, amire számított?

Igen, nagyon jól éreztem magam. Rengeteg elismerést kaptam, aminek nagyon örültem. Mindenkinek nagyon tetszett a bemutató!
– Elegáns, estélyi darabokat láthattunk leginkább felvonulni, de sajnos az a tapasztalat, hogy az emberek egyre kevesebbet járnak olyan helyekre, alkalmakra, ahol ilyen ruhákat tudnak viselni. Hétköznapi, utcára hordható darabok megalkotása nem szerepel a tervei között?

Az őszi kollekcióban sok mindennapi (Pret-a-Porter) viselet mutatkozott be, de úgy érzem, hogy a tavaszi-nyári kollekcióban is rengeteg olyan ruhát láthattak a Vendégek, amik bármikor hordhatóak.

– A bemutatón a kislánya, Kíra is ott volt Önnel, biztosan ő is nagyon élvezte a nyüzsgést, jó lehet ilyen légkörben felnőni. Mennyire jelent nehézséget összeegyeztetni a családot a munkával?

Ez egy feladat, nem pedig probléma, amit meg kell oldanunk. Úgy tervezem, hogy jövő évtől térek vissza teljesen a munkába.

– Kizárólag nagyobb méretű ruhákat mutatott be, miért döntött a 34/36-os ruhák hanyagolása mellett?

Nyílt az olló, szélesebb korosztálynak tervezek, mint korábban, így minden generáció megtalálhatja a megfelelő ruhát – kortól és súlytól függetlenül. A nők elfoglaltabbá váltak, kevesebb idejük van terveztetni, így emellett döntöttem.

– Külön kihangsúlyozták, hogy olykor különleges anyagokat használ fel a kreációkhoz, ilyen például a papír is. Mi alapján választ anyagokat?

A kollekció döntően kortörténeti ihletésű, a kollekciót inspiráció alapján építem fel és ehhez választok alapanyagokat. Ebben és az ezt megelőző szezonban az 1870-1930-as évekig tartó időszak adta az inspirációt.


– Ha bőr, akkor az műbőr? A legtöbb nagy divatházak már mind átálltak a műbőrre, az állatvédelem mellett kampányolva. Ön mennyire tartja ezt szem előtt?

Ugyanúgy, mint a csirkéket és a marhákat, ezeket a szőrmés állatokat is tenyésztik, a szőrmeipar tehát nem vadonélő állatokat használ fel. Olyan szőrmés állat bundáját nem használnám fel, amelyek nem tenyésztettek.

– Miből merít ihletet? Előbb az anyag van meg és aztán abból bontakozik ki a ruha, vagy fordítva?

Első az inspiráció, ahhoz keresek alapanyagot. Persze van kivétel, mikor például találok egy nagyon különleges alapanyagot (pl. gomb) és elcsábulok, és azt is mindenképp bele akarom illeszteni a kollekcióba.

-A csütörtöki bemutatón nem csak a 2012-es tavasz/ nyár kollekcióját láthattuk, hanem a 2012/2013-as ősz/telet is. Idén tervez még további bemutatót/bemutatókat? Ha igen, akkor hol?

Egyelőre kicsit szeretnék megpihenni. Szalonbemutatókat rendszeresen szervezünk, nagybemutatót is tartunk valószínűleg, a pontos időpontot azonban még nem tudjuk.

– 3 év kihagyás hosszú idő, nehéz volt visszarázódni a tervezési folyamatokba, bemutató lebonyolításába? 

Remek kollégáim és a családom mindvégig nagyon sokat segített. Hosszú ideje dolgozunk együtt, így pontosan tudták, hogy miben és hogyan tudnak leginkább a segítségemre lenni. A visszatérést jövőre tervezem.

– Zárásképpen mesélne nekünk a hosszú és a rövid távú terveiről? Külföldi bemutatók, esetleg külföldön egy szalon megnyitása?

Három évvel ezelőtt volt Londonban és Moszkvában is divatbemutatóm, előtte pedig Párizsban kiállításom. Lehetőségem lenne egy külföldi kiállításra, a pontos helyszínt még fontolgatjuk: távolabbi desztináció is lehetne, például Kína vagy az USA.

Frank Adélről még bővebben olvashattok itt.

Képek: www.fotoetude.com