Gatsbyre várva

Megszokott jelenség, hogy egy sokak által várt, vagy a kritikusok által nagyra értékelt mozi, egy-egy kultikus film hatással van a divatra, ezt a hatást pedig akár a földrengéseknél megszokott Richter-skála szerinti pontossággal is lehet mérni. Tavaly például egy 5-ös erősségű rengés után boldog-boldogtalan fekete hattyúnak öltözött, tütüben rohangált és balerinakontyot biggyesztett a feje búbjára.

Idén a Marilyn Monroe láz lecsengése (Egy hét Marilynnel, 3-as erősség) után egy időre elfelejthetjük a 60-as éveket, mert helyét átveszi a jazz korszak pezsgése, a gin, a könnyű koktélok, a még könnyebb erkölcsök és a gengszterek hőskora.

A téli szezonban már okozott egy kisebb földmozgást Woody Allen filmje, az Éjfélkor Párizsban, ám ez még épp, hogy csak elindított valamit: feltűnt néhány egyenes szabású, rojtos aljú koktélruha, a neten pedig elszaporodtak a korszakot bemutató, ilyen-olyan szempontból taglaló cikkek, a flapper girlökről például mi is írtunk itt és itt, sőt még itt is.

Az igazi nagy pusztítás azonban idén decemberre várható, és a rengés epicentruma ismét a mozikban keresendő, az F. Scott Fitzgerald A Nagy Gatsby című regényéből készült film bemutatásával egy időben. A napokban került fel a netre a film trailere, amelynek lélegzetelállító látványvilága – Baz Luhrmanntól nem is várnánk mást – minket már előre meggyőzött. Az igazat megvallva, tulajdonképpen maga a pazar art deco főcím elég volt ahhoz, hogy elgyengüljünk. (És persze az sem semmi, ahogyan Leonardo DiCaprio magányosan és titokzatosan néz az elején.)

A filmet december 25- én mutatják majd be az Államokban, addig tehát még arra is bőven van idő, hogy az alapjául szolgáló regényt elolvassuk, és közvetlenül a legjavából merítsünk inspirációt az őszi-téli szezon egyik meghatározó stílusához. Ha érdekel Gatsby és Daisy szerelmének története a Roaring Twenties díszletei között, ne felejtsd el bedobni a bőröndbe a könyvet, amikor majd a nyaraláshoz csomagolsz!

the-great-gatsby-2012-movie-trailer-0_0

Ti érzékenyek vagytok a moziból begyűrűző trendekre? Számotokra melyik volt az öltözködés szempontjából leginspirálóbb film?