Gombold újra! Első rész

Mint azt már korábbi cikkünkben olvashattátok, idén két kategóriában indulhattak a pályázók.

Első körben tekintsük meg a kortárs öltözéktervezési pályázat résztvevőinek alkotásait, és engedjétek meg nekem, hogy egy-egy személyes kedvencemre felhívjam a figyelmet:

Söptei Eszter

Összeállításaiban a szürke volt a meghatározó szín. Nemezből készült díszítések horgolt mintákat idéztek a ruhákon, valamint rakott szoknyára emlékeztető módon rétegezte az anyagokat, ezzel adva érdekes formát a ruháknak.

PreNoir

Tervezőit a matyó minták inspirálták és a papírművészet nyújtotta eszközökkel és lehetőségekkel élve térbeli “ruhatesteket” varázsoltak elénk.

Erdei Gergely

munkáját a háború után divatba jövő lila és a matyó világban gyakran használt fekete ihlette, a huszas évek charleston-hangulatával ötvözve. Érdemes megfigyelni, hogyan ötvözte a modern eleganciát a magyar hagyományos mintákkal például abban a darabban, melyben az ing-szerű felsőrészt kombinálta blézer alsó résszel. Határtalan merészségéről árulkodnak a szinte átlátszó felsők, a nem sokat takaró tollszoknya, és nem utolsó sorban a ragyogó aranyflitterek.

Véssey Anna és Simon Judit

A MOME textil tanszékének mesterképzős diákjai koprodukciója eredményeképpen igen kreatív öltözékeket láthattunk, melyekben ötvöződtek a természetes földszínek a mesterséges neonos színek. Anyaghasználatukban igen ritka párosítással találkozhattunk, nevezetesen a nemez és a gépi kötés találkozásának lehettünk szemtanúi, erősítve ezzel is a hagyományos-modern kontrasztot.

Fazekas Endre

Munkásságára a jászsági paraszti viselet nyomta rá bélyegét. Rendkívüli megjelenést kölcsönzött a ruhák helyenkénti hengerrel történő megfestése, mely amolyan böllér-kinézetet kölcsönzött, felidézve disznóvágások képeit a nézőközönségben- bennem legalábbis biztosan.

MIMM – Henzsel Ilona és Nagy Mónika

Ezzel a társulással már a tavalyi pályázaton is találkozhattunk, idei kollekciójuk a tavalyi továbbgondolása. A virág-madár-szív hármast minden darabon felfedezhettük, ezeket kombinálták gyöngyökkel és szalagokkal. A modell segítségével gyönyörködhettünk olyan darabban is, melyet önálló felső öltözékként vonultattak fel.

Vinkler Zsuzsi és Horváth Kata

munkái voltak a kedvenceim. A kosárfonás technikáját használva alakítottak ki kalapként funkcionáló fejfedőket, némelyik közülük madárfészekre emlékeztetett, másikuk termeszvárra, ezzel is hangsúlyozva (nemcsak) a régi magyarság természetszeretetét. Láthattunk továbbá juhgyapjúból fonott sapkát, mely különböző korok hajviseleteit egyszerre imitálta.

Domokos Mihály

is férfiviseleteteket tervezett, őt a csángó minták inspirálták, valamint kiváló ízlésére utal a ritka anyaghasználat: selyem-burett és tradicionális len-kendervászon variációival találkozhattunk, plusz érdekesség, hogy az anyagok szitanyomással készültek.

Demeter Lilla és Szabó Zsuzsanna

Boldog kötődés elnevezésű kollekcióját a Boldog község népviseletéből merített inspirációval alkották. Szinte kizárólag kötött anyagokat használtak, és természetes, bézses színeket ötvöztek egy-egy élénkebbel. Meg kell említenünk a kissé futurisztikus, de mindenképpen modern hangulatú kiemelten hangsúlyos vállrészt, mellyel kellemes és érdekes kontrasztot alakítottak ki a hagyományos anyaghasználattal szemben.

Keszei Borbála és Hatházi Fanni

A páros a sokác népviselet elemeit ötvözte a mai kor urbanista férfiideáljával, mely határozott, kissé vad és energikus.
Fel kell hívjam a figyelmet a nadrágok alján található aprólékosan kidolgozott díszítésre.

Bálint Sára

Szerelem, szerelem címet viselő kollekciója egész egyszerűen imádnivaló! Mondhatnám szerelem első látásra: vidám, csajos, tele szívekkel és melegséget sugárzó norvég mintákkal. Az alsószoknyákkal bőven ellátott rövid kis szoknyák mellett láthattunk modernebb, letisztult formákat is, valamint a kettőt ötvöző puffos váll-kiemelést is.

Pusztai Judit, Gál Barbara és Keszei Ágnes

E tervező triádé volt az este legkülönlegesebb alkotása: a nézői tekinteteket követelő busó fejdíszek.

Bakos Boglárka

az idén első éves MOME hallgató, aki nem mellesleg a tavalyi Gombold újra! öltöztetőbaba-pályázatát nyerte, most Ékes járás című lábbelik-kollekciójával pályázott. A saruk kivétel nélkül mind gyöngyszövött szalagokból készültek, és természetesen népművészeti elemekkel is bírnak, azonban a hordhatóság jegyében a mai nők igényeihez igazított formát kaptak.

-MG-0627-2-005

Hegedűs Anna- Piroshka

a Berlinben élő divattervező “szisztematikusságtalanság és eklektika humorral fűszerezve”- jellemezte alkotásait. Tanulmányait Halle-ban és Tel Avivban végezte. Anna jelmeztervező-asszisztensként is dolgozott Németországban és Argentínában. Ruháit legfőképpen a kékfestés és a kékfestő műhelyeken megszokott minták uralták, valamint a magyar népművészet elengedhetetlen pirosai és vörösei.

És most pedig következzék a várva-várt nyertes alkotásai:

Farkas Anett

Zsindely címet viselő kollekciója. Anettnek eddig bizony nem volt múltja a divat világában, ugyanis a Széchenyi István Egyetem építészhallgatója. Ruháihoz is az építészetből merített: a Makovecz Imre alkotásaira hajazó ruhaköltemények kis zsindelyekből álltak össze, amelyek egyébként valóban fából készültek, pontosabban kasírozott furnérból, ami csak néhány milliméter vastagságú, így könnyen alakítható -magyarázta a tervezőnő.

Ne feledjétek: nemsokára jelentkezem a következő résszel, melyben folytatom a kortárs öltözékek bemutatását, illetve  a Design és hagyomány pályázat résztvevőivel ismertetlek meg Titeket!

Photos by: Laurenczy Miklós és Fekete Csaba